Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODI.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
825.86 Кб
Скачать

Концентрація головних іонів в морській воді (за с. В. Бруєвичем)

Іони і молекули

аніони

катіони

Cl

SO4 2–

HCO3

Br

F

Na+

Mg2+

Ca2+

K+

Sr2+

Концентрація

г/кг

19,35

2,70

0,14

0,07

0,001

10,76

1,30

0,41

0,39

0,014

%

45,09

4,64

0,19

0,07

0,01

38,66

8,81

1,68

0,82

0,03

У воді океану розчинені також різні гази, що надходять з атмосфери та формуються в самій водній товщі. Найбільше значення мають О2 і СО2, які визначають життєдіяльність в океані. Вміст О2 досягає максимуму (7 - 8 мл/л) в поверхневих шарах води (до глибин 100 – 150 м) і знижується до 3 – 0,5 мл/л зі зростанням глибини (шар кисневого мінімуму), а в деяких районах до нуля. Максимальний вміст СО2, навпаки, спостерігається в глибинних шарах води. Розчинність вуглекислоти збільшується в холодних водах і зменшується при нагріванні. У зв’язку з цим у зимові місяці частка СО2 переходить з атмосфери в океанічну воду, а влітку – навпаки. Отже, СО2 утворюється в морській воді за рахунок газообміну з атмосферою, а також виділяється під час дихання організмів і поглинається у ході фотосинтезу. Загальний вміст вільного вуглецю у воді не перевищує 0,5 мл/л, але через з’єднання з водою і утворення вугільної кислоти розчинність СО2 в океані в сотні разів перевищує розчинність кисню.

Вуглекислота, з’єднуючись з водою, утворює вугільну кислоту

Н2О + СО2 Н2СО3,

яка потім двічі дисоціює, виділяючи спочатку бікарбонатний іон

Н2СО3 Н+ + НСО3,

а потім карбонатний –

НСО3 Н+ + СО3.

Між вуглекислотою атмосфери й океану встановлюється таким чином динамічна рівновага.

Морська вода має властивості кислот. Лужність морської води визначається лужним резервом – кількістю кислоти, яку необхідно додати до визначеного об’єму води, щоб у ній не залишилось карбонатних і бікарбонатних іонів, а також недисоційованих молекул вугільної кислоти. З лужним резервом тісно пов’язаний вміст водневих іонів, концентрація яких визначає так звану активну реакцію морської води. Вона характеризує рівновагу між вугільною кислотою і карбонатами і бікарбонатами. Останні роблять морську воду лужною, а вугільна кислота – кислою. З хімії відомо, що кислотність визначається показником рН (7 – нейтральна реакція, > 7 – лужна, < 7 – кисла). У відкритому морі значення рН коливається від 7,8 до 8,8. Влітку, коли фітопланктон споживає вуглекислоту поверхневих шарів, величина рН зростає. Взимку, коли дихання переважає над асиміляцією вуглекислоти, рН знижується.

У цілому всі речовини, що входять до складу морської води, можна поділити на 5 груп: головні іони; розчинені гази, біогенні речовини (поєднання Р, N, Si, важливі для розвитку життя в океані), мікроелементи (у воді океану представлені майже всі, найбільша частка Li, Rb, I), органічні речовини (речовини, що виділяються в процесі біохімічного розпаду решток організмів: пектинові, гумусові сполуки, амінокислоти, вуглеводи, антибіотики, вітаміни). Особливе місце займають домішки та забруднення океану.

У морській воді розчинені всі елементи, що зустрічаються на Землі, але деякі з них наявні в таких малих кількостях, що їх присутність виявляється тільки в морських організмах, які накопичують їх.

Морська вода є слабким розчином і має усі властивості слабких розчинів: знижену температуру замерзання, підвищену точку кипіння.

Важливою характеристикою морської води є її густина. Вона залежить від температури, солоності й тиску. В океанології користуються умовною густиною σt = (ρ – 1) · 103, де ρ – відношення щільності води за певної температури та солоності до щільності дистильованої води при 4ºС (обидві при атмосферному тиску). Так, якщо σt = 25, то густина морської води дорівнює 1,025 г/см3. В океані σt становить від 23 до 30. Зі збільшенням солоності на 1‰ σt підвищується приблизно на 0,8; у разі зниження температури на 1ºС σt збільшується на 0,02 – 0,35. Температура замерзання морської води залежить від солоності; при 35‰ вона дорівнює -1,91ºС. За умови солоності 24,7‰ температура замерзання та найбільшої щільності збігаються і дорівнюють -1,33ºС.

Слід відзначити, що воді притаманні багато аномалій фізичних і хімічних властивостей. Вода найлегша з легких сполук підгрупи кисню, що виявляється в здатності змочувати предмети (особливо легко змочуються речовини, у складі яких наявний кисень (глина, пісок, скло, папір та ін.), що дає можливість створювати додаткові водневі зв’язки). Завдяки поверхневому натягненню й здатності до змочування вода має властивість капілярності. Вода має високу теплоємність: поглинаючи велику кількість теплоти, сама вода істотно не нагрівається (вагома теплоємність води у 5 разів вища, ніж у піску, і майже в 10, ніж у заліза). На відміну від інших речовин, вода у твердому стані має мінімальну густину (лід знаходиться на поверхні), а температура максимальної густини складає 4º. Крім того, відбувається різкий стрибок теплоємності під час фазового переходу „вода – лід” – теплоємність стає вдвічі нижчою. Отже, лід надійно оберігає глибини від цілковитого промерзання. Усі ці та інші аномалії води зберігаються і для солоної води, дещо змінюючи кількісні показники. Визначення основних фізичних та хімічних властивостей води наведені в табл. 8.

Таблиця 8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]