Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кіровський департамент освіти.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
553.36 Кб
Скачать

3.6 Ремонт сполучних муфт

Ремонт сполучної муфти або монтаж вставки кабелю і двох сполучних муфт проводять після огляду муфти і її розбирання.

Якщо пробій стався з місця пайки жили або з гільзи на корпус свинцевої муфти і руйнування незначне і ізоляція не зволожена, роблять послідовне розбирання муфти і пошкодженої частини ізоляції. Потім ізоляцію відновлюють паперовими роликами або стрічкою ЛЭТСАР і прошпаривают масою МП- 1. Встановлюють розрізний корпус муфти і виконуються усі подальші операції по монтажу муфти.

Якщо пробій стався в шийці муфти з жили на край оболонки і ізоляція не зволожена, муфту розбирають, потім відрізують ділянку броні і оболонки на довжину, необхідну для зручного розведення жил. Ізоляцію пошкодженої жили відновлюють і прошпаривают. Встановлюють подовжений розрізний корпус свинцевої муфти і виконують усі операції по монтажу муфти.

Якщо руйнування значні, то застосовують вставку кабелю з монтажем двох муфт за технологією, передбаченою технічною документацією.

У більшості випадків ушкодження в сполучних муфтах відбуваються при профілактичних випробуваннях підвищеною напругою. І якщо до ремонту не приступити відразу ж після визначення місця ушкодження, в муфту почне поступати волога. В цьому випадку вирізують дефектну муфту і ділянки кабелю. Як правило, чим довше знаходиться в землі пошкоджена і не відремонтована муфта, тим довше буде вставка кабелю при ремонті кабельної лінії.

3.7 Ремонт кінцевих муфт зовнішньої установки

Кінцеві муфти зовнішньої установки в основному виходять з ладу в дощовиті періоди пори року або при великій відносній вологості повітря. Пошкоджену муфту необхідно обрізувати, перевірити ізоляцію кабелю на вологість і, якщо паперова ізоляція не зволожена, виконати монтаж муфти відповідно до вимог технічної документації. Якщо довжина кабелю у кінці лінії має достатній запас, то ремонт обмежується монтажем тільки кінцевої муфти. Якщо ж запасу кабелю недостатньо, то на кінці кабельної лінії виконують вставку кабелю необхідної довжини. В цьому випадку необхідно монтувати сполучну і кінцеву муфти.

У кінцевих муфтах зовнішньої установки з металевим корпусом 1 раз на рік впродовж усього часу експлуатації перевіряють ущільнення і підтягують гайки. Одночасно оглядають контактні з'єднання і у разі потреби очищають контактні поверхні і підтягують болти.

Систематично забарвлюють емаллю місця пайки, шви армировки і ущільнень. Поверхня кінцевих епоксидних муфт зовнішньої установки необхідно в процесі експлуатації(1 раз в 3.5 років залежно від місцевих умов) фарбувати емалями повітряної сушки. Забарвлення виконують в суху погоду, заздалегідь очистивши поверхню муфти і ізоляторів.

Ізолятори кінцевих муфт зовнішньої і внутрішньої установок, а також ізоляційні поверхні кінцевих закладень необхідно періодично очищати від пилу і бруду, змоченого у бензині тканиною, що не залишає ворсинок. Частішому очищенню повинна піддаватися кінцева кабельна арматура в цехах промислових підприємств і зонах з пилом, що проводить. Періодичність протирання і очищення кінцевої кабельної арматури на цій електроустановці встановлює головний інженер місцевого енергопідприємства.