Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!заруб 1-20.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
68.48 Кб
Скачать

9. Творчість Гофмана(на матеріалі конкретн.Творів).

Эрнст Те́одор Амаде́й Го́фман (нем. Ernst Theodor Amadeus Hoffmann; 24 января 1776, Кёнигсберг — 25 июня 1822, Берлин) — немецкий писатель, композитор, художник романтического направления. Первоначально Эрнст Теодор Вильгельм, но, как поклонник Моцарта, изменил имя в 1805 г. Псевдоним как композитора — Иоганн Крейслер (нем. Johannes Kreisler).

«Щелку́нчик и мыши́ный коро́ль» (нем. Nußknacker und Mausekönig) — сказка Э. Т. А. Гофмана, опубликованная в 1816 году.

«Крошка Цахес, по прозванию Циннобер» — сказочная повесть — гротеск немецкого романтика Э. Т. А. Гофмана.

Сюжет

Добра фея Рожабельверде з жалю зачаровує потворного тілом і душею карлика Цахеса, так що більшість людей, переважно філістери, перестають помічати його каліцтво. Тепер люди тягнуться до нього. Будь-яке гідне похвали справа, зроблена в його присутності, приписується йому, який змінив своє колишнє ім'я на нове - Цинобер. І навпаки, варто йому бридко Занявкали або спіткнутися - винен неодмінно виявляється хтось інший. Завдяки дару доброї феї карлик зачаровує професора Моша Терпіна (одержимого своєрідним баченням «Німецького духу») і його дочка Кандида. Тільки закоханий в прекрасну дівчину меланхолійний студент Бальтазар і його друг Фабіан зазвичай бачать істинний образ лиходія. Щоправда, цієї ж здатністю Гофман наділяє і представників мистецтва (скрипаль Сбьокка, співачка Брагацці), а також чужинців. Цахес-Цинобер не втрачає часу дарма, і, користуючись чужими успіхами, швидко робить кар'єру при дворі місцевого князя Пафнутія і збирається одружуватися на Кандиде. Поет-студент Бальтазар, який звернувся за допомогою до мага Просперу Альпануса, дізнається від нього таємницю могутності Цинобер: він вириває з голови карлика три вогненних волосини, від яких і йшла вся його магічна сила. Люди бачать, який їхній міністр насправді. Цахес нічого не залишається, як сховатися в своєму прекрасному палаці, але він тоне там у нічному горщику з нечистотами.

Персонажі

Крихітка Цахес, на прізвисько Цинобер - мерзенний карлик, обдарований феєю Рожабельверде магічною силою привертати до себе людей присвоювати собі чужі заслуги

Бальтазар - студент Керепесского університету

Фабіан - його друг, також студент

Мош Терпін - професор Керепесского університету, лекції якого відвідує Бальтазар

Кандіда - його дочка, кохана Бальтазара

Фея Рожабельверде - чаклунка, що обдарувала Цинобер магічною силою

Альпанус - мандрівний маг

Пафнутій - князь, схиблений на введенні Просвітництва в країні

Інші жителі міста ...

«Життєві погляди кота Мурра» (нім. Lebensansichten des Katers Murr) - сатиричний роман німецького письменника-романтика Е. Т. А. Гофмана, який вийшов в двох томах в 1819 і 1821 роках. Твір вважається вершиною творчості письменника, об'єднуючи в собі смішне і трагічне.

Композиція роману являє собою дві непересічні сюжетні лінії - біографія кота Мурра і історія життя при дворі в карликовій німецькому князівстві капельмейстера Йоганнеса Крейслера.

Як попереджає з перших рядків вигаданий видавець книги, пропонована книга є сповіддю вченого кота Мурра, що є одночасно і автором, і героєм. Однак, при підготовці книги до друку стався конфуз: коли до видавця стали надходити коректурні листи, то виявилося, що записки кота Мурра постійно перебиваються обривками зовсім сторонньої тексту. Виявилося, що кіт, викладаючи свої життєві погляди, рвав на частини першу-ліпшу йому в лапи книгу з бібліотеки господаря, щоб використовувати видерті сторінки «частиною для прокладки, частиною для просушування». Під котячі лапи потрапило життєпис Йоганнеса Крейслера і по недбалості складачів ці сторінки теж були надруковані.

Таким чином, життєпис геніального композитора представлено як макулатурні листи в котячій біографії. Тут проявилася воістину геніальна фантазія Гофмана, яка виявилася здатної надати гіркої самоіронії таку форму.

Програмний герой роману, Йоганнес, уособлює вищу правду. Поруч з ним у романі існує ще художник - Абрагам Лісков - органний майстер, ілюзіоніст, піротехнік, організатор свят.

Крейслер - музикант, а музика, як вважає Гофман і вважали всі йенци, - «вищий, самий романтичний вид мистецтва». Особливість Крейслера по відношенню до героїв ранніх творів Гофмана в тому, що він живе не в світі поетичних мрій, а в реальному філістерської Німеччини. У пошуках хліба насущного він мандрує від одного князівського двору до іншого, з одного міста в інше. Йому «доводиться карбувати з свого натхнення золото, щоб довше протягнути нитку свого існування».