Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 Електроустаткування підстанції.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

3.5 Вибір схеми управління, автоматизації і сигналізації обладнання підстанції

Керування роз’єднувачами і вимикачами

Дистанційне керування роз`єднувачами відбувається за допомогою електродвигунового привода, схема керування яким залежить від кінематики приводного механізму. Конструкція приводного механізму роз`єднувачів внутрішньої установки 6-10кВ така, що при повороті валу привода на 1800 відбувається вмикання, а при повторному повороті ще на 1800 – вимкнення роз`єднувача. Схема дистанційного керування роз`єднувачем 6-10кВ (рисунок 3.6) на оперативному постійному струмі.

Рисунок 3.6 – Схема дистанційного керування роз`єднувачем

При короткочасному повороті ключа S в положення В2 (ввімкнути) спрацьовує контактор К1, який замкнувши свої головні контакти, вмикає двигун, а своїми блок-контактами в колі котушки приймає короткочасний імпульс на вмикання. Після вмикання вимикач Sp, короткочасно розімкнувшись, обриває живлення котушки К1, при цьому контактор відпускає і двигун зупиняється. Знову замкнувшись, контакт Sp підготовлює схему до вимикання. Блок-контакти К роз`єднувача перемикаються. При помилковому повторному повороті ключа S в положення В контактор не вмикається.

При вимиканні роз`єднувача S в положення О2 схема діє аналогічно.

Сигналізація

Підстанції оснащюються слідуючими видами сигналізації: положення комутаційних апаратів, аварійного вимикання, дії захисту і автоматики, попередження про наступання ненормального режиму роботи обладнання або установки.

На рисунку 3.7 приведена схема аварійної сигналізації з центральним зніманням сигналу і повторністю дії. Схема виробляє центральне знімання звукового сигналу автоматично чи кнопкою на пульті чергового. При виникненні нового сигналу схема забезпечує повторність дії звукової сигналізації зі збереженням прийнятих і діючих сигналів.

Рисунок 3.7 – Схема аварійної сигналізації з центральним роз`ємом сигналу і повторністю дії

Схема на оперативному постійному струмі виконана з реле імпульсної сигналізації РИС-Е2М, яке складається із трансформатора напруги Т, поляризованого двохобмоточного реле КК і двох германієвих тріодів VT1 і VT2, з`єднаних по ключовій схемі.

При замиканні контакта 1Кз в колах захисту коло первинної обмотки Т через шийку аварійної сигналізації (+ШЗА) отримує живлення. Перехідний струм наводить у вторинній обмотці трансформатора Т ЕРС, забезпечує протікання базового струму в колі тріоду VT2, який відкривається і замикає коло одної обмотки поляризованого реле. Реле спрацьовує і замикає свій контакт КК в колі проміжного реле К, яке вмикає звуковий сигнал С і яке запускає реле часу КТ.

Якщо до замикання контакту реле КТ сигнал з шинки +ШЗА буде знятий, то перерветься живлення Т. В момент розмикання 1Кз зміниться напрямок ЕРС в вторинній обмотці Т і з`явиться в другій обмотці КК1. Якір реле перемкнеться, контакт КК розімкнеться, реле К відпустить і звуковий сигнал вимкнеться.

Якщо контакт реле КТ замкнеться при дії звукового сигналу, то шунтується коло колектор-еміттер тріода VT1 і в обмотку реле КК подається

струм зворотної полярності. Реле перемикає свій якір і обриває коло живлення реле К, яке вимикає звуковий сигнал. Його можна вимкнути з пульта, замкнувши кнопку центрального роз`єму сигналу КЦС.

При аварійному спрацюванні 2Кз і сигналі першого вимикача опору кола живлення +ШЗА зменшиться, що викличе появу у вторинному колі Тр імпульсної ЕРС, достатньої для повторного спрацювання реле КК і запуску сигналізації. Оперативний контроль роботи вмикається натисненням кнопки КОС.

Схема попереджувальної сигналізації аналогічна, але трохи змінена в колі подачі сигналів, останні надходять від контактів відповідних датчиків.

Замість додаткових опорів послідовно з контактами вмикаються лампи для отримання індивідуальних світлових сигналів.

Контроль стану ізоляції

Ізоляцію в мережах до 1000В рисунок 3.8а контролюють методом зміни напруги між фазою і землею, з`єднуючи вольтметри в зірку з заземленою нульовою точкою. При пошкодженні ізоляції однієї з фаз напруга на вольтметрі пошкодженої фази буде рівна нулю, а покази вольтметрів справних фаз збільшаться до між фазної напруги.

В мережах вище 1000В вольтметри вмикають через однофазні трансформатори напруги рисунок 3.8б, чи за допомогою обмотки розімкненого трикутника трифазного п`ятистержневого трансформатора рисунок 3.8в. В трифазній мережі при рівності між фазних напруг на кінцях обмотки розімкненого трикутника напруга рівна нулю. При порушенні ізоляції однієї з фаз первинного кола і землею на обмотці розімкненого трикутника з`явиться напруга тим більша, чим менший опір ізоляції між фазою і землею. Реле напруги сигналізує про однофазне замикання на землю.

Рисунок 3.8 – Схеми контролю ізоляції в мережах змінного струму

По схемі розімкненого трикутника можна з`єднувати однофазні трансформатори, якщо відсутній трифазний п`ятистержневий трансформатор.

Заземлення первинних обмоток трансформаторів необхідно для зміни фазної напруги. Вторинні обмотки заземлюються виходячи з умов електробезпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]