Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хірургія.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
58.74 Кб
Скачать

2. Поняття про асептику. Основні методи стерилізації та способи контролю над ними.

Асептика- це метод спрямований на запобігання проникнення мікробів у рану.

Методи стерилізації. Стерилізаця-знищення вегетативних і спорових форм патогенних і непатогенних мікроорганізмів. Підлягають всі вироби мед призначення, які в процесі передбачають контакт з раневою поверхнею.

1)повітряний(вироби зі скла,металу)-в сухо паровому шкафу за допомогою сухого гаряччого повітря 1год 180’С.

2)паровий(метал, гума, перев’язувальний матеріал,білизна)-автоклава.

3)хімічний(поліетилен,скло,корозійностійкі метали).

4)стерилізація іонізуючим випромінюванням,кип’ятінням.

Є центральні стерилізаційні відділення ЦСВ.

Контроль стерилізації.

  • Бактеріологічний – мазок кожні 7-10 днів;

  • Фізичний – на властивостях певних речовин при t’ : сірка 117’С, антипірин 110’С,резорцин 119’С, бензатна кислота 121’С.

  • Хімічний – на контактному папері написати «стерильно», змазати 3%р-ном крохмалю і після підсушування р-ном Люголю і покласти у бікс.

3. Поняття про антисептику. Види та методи антисептики. Основні групи антисептичних речовин.

Антисептика- комплекс заходів спрямованих на знищення мікроорганізмів у рані.

  1. Механічна-видалення з рани сторонніх предметів, некротичних ділянок, згустків крові, хірургічна обробка рани.

  2. Фізична- створення несприятливих умов для розвитку і розмноження мікроорганізмів у рані за допомогою фізичних властивостей різних засобів.

  3. Хімічна- використання різних хімічних засобів.

  4. Біологічна- використання лікування специфічних сироваток.

  5. Поверхнева-промивання, пов’язки, примочки, присипки, змазування.

  6. Глибока- антибіотики, в/в, в/артеріально, у тканини, порожнини.

Групи антисептичних речовин. Хлор та хлоровмісні сполуки; галогени; окисники; феноли; спирти; альдегіди; кислоти і луги; солі важких металів.

4. Сучасні методи обробки рук хірурга та операційного поля. Стерилізація одягу, білизни і перев’язувального матеріалу.

Механічний спосіб-миття рук щітками з милом в теплій воді; Хімічний – антигістамінними розчинами.

  • Спосіб Фюрбрінгера - руки миють 2 щітка­ми по 5 хв кожною в теплій текучій воді з милом. Після витирання рук кисті обробляють протягом 3 хв 70 % етиловим спиртом та 3 хв 0,5 % роз­чином сулеми. Наприкінці кінчики пальців обробляють 5 % розчином йо­ду спиртовим.

  • Спосіб Альфельда - механічна обробка 10хв, вода переварена, двома щітками по 5хв. Під час миття рук слід тримати так, щоб вода стікала з кисті на передпліччя.Руки витирати стерильними рушниками або серветками, обробляти протягом 5хв 96%етиловим спиртом, нігті після змазують розчином йоду.

  • Спосіб Спасаукоцького-Кочергіна - обробка 0,5% нашатирем  в 2-х тазиках по 3 хв, а потім протирають 5 хв спиртом.

Підготовка операційного поля. Операційне поле, як і руки хірурга, треба ретельно готувати. Підготовка поля передбачає його гігієнічну оброб­ку (миття під душем всього тіла та об­мивання зони операції, гоління шкіри за ЗО хв до операції, знежирення шкіри в ділянці операції 70 % спиртом та хімічну дезінфекцію поля в радіусі 10 см навколо проекції розрізу. Найбільш уживаними дезінфікуючими речовинами є 5 % розчин йоду спирто­вий, яким шкіру обробляють двічі (за методом Гроссіха), та йодофори — йо-допірон, павідон-йод, йодонат, а також гібітан та 70 % спирт етиловий.Йодофори використовуються у 1 % концентрації. Розчином обробляють операційне поле двічі. Гібітан (0,5 % розчин хлоргексидину біглюконату), 70 % спирт етиловий та інші хімічні речовини використовують для дез­інфекції операційного поля у разі не-переноснос-гі або підвищеної чутливості організму до йоду (останнє спостері­гається переважно до розчину йоду спиртового, рідко — до йодофорів).Операційне поле у дітей та в зоні з чутливою ніжною шкірою у дорос­лих обробляють 70 % спиртом ети­ловим або йодофорами, але не роз­чином йоду спиртовим. Останнім часом почали закривати операційне поле після його обробки стерильни­ми клейкими плівками, через які й роблять розріз. Це підвищує асеп-тичність втручання.

Стерилізація одягу, білизни і перев’язувального матеріалу. При t` 120`C- 1 год, при t` 127`C- 45хв, при t` 134`C- 30хв. У паровому стерилізаторі. У вел. бікси – халати і простирадла, в сер. – рушники, перев’язувальний матеріал, у мал.. – кульки, тампони, рукавички.