Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підгурська А.М.(схема).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
128.02 Кб
Скачать

Основними складовими елементами механізму державного регулювання є:

  • законодавчо-нормативна база;

  • бюджетно-фінансове регулювання регіонального розвитку та селективна підтримка окремих регіонів з боку держави;

  • реалізація державних регіональних програм, а також індикативних прогнозів і місцевих програм соціально-економічного розвитку відповідних адміністративно-територіальних утворень;

  • створення та розвиток спеціальних (вільних) економічних зон у певних регіонах;

  • розвиток міжрегіонального та прикордонного співробітництва.

  1. Механізм реалізації регіональної політики.

Механізм реалізації державної регіональної економічної полі­тики — це система конкретних економічних важелів та організа­ційно-економічних засобів, за допомогою яких здійснюється державний вплив на просторову організацію суспільства, забезпечу­ється соціально-економічний розвиток регіонів, вдосконалюється структура їхнього господарського комплексу.

Важливим практичним інструментом реалізації ДРЕП є чіткий законодавчий розподіл повноважень, відповідальності та фінансово-економічної бази між різними рівнями управління:

  • загальнодержавним,

  • регіональним

  • місцевим.

Державне регулювання регіонального економічного розвитку:

Забезпечує активізацію господарської діяльності в регіонах, запроваджуючи нові виробничі відносини і впливаючи на поліпшення використання природно-ресурсного та економічного потенціалу;

Створює умови для посилення спеціалізації регіонів;

Для прискореного розвитку прогресивних галузей економіки;

Залучення іноземного капіталу в регіони з найсприятливішими умовами;

Здійснює державне регулювання, спрямоване на ліквідацію локальних екологічних криз та створення належних умов для життєдіяльності населення на території країни.

Основні складо­ві цілісного механізму державної регіональної політики

Першоосновою механізму регіональної економічної політики є законодавча база, що визначає взаємовідносини держави і регі­онів та відповідні організаційні структури управління соціально-економічними процесами.

На сучасному етапі економічного розвитку держава через законодавчу базу проводить політику, спрямовану на підвищення економічної самостійності територій. Водночас вона координує діяльність місцевої влади на основі визначення співвідношень державного і місцевих бюджетів, розвитку інфраструктурних об’єктів місцевого та загальнодержавного призначення, формування централізованих і регіональних фондів різного цільового призначення.

Механізм державної регіональної політики повинен поєднувати у собі методи прямого і опосередкованого впливу на соціально-економічні процеси. За своїм характером ці методи можуть бути заохочувальні та обмежувальні, активні та пасивні

За своїм характером методи можуть бути:

Комп­лексне поєднання таких методів дає змогу забезпечити високу результативність у досягненні намічених цілей.

Механізм реалізації політики регіонального розвитку має забезпечуватися правовими та економічними важелями. До перших належать сукупність законодавчих і нормативних актів, що регулюють відносини між суб'єктами регіональної політики, форми та методи її здійснення. Серед економічних важелів найважливішим є формування фінансових ресурсів, які давали б можливість забезпечити здійснення відповідних регіональних програм.