Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Poyasnyuvalna_zapiska Кокшаров.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

2.4 Вибір і обґрунтування технології

Слідуючи всьому викладеному вище, спроектуємо мережу на основі технології Fast Ethernet 100BASE-TX.

Fast Ethernet використовує метод передачі даних CSMACD – множинний доступ до середовища з контролем несучої і виявленням колізій. Fast Ethernet використовує розмір пакету 15160 байт. Крім того, Fast Ethernet накладає обмеження на відстань між пристроями, що підключаються, – не більше 100 метрів. Для того, щоб понизити перевантаження, мережі стандарту Fast Ethernet розбиваються на сегменти, які об'єднуються за допомогою мостів і маршрутизаторів. Сьогодні при побудові центральної магістралі, об'єднуючої сервери, використовують комутований Fast Ethernet. Fast Ethernet-комутатори можна розглядати як високошвидкісні багатопортові мости, які в змозі самостійно визначити, в якій з його портів адресований пакет. Комутатор проглядає заголовки пакетів і таким чином складає таблицю, що визначає, де знаходиться той або інший абонент з такою фізичною адресою. Це дозволяє обмежити область розповсюдження пакету і понизити вірогідність переповнювання, посилаючи його тільки в потрібний порт. Тільки широкомовні пакети розсилаються по всіх портах. Офіційний стандарт 803.u встановив три різні специфікації для фізичного рівня Fast Ethernet.

Розглянувши офіційний стандарт 803.u фізичного рівня Fast Ethernet, а також у відповідності до поставленого технічного завдання було обрано

100Base-TX – для чотирьохпарного кабелю на неекранованій скрученій парі UTP категорії 5е.

Стандарт 100BaseTX вимагає вживання двох пар UTP або STP. Одна пара служить для передачі, інша – для прийому. Цим вимогам відповідає кабельний

стандарт: EIA/TIA-568 UTP категорії 5 компанії IBM. В 100BaseTX привабливе забезпечення повнодуплексного режиму при роботі з мережевими серверами, а також використання всього двох з чотирьох пар восьмижильного кабелю – дві інші пари залишаються вільними і можуть бути використані надалі для розширення можливостей мережі.

Недоліки: цей кабель дорожчий за інші восьмижильні кабелі, крім того, для роботи з ним потрібне використання пробійних роз'ємів і комутаційних панелей, що задовольняють вимогам категорії 5. Потрібно додати, що для підтримки повнодуплексного режиму слід встановити повнодуплексні комутатори.

2.5 Висновки

Отже, проаналізувавши основні можливі концепції побудови локальної мережі в межах певних будівель, розглянувши їхні недоліки і переваги та узгодивши вибір із вимогами технічного завдання, було обрано технологію Fast Ethernet 100BaseTX на неекранованій скрученій парі UTP категорії 5е.

Дана технологія є найприйнятнішою при організації взаємодії вузлів в локальній мережі на канальному й фізичному рівнях. А також технологія Fast Еthernet забезпечує оптимальну швидкість передачі даних 100 Мбіт / с. Для обміну інформацією в межах одного управління даної швидкості більше, ніж достатньо. Для звязку з периферійними філіями використаємо телефонні канали ТЗМК (телефонної мережі загального користування) та технологію віртуальних приватних мереж VPN

3 Синтез мережі

3.1 Розробка топології

Під топологією мережі мається на увазі конфігурація графа, вершинам якого відповідають кінцеві вузли (наприклад, комп'ютери) та комунікаційне обладнання (маршрутизатори, комутатори, концентратори).

Кожна мережева технологія має характерну для неї топологію з'єднання вузлів мережі і метод доступу до середовища передачі (media access method). Ці категорії пов'язані з двома· нижніми рівнями моделі OSI.

Розрізняють фізичну топологію, що визначає правила фізичних з'єднань вузлів (прокладку реальних кабелів), і логічну топологію, що визначає напрями потоків даних між вузлами мережі.

Фізичні топології — шина (bus); зірка (star); кільце (ring), дерево (tree), сітка (mesh) ілюструє рисунку 3.1 .

Рисунок 3.1– Види фізичної топології:

а — шина, б — зірка, в — кільце, г — дерево, д — сітка

У логічній шині інформація (кадр), яка передається одним вузлом, одночасно доступна для всіх вузлів, підключених до одного сегменту. Передачу даних на вище розміщений рівень (LLC-підрівень) проводить тільки той вузол (вузли), якому адресований даний кадр.

У логічному кільці інформація передається послідовно від вузла до вузла. Кожен вузол приймає кадри тільки від попереднього і посилає тільки подальшому вузлу по кільцю. Вузол транслює далі по мережі всі кадри, а обробляє тільки ті, що адресовані йому. Мережа реалізована на фізичній топології кільця або зірки з внутрішнім кільцем в концентраторі. На логічному кільці будуються мережі Token Ring і FDDI.

Для з'єднання комп'ютерів в офісах управління Водоканал та у віддалених філіях обрана змішана топологія. Адже сегмент мережі представлено схемою «зірка», а основна гілка мережі, яка зв’язує головний відділ (ГВ) із периферійними відділами (ПВ) – моноканал або загальна шина. Це дає змогу забезпечити бажану технологію та передбачити централізований контроль і управління.

24

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]