Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_spetskurs_2.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
34.5 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте битумные эмульсионные пасты и мастики как кровельные и гидроизоляционные материалы.

Безрулонные кровли, в большей степени, чем рулонные, отвечают требованиям индустриального строительства. Они обеспечивают технологичность, малую трудоемкость, отсутствие швов.

Битумные эмульсионные пасты и эмульсии представляют собой дисперсные системы, состоящие из двух взаимонерастворимых жидкостей. Первая – дисперсная фаза – битум равномерно диспергирован во второй дисперсионной среде – воде в виде мельчайших частиц диаметром (5-20)·10-6 м, покрытых слоем твердого (пасты) или жидкого (эмульсии) эмульгатора

d·= (0,1-1)·10-6м.

Битумная мастика (БиЭМ) – смесь битумной пасты (БиЭП) с минеральным наполнителем и водой, необходимой для получения рабочей консистенции мастики по ГОСТ 5802. Введение минеральных порошков – наполнителей в битумные пасты обеспечивает при высыхании образование надежных защитных оболочек вокруг диспергированных частиц битума. Такие материалы значительно долговечнее битумов, из которых они приготовлены, обычных растворов, расплавов, растворов битума с наполнителями и традиционных рулонных битумных материалов. Битумные эмульсионные мастики технологичны, так как для рабочей консистенции разбавляются водой.

Битумные пасты с оптимальным комплексом свойств получают с использованием дорожных битумов БНД 40/60 и БНД 60/90 (ДСТУ 4044 – 2001). Для приготовления паст применяют питьевую воду, так как в жесткой воде трудно эмульгируется битум. Минерализованные воды к тому же снижают водоустойчивость гидроизоляционных покрытий, так как после испарения воды в них остаются водорастворимые соли.

  1. Минеральная вата и изделия на ее основе: номенклатура, исходное сырье, технология производства, свойства и область применения.

Мінвата - це пухкий матеріал, що складається з тонких склоподібних хаотично перепутаних волокон і неволокнистих включень затверділого розплаву, так званих корольков. Пористість минваты досягає 95-96%, що визначає її високі теплоізоляційні властивості.

Основна частина мінваты використовується для виготовлення ви-

робів. Вони підрозділяються на: -плоскі (плити, мати прошивні і на синтетичному зв’язуючому); -фасонні (циліндри, напівциліндри, сегменти); -шнурові (шнури, джгути) в опльотці з скляних або полімерних ниток.

Способи одержання виробів, що мають визначену форму і розміри, з мінвати засновані, головним чином, на склеюванні волокон між собою в місцях їхнього контакту різними зв’язуючими. В якості зв’зуючих використовують синтетичні матеріали (фенолоформальдегидна та мочевиноформальдегідна смоли, полівінілацетатна дисперсія), бітум і різні композиційні сполучення.

Зв’зуючі вводять у волокно способами: пульверизації, полива з вакуумірованням, приготуванням гідромаси або пульпи («мокрий» спосіб). Минераловатный килим, просочений синтетичним зв’язуючим, отверджується при проході через спеціальну камеру теплової обробки. Килим транспортується через камеру при одночасному ущільненні між двома конвейєрами, верхнім і нижнім. Для цього використовуються сітчасті чи пластинчасті конвейєри. Температура теплоносія складає 160-180°С. З камери теплової обробки килим з температурою 140-160°С попадає в камеру охолодження, де температура килима знижується за рахунок прососа через нього атмосферного повітря.

Мінераловатний килим на бітумному зв’зуючому проходить теплову обробку в таких же камерах, але при температурі теплоносія не вище за 160°С. Після проходу через камеру охолодження мінераловатний килим розрізається дисковими пилами в поперечному і подовжньому напрямках на плити.

Мінватні прошивні мати являють собою полотнища мінеральної вати з покривним матеріалом з однієї чи двох сторін, які прошиваються дротом чи ниткою. Їх застосовують для ізоляції трубопроводів і промислового устаткування при температурі поверхні, яка ізолюється, від 180 до 700°С. Мати по середній густині підрозділяють на марки 100, 125 і випускають довжиною 1000-2500 мм, товщиною 40-120 мм і шириною 500 чи 1000 мм. У якості обкладочного матеріалу застосовують крафт-папір, склоткань, склополотно тощо. Як прошивний матеріал використовують сталевий дріт діаметром 0,5-1 мм, джгути з скляної, капронової, бавовняної ниток.

Теплоізоляційний шнур являє джгут з різними опльотками у виді сітчастої панчохи з бавовняної, скляної, капронової чи сталевої нитки. Шнур застосовують для ізоляції трубопроводів, що мають значну кількість вигинів. Марки шнура становить 100-350. При довжині не менш 15 м шнур має діаметр 30-50 мм, а при довжині не менш 10 м - діаметр 60-90 мм. Виготовляють шнур на багатостовбурних установках методом набивання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]