Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 10_Створення анкет.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
38.5 Кб
Скачать

3.2 Чи потрібно задавати декілька питань замість одного?

Після того, як визначена необхідність питання, треба упевнитися,чи достатньо його для отримання інформації, що нам потрібна. Іноді для того, щоб уникнути неясної відповіді, треба задавати 2 запитання.

Наприклад, неправильно запитувати:

«На Вашу думку Coca-Сola смачний та охолоджуючий напій?»

Правильно:

«На Вашу думку Coca-Сola смачний напій?» «

На Вашу думку Coca-Сola охолоджуючий напій?»

    1. Чи проінформований респондент?

Бувають ситуації, коли респондент не знає відповіді на запитання, оскільки він не є проінформованим щодо певної теми. Наприклад, чоловік не знає скільки його сім’я витрачає за місяць на продукти харчування, якщо покупки даних товарів здійснює переважно його дружина.

В ситуаціях, коли існує ймовірність, що не всі опитувані знайомі з досліджуваною темою, використання фільтруючих питань допомагає інтерв’юєру визначити їх обізнаність та минулий досвід. Використання даних запитань на початку анкети допомагає інтерв’юєру відсіювати недостатньо обізнаних респондентів.

Фільтруючі запитання – початкові запитання в анкеті, які дозволяють переконатися, що респонденти відповідають вимогам, які пред'являються до вибірки.

Слайд

  1. Визначення форми відповідей на кожне питання

На даному етапі визначаються типи питань, які будуть використовуватись в анкеті.

Відкрите питання або запитання з довільним варіантом відповідей – питання, на які респонденти відповідають власними словами. За допомогою таких питань збирається велика кількість первинних даних, від демографічних характеристик до поведінки споживачів та їх мотивів.

Закрите або багатоваріантне запитання передбачає обмежену кількість відповідей, з яких респондент обирає одну або кілька.

Альтернативні питання передбачають тільки дві відповіді: «так» і «ні» або «згоден» та «не згоден» і т.д. Можна додавати і третій нейтральний варіант відповіді, як то «обидві відповіді», «не знаю», «жоден варіант».

Питання зі шкалами – питання, яке використовує деяку шкалу, для того, щоб відобразити відповідь.

Слайд

  1. Визначення формулювання кожного питання

Це є важливим завданням, оскільки неправильне та некоректне формулювання запитання може спричинити відмову респондента надавати відповідь, навіть якщо він дав згоду на анкетування. Погане формулювання запитання може сприяти тому, що респондент відповість некоректно або неправильно на запитання.

«Стан відмови від відповіді або некоректної відповіді» може викликати проблеми під час аналізу інформації. Також це породжує помилку вимірювання, яка полягає в тому, що отримана інформація не дорівнює дійсній оцінці респондента того чи іншого факту.

Формулювання питання впливає на майбутню відповідь респондента, тому чим правильніше запитання сформульоване, тим вірогідніше отримати реальну та достовірну відповідь.

Тому існують загальні рекомендації для правильного формулювання питань.

Слайд

5.1. Використовуйте прості, але не примітивні слова

Чим слова простіші – тим краще. Слід уникати маловживаних, іншомовних слів, вузькоспеціальних термінів. Більша частка населення України не має повної вищої освіти (на 2004 рік лише 13% населення мало повну вищу освіту), тому чим простіші слова в анкеті, тим краще вони її зрозуміють та нададуть коректні відповіді.

НЕПРАВИЛЬНО:

ПРАВИЛЬНО: