Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додатки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
125.44 Кб
Скачать

Заняття № 1 «Ті, що говорять малюнками»

Мета: розвиток сприйняття, уяви, формування вміння представляти реальні предмети за їх схематичного зображення, вчити виділяти в предметі головні відмінні риси.

Попереднє читання оповідання «Ті, що говорять малюнками». Запропонувати виконати завдання: дітям по черзі показують картинку з якимсь схематичним зображенням і просять назвати, на які предмети це схоже. Після, можна роздати кожній дитині по одній схемі і попросити домалювати картинку.

Хід заняття: педагог розповідає історію: «Колись давним-давно люди не знали букв і не вміли писати, а історії, які їм треба було зберегти і запам'ятати, вони малювали. Такий вид запису називався піктографією і ним користувалися в стародавніх країнах - в Єгипті й Ассирії, Японії та Китаї. Хочете і ми з вами пограємо в намальовані історії». Поясніть, що малюнки повинні бути зовсім прості і в той же час зрозумілі, тільки тоді вони стануть «говорити!». Для початку педагог показує намальований початок історії (наприклад, казку про Червону Шапочку), а діти усно пропонують, що можна намалювати далі. Потім вихователь просить намалювати будь-яку історію так, щоб інші діти розповіли про що вона.

Заняття № 2 «Юні мультиплікатори»

Мета: розвивати словесну творчість, вчити передавати його в зображенні; розвивати уяву; вчити дітей домовлятися між собою, погоджувати свої дії.

Попередній перегляд діафільму. Обговорення того, як він зроблений (послідовний ланцюжок з картинок).

Хід заняття: педагог показує сюжетну картинку, пропонує дітям розглянути її і придумати розповідь, що було до і після того, що зображено. Діти пропонують свої варіанти оповідання, потім узагальнюють у спільній історії. Педагог наводить дітей на думку про створення свого діафільму і питає, що для цього необхідно (намалювати багато малюнків з діями, діти повинні визначитися, що саме вони будуть зображувати й домовитися, хто яку картинку малює). Після закінчення роботи педагог разом з дітьми складають загальний ряд, дають назву - вийшов діафільм.

Заняття №3 «Лісова абетка»

Мета: закріпити техніку малювання пальцями, «стусанами» кистями різної величини; вчити підбирати розмір кисті в залежності від зображуваного.

Попередня робота: спостереження на ділянці за тим, хто які сліди залишає на снігу, розгляд ілюстрацій зі слідами тварин, гра «Слідопит», на закріплення знань про тварин, їхній спосіб життя і залишаються відбитках.

Хід заняття: педагог пропонує згадати ранкові спостереження і намалювати картинку так, щоб на ній не було ні однієї тварини, але щоб інші зрозуміли, хто живе в цьому лісі. Звертає увагу на те, як можна намалювати, пальчиками, різними пензликами, відбитки лапок лісових звірів і птахів. Після малювання діти можуть придумати історії про те, хто, коли і як залишив сліди.

Заняття № 4 «Сніг - сніжок»

Мета: закріпити вміння наносити фарбу пальцями, набризком, стусанами пензлики, тонкими лініями; познайомити з технікою «манкографіі» і «рісографіі»; вчити вибирати техніку малювання в залежності від снігу.

Попереднє спостереження за падаючим снігом, різними його формами.

Хід заняття: педагог пропонує намалювати сніг, але ж буває різний, педагог пропонує малювати наступним чином:

  • Пальцями, стусанами кисті - пластівці снігу

  • Набризком - дрібну мряку

  • Тонкими лініями - сніжинки

  • Манкою, рисом - сніговий покрив.

ДОДАТОК 7 3. Творчий етап

Напрямки

Завдання

Зміст роботи

Розвиток творчої активності, уяви

Самостійне застосування отриманих знань дітьми, придумування ними нових форм отримання нестандартних рішень.

Заняття, ігри переважно у самостійній діяльності. Завдання на творче застосування отриманих умінь і знань через пропозицію теми або шаблону, самостійний вибір дітьми засобів і способів малювання, ігор, вміння домовлятися між собою. Розвиток продуктивності та швидкості мислення через прийом змагань, вміння відстоювати свою позицію.

Розвиток образотворчих здібностей

Закріплення отриманих умінь і навичок. Спрямованість на самостійний підбір та реалізацію задуму з різних матеріалів.

Розвиток пізнавальних процесів (мислення, сприйняття)

Спрямованість на самостійне добування знань, аналіз отриманої інформації.

Розвиток емпатії, формування згуртованого колективу

Самостійні ігри

ДОДАТОК 8 Заняття творчого етапу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]