Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСП. Филатова Т.В. КЛ. 2009 (укр.мов).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
834.05 Кб
Скачать

Тести до теми 9

1. Грошові кошти та їх еквіваленти, непризначена для продажу дебіторська заборгованість, фінансові інвестиції – це:

а) фінансові інструменти;

б) фінансові зобов'язання;

в) фінансові активи;

г) похідні фінансові інструменти.

2. Прості акції, долі та інші види власного капіталу – це:

а) фінансові інструменти;

б) фінансові зобов'язання;

в) фінансові активи;

г) похідні фінансові інструменти.

3. Ф'ючерсні контракти, форвардні контракти – це:

а) фінансові інструменти;

б) фінансові зобов'язання;

в) фінансові активи;

г) похідні фінансові інструменти.

4. Цінний папір, який випускається компанією з управління активами пайового інвестиційного фонду і підтверджує право інвестора на частку в пайовому інвестиційному фонді – це:

а) вексель;

б) інвестиційний сертифікат;

в) дериватив;

г) опціон.

5. Цінний папір, який підтверджує безумовне грошове зобов'язання, за яким одна особа зобов'язана сплатити іншій особі певну суму коштів у зазначений термін, правовий статус якої регулюється законодавством про вексельний обіг – це:

а) вексель;

б) інвестиційний сертифікат;

в) дериватив;

г) опціон.

6. Стандартний документ, що підтверджує право та/або обов'язок купити або продати базовий актив (цінний папір, валюту) на зазначених у ньому умовах – це:

а) вексель;

б) інвестиційний сертифікат;

в) дериватив;

г) опціон.

7. Стандартний документ, який засвідчує зобов'язання придбати (продати) базовий актив у зазначений термін і на певних умовах у майбутньому, з фіксацією ціни на момент висновку зобов'язань сторонами контракту – це:

а) варрант;

б) ф'ючерсний контракт;

в) депозитарна розписка;

г) опціон.

8. Стандартний документ, який засвідчує право придбати (продати) базовий актив на певних умовах в майбутньому, з фіксацією ціни на момент укладення такого контракту або на час такого придбання за рішенням сторін контракту – це:

а) варрант;

б) ф'ючерсний контракт;

в) депозитарна розписка;

г) опціон.

Змістовий модуль 4

Тема 10. Фінансова діяльність підприємства у сфері зовнішньоекономічних відносин

10.1. Сутність та напрями фінансової діяльності підприємств у сфері зовнішньоекономічних відносин

Зовнішньоекономічною діяльністю суб’єктів підприємництва є господарська діяльність, в ході якої здійснюється перетинання митного кордону України майном або робочою силою і яка має місце як на території України, так і за її межами. Всі підприємства у сфері ЗЕД мають рівне право на всі її види, які прямо не заборонені законодавством України. Здійснення зовнішньоекономічної діяльності підприємствами-резидентами України не вимагає державної реєстрації їх як учасників зовнішньоекономічної діяльності. Іноземні суб’єкти господарської діяльності, що здійснюють діяльність у сфері ЗЕД на території України, підлягають реєстрації як учасники ЗЕД центральним органом виконавчої влади з питань економічної політики.

Одним із важливих напрямів діяльності фінансових служб є оптимізація фінансових відносин підприємства в процесі здійснення зовнішньоекономічних операцій. Зовнішньоекономічна діяльність – діяльність господарюючих суб’єктів України та іноземних суб’єктів господарської діяльності, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами. Таким чином, зовнішньоекономічні відносини охоплюють усі операції, пов’язані з обсягом товарів, робіт, послуг, капіталів. Ця діяльність може бути фінансовою, інвестиційною чи операційною.

До експортних операцій підприємств належать продаж товарів іноземним суб’єктам господарської діяльності з вивезенням або без вивезення цих товарів через митний кордон України, включаючи реекспорт товарів. Реекспорт товарів означає продаж іноземним суб’єктам господарської діяльності та вивезення за межі України товарів, що були раніше імпортовані на територію України.

Імпорт товарів – це купівля (у т. ч. з оплатою в негрошовій формі) українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності в іноземних суб’єктів господарської діяльності товарів із ввезенням або без ввезення на територію України, включаючи купівлю товарів, призначених для власного споживання установами та організаціями України, розташованими за її межами.

Зовнішньоекономічна діяльність може бути побудована на формах зустрічної торгівлі між резидентами та нерезидентами: бартерні операції, кліринг, паралельні угоди, попередні та зворотні закупки, промислова кооперація.

Найпоширенішою формою зустрічної торгівлі є товарообмінні (бартерні) операції. Вони оформлюються бартерним договором або договором зі змішаною формою оплати, яким часткова оплата експортних (імпортних) поставок передбачена в натуральній формі, між резидентом України та іноземним суб’єктом господарської діяльності, що передбачає збалансований за вартістю обмін товарами, роботами, послугами у будь-якому поєднанні, не опосередкований рухом коштів у готівковій або безготівковій формі.

Операції резидентів, які здійснюються в рамках виконання договорів виробничої кооперації, включають значні за обсягами операції з поставки сировини, матеріалів, вузлів, деталей, запасних частин, заготовок напівфабрикатів, комплектуючих та інших виробів галузевого і міжгалузевого призначення, що технологічно взаємозв’язані і необхідні для спільного виготовлення кінцевої продукції, а також операції з виконання послуг, проектних і ремонтних робіт, технічного обслуговування та здійснення технологічних операцій.

До операцій резидентів, які здійснюються під час виконання договорів консигнації, належать операції з реалізації товарів, відповідно до яких одна сторона (консигнатор) зобов’язується за дорученням іншої сторони (консигнанта) протягом визначеного часу (терміну угоди консигнації) за обумовлену винагороду продати з консигнаційного складу від свого імені товари, які належать консигнанту. При цьому до моменту передачі товарів третій особі їх власником залишається консигнант.