Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робота виправ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
509.44 Кб
Скачать

Розрахунок показників рентабельності підприємства

п/п

Назва показника

Алгоритм розрахунку

Нормативне значення

1

2

3

4

1

Коефіцієнт рентабельності активів

ф2 р. 220 або р. 225/ ф1(р. 280 (гр. 3)+р. 280 (гр. 4)) / 2

>0, збільшення

2

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу

ф2 р. 220 або р. 225 / ф 1 (р. 380 (гр. 3)+р. 380 (гр. 4))/2

>0, збільшення

3

Коефіцієнт рентабельності діяльності

ф2 р. 220 або р. 225 / ф2 р. 035

>0, збільшення

4

Коефіцієнт рентабельності продукції

ф2 p. 100 (або р. 105)+090-060 / ф2 (р. 040+070+080)

>0, збільшення

Усі розраховані коефіцієнти (показники) заносяться до спеціальної таблиці та визначається рейтингова оцінка підприємства. Дотримання критеріального рівня кожного з коефіцієнтів дає певний відсоток (питома вага конкретного коефіцієнта в загальній кількості показників), недотримання оптимального значення коефіцієнта дає - 0 %. Потім набрана сума відсотків додається та підприємству присвоюється рейтинг відповідно до певної рейтингової системи (табл. 2.9.). Найбільше значення рейтингової оцінки - 100%.

Окрім зазначених вище показників, при оцінці інвестиційної привабливості підприємств використовують також інші, зокрема, у випадку, коли інвестор планує придбати цінні папери, емітовані цим підприємством.

У цьому випадку під інвестиційною привабливістю розуміють наявність економічного ефекту (доходу) від вкладення грошей в цінні папери при мінімальному рівні ризиків. Методика оцінки базується на використанні аналізу факторів і припускає розрахунок результативних показників (коефіцієнтів), їх групування за економічним змістом, оцінку поточного фінансового стану та перспектив його розвитку.

Таблиця 2.10.

Рейтингова оцінка підприємства

Оцінка

Рейтинг

Характеристика

90-100%

Високий

Висока платоспроможність, відмінний фінансовий стан

80-90%

Достатній

Достатньо добрий фінансовий стан. Підприємство з мінімальним ризиком

60-80%

Задовільний

Задовільний фінансовий стан та рівень платоспроможності

40-60%

Недостатній

Надійність підприємства викликає підозру, недостатній рівень платоспроможності. Високий рівень ризику

0-40%

Поганий

Фінансовий стан поганий. Вкладення коштів у підприємство є надризиковим

Підсумком аналізу є висновок про міру інвестиційної привабливості акціонерної компанії.

Показники інвестиційної привабливості емітента класифікують за двома напрямами:

1) акції пропонуються вперше (первинна емісія);

2) акції тривалий час обертаються на фондовому ринку.

У першому випадку оцінка інвестиційної привабливості компанії проводиться з використанням традиційних показників, наведених у табл. 1.2-1.6. В іншому - оцінка доповнюється аналізом ряду нових показників, серед яких найважливішими є такі, що представлені у додатку Б.

Розглянуті показники характеризують ефективність попередніх випусків акцій акціонерного товариства.

Оцінка характеру обігу акцій на ринку пов'язана, передусім, з показниками їх ринкової вартості та ліквідності (додаток В).

Далі в оцінці привабливості здійснюється оцінка умов емісії цінних паперів. Чинним законодавством встановлені жорсткі вимоги до проспекту емісії цінних паперів. Він повинен містити інформацію про емітента, його фінансово-господарський стан, цінні папери, щодо яких прийнято рішення про відкрите (публічне) розміщення.

Оцінюючи умови емісії, інвестор має звернути увагу, насамперед, на:

  • ціну емісії;

  • умови та періодичність виплати дивідендів або відсотків;

  • міру участі окремих власників в управлінні акціонерним товариством та ін.

Слід зазначити, що часто пропонований емітентом розмір дивідендів за акціями не мас характеру не тільки юридичних, але і контрактних зобов'язань. Тому, орієнтуватися тільки на цей показник навряд чи доцільно. Багато що залежить від кон'юнктури фондового ринку, фінансового стану емітента й інших чинників.

На основі вивчення зазначених параметрів, що характеризують поточний фінансовий стан емітента та перспективи його розвитку, визначається міра його інвестиційної привабливості.

Надійним і перспективним об'єктом інвестування вважається акціонерна компанія зі стійким фінансовим станом, обсягом продажів, що зростатимуть у майбутньому, та з нормою чистою прибутку на авансований капітал, що перевищує середній розмір за останні 3-5 років.

Що стосується співвідношення "ціна/дохід", то цей показник залежить від ринкової кон'юнктури (курсу акцій), тому орієнтуватися на нього слід обережно, а саме - з урахуванням майбутнього прогнозу ринкових коливань курсу цінних паперів.

За умов використання другої методики – інтегрованої оцінки інвестиційної привабливості, аналіз проводиться за такими етапами:

  • оцінка фінансового стану об’єкта інвестування

  • визначення вагомості групових та одиничних показників на основі експертних оцінок;

  • визначення частки розмаху варіаційної множини;

  • визначення ранжируваного значення за кожним показником

  • розрахунок інтегрального показника.

Дану методику оцінки інвестиційної привабливості пропонує до використання І.А. Бланк [13], Н.В. Коваль [37], О.В. Ольшанський [49], В.Г. Федоренко [60], Б.М. Щукін [69].

Отже, застосування різних методик при оцінці інвестиційної привабливості дає можливість більш детально дослідити кожен господарюючий суб’єкт, галузь, регіон чи країну як безпосередній об’єкт для інвестування та зацікавити потенційних інвесторів.