Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo_ekzamen_2.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
168.93 Кб
Скачать
  1. Нормативно-правові акти як джерела права.

Нормативно-правовий акт – це письмовий документ правотворчого органу, який вміщує юридичні норми. Це найбільш розповсюджена форма сучасного права.

Всі нормативні акти поділяються на дві великі групи: закони і підзаконні акти. Чільне місце в системі нормативних актів посідає закон.

Отже, закон – це нормативно-правовий акт органу законодавчої влади або самого народу, який регулює найважливіші суспільні відносини, приймається в особливому порядку і має найвищу юридичну силу.

Основним законом кожної держави є конституція. На основі статті 8, Розділу І конституції України можна сказати, що Конституція України має найвищу юридичну силу, і всі інші закони та нормативно-правові акти

приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Закони, в тому числі конституція, є нормативно-правовими актами органів законодавчої влади або самого народу. Чинність законів узгоджується з рішенням Верховної Ради України (ст.. 9, Розділ І Конституції України) і

прийняття законів входить до повноважень Верховної Ради (ст.. 85, Розділ IV “Верховна рада України” Конституція України).

Крім законів існують інші нормативно-правові акти – підзаконні акти. Підзаконні нормативно-правові акти – це нормативні акти правотворчих органів, що видаються на підставі закону, відповідно до закону і для

його виконання.

  1. Межі дії нормативно - правових актів: в просторі, у часі, за колом осіб

Дія (нормативного акта)-це той проміжок часу протягом якого вони є юридично дійсними.

За дією в часі 2 моменти: 1.З я кого набирає чинності. 2. Коли втрачає чинність. Набирає чинності: після 10 днів з моменту підписання та оприлюднення в офіційних джерелах, дата набрання чинності зазн. У самому норм пр. акті, вводиться в дію шляхом видання іншого норм- прав акту.Втрачає чинність: коли досягнено мети, дати може бути зазн в самому норм-правовому акті, втрачає чинність шляхом прийняття нового норм-правового акту, який регулює аналогічну сферу сусп. відносин.

Дія закону (нормативного акта) у просторі

  1. діють на всю тер-рію2) на окремі території 3) локальні

Дія закону (нормативного акта) за колом (щодо) осіб

Дія закону за колом осіб визначається такими правилами (положеннями): Нормативні акти (закони) діють щодо громадян, юридичних осіб та інших суб'єктів відповідної держави.

  1. Систематизація законодавства : поняття, значення, форми.

Систематизація нормативних актів — це діяльність з їх впорядкування та вдосконалення, приведення до певної внутрішньої узгодженості через створення нових документів чи збірників. Розрізняють кодифікацію та інкорпорацію як основні види систематизації актів. Інкорпорація — вид систематизації нормативних актів, який полягає у зібранні їх у збірниках у певному порядку без зміни змісту. Критерії систематизації: хронологічний або алфавітний порядок, напрям діяльності, сфера суспільних відносин, тематика наукового дослідження тощо. Можна також назвати кілька видів інкорпорації: за юридичним значенням вона буває офіційна чи неофіційна; за обсягом — загальна, галузева, міжгалузева, спеціальна; за критерієм об'єднання — предметна, хронологічна, суб'єктивна.

Кодифікація — вид систематизації нормативних актів, що мають спільний предмет регулювання, який полягає у їх змістовній переробці (усунення розбіжностей і суперечностей, скасування застарілих норм) і створенні зведеного нормативного акту. Різновидами кодифікації є кодекс, статут, положення.

Кодекс — кодифікований акт, який забезпечує детальне правове регулювання певної сфери суспільних відносин і має структурний розподіл на частини, розділи, підрозділи, статті, що певною мірою відображають зміст тієї чи іншої галузі права. Статути, положення — кодифіковані акти, в яких визначається статус певного виду державних організацій та органів.

Консолідація – це вид систем-ції, в процесі якого кілька актів об’єднуються в новому документі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]