Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
60.42 Кб
Скачать

4. Облікова політика банку.

З метою чіткого налагодження облікового процесу в банку керівництво розробляє та затверджує облікову політику.

Облікова політика банку - це сукупність визначених у межах чинного законодавства принципів, методів і процедур, що використовуються банківською установою для складання та подання фінансової звітності.

Основне призначення облікової політики полягає в:

- упорядкуванні облікового процесу в кредитній установі;

- забезпеченні методологічного та методичного відображення майна банку, фінансово-господарських операцій та результатів його діяльності;

- наданні бухгалтерському обліку планомірності та цілеспрямованості;

- забезпеченні ефективності обліку.

Кожен банк самостійно розробляє облікову політику. Облікова політика повинна базуватися на Законах України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність", "Про банки і банківську діяльність", Положенні про організацію бухгалтерського обліку та звітності в банках України, Національних положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, чинному законодавстві з питань ведення бухгалтерського обліку та застосування норм податкового законодавства.

Положення про облікову політику банку затверджується наказом керівника до початку нового календарного року. Облікову політику банку доводять до відома всіх філій та підрозділів банку і вона є обов'язковою до виконання.

Облікова політика встановлює порядок ведення бухгалтерського обліку операцій, які банк здійснює згідно з чинним законодавством. Облікова політика висвітлюється через опис принципів обліку; статей звітності; методів оцінки окремих статей звітності, активів та зобов'язань; фактів, що стосуються змін в обліковій політиці.

4