Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
на проверку333.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Особливості організації трансферів в Польщі

Трансфер У Польщі зазвичай здійснюється приймаючою стороною. Організація трансферів має свої умови:

1. У разі відсутності вказівки номера вагона водій зустрічає клієнта у локомотива.

2. Зустріч клієнтів в аеропорту здійснюється в залі прильоту, в разі відсутності спеціальних вказівок, з табличкою з прізвищем клієнта.

3. У разі неприбуття клієнта по будь-яких причин до місця зустрічі протягом двох годин від часу початку замовлення, замовлення вважається виконаним, і штрафні санкції по ньому становлять 100%.

4. У випадку, якщо в заявці не вказано час подачі машини на проводи, машина подається за 3:00 до вильоту в аеропорт, або за півтори години до відправлення поїзда.

5. Трансфери на автобусах організовуються за умови бронювання і оплати послуг супроводжуючого гіда (доплата за супроводжуючого  50 Євро) [24].

Особливості організації розміщення туристів у Польщі

У Польщі налічується кілька тисяч готелів і готельних об'єктів. Клас готелів визначається відповідно до п'ятизіркового системою. Великі та стильні готелі належать польським чи міжнародних мереж: Accor, Best Western, Campanile, Gromada, Hilton, Holiday Inn, HP Park, Ibis, Marriott, Mercure Novotel, Orbis, Prestige Hotels, Qubus Hotel, Radisson SAS, Sheraton, Sofitel, Westin . Рівень готелів дуже різний, від суперсучасних і дорогих, до скромних і дешевих.У більшості готелів вартість харчування включена в ціну номера за добу проживання. У період туристичного сезону (квітень - серпень) місця в готелях рекомендується бронювати заздалегідь [20].

Послуги готелів в туристичних центрах Польщі доповнюють місцеві пансіонати і сімейні готелі, кількість яких постійно збільшується. Наймання готельних кімнат у звичайній квартирі поширений в туристичних центрах Польщі [20].

Частина архітектурно-історичної спадщини Польщі (замки, палацові комплекси і дворянські садиби) пристосована під готелі. Як правило, вони знаходяться у відомих туристичних центрах. Комфортабельні номери в них обставлені сучасними стильними меблями. Безперечними перевагами готелів цього типу є розташування в прекрасних старовинних парках далеко від міського шуму і хороша польська кухня. Вони прекрасно пристосовані для проведення з'їздів, конференцій і банкетів [20].

Придорожні трактири, мотелів і гостьові будинки розташовані при головних автомагістралях.  Часто мають місцевий стиль і колорит.  Пропонують нічліг і харчування [20].

У гірських місцевостях для туристів створено мережу гірських притулків, розташованих приблизно на рівній відстані один від одного.Користуючись цими готелями можна подолати цілком Судети і Карпати. Незалежно від стандарту тут діє неписане правило: не відмовляти в нічлігу нікому, хто прийшов сюди на своїх ногах, особливо вночі [20].

Кемпінги відкриваються на початку травня і працюють до кінця вересня. Кемпінги, які мають капітальні будови, працюють круглий рік. Всі кемпінги облаштовані спеціальними площадками під намети і причепи, підключені до джерел електроенергії напругою 220 вольт, мають гаряче водопостачання, санітарні зручності, обладнані місця для приготування їжі та миття посуду, мають огорожу та охорону. Навколо кемпінгів часто розростаються наметові містечка. Більшість кемпінгів входять в Польську Федерацію LOT розклад польотів [20].

Ціна нічлігу коливається від 30 злотих на приватній квартирі, до 400 - 500 злотих у номері п'ятизіркового готелю. Для більшості турів з Росії та Європи підбираються готелі туристського типу, що здешевлює ціну турпакета. Однією з ланцюжків туристських готелі є - Ibis Hotels. Приміром вартість стандартного двомісного номера в Ibis Warszawa Ostrobramska складе 33 євро, а в Ibis Krakow Old Town - 38 євро [20].

Особливості організації харчування туристів у Польщі

В залежності від виду туру, надається різний тип харчування. Практично у всіх готелях Польщі у вартість номера включений сніданок, тобто вони працюють за системою «bed & breakfast». Сніданок в польських готелях досить рясний. Часто це шведський стіл, на додаток можна замовити яєчню [20].

В екскурсійних турах зазвичай пропонується вечеря за окрему плату. Вартість вечері зазвичай не перевищує 10 євро. У готелях на гірськолижних курортах можна вибрати тип харчування, або тільки сніданок, або напівпансіон. В лікувально-оздоровчих турах - харчування, найчастіше, повний пансіон[30].

Туристи можуть скористатися підприємствами громадського харчування для обіду або, для приємного проведення часу. Незліченні ресторани, бари та закусочні пропонують величезний вибір польських страв на будь-який смак і достаток. Вишукане блюдо в хорошому ресторані коштує від 50 до 80 злотих. У закусочних з домашніми обідами можна втамувати голод за невелику суму в кілька злотих. У великих містах і на автострадах є ресторани швидкого харчування, у тому числі McDonald 's, Burger King [30].

Особливості страхування туристів, що виїжджають до Польщі

Польща є учасницею Шенгенської угоди і до страхування висуваються стандартні вимоги.

                   медичний поліс повинен покривати весь період дії візи;

                   територія дії страховки повинна охоплювати всі країни Шенгенської угоди;

                   поліс оформляється без франшизи;

                   страхування в країни Шенгена з обов'язковим лімітом відповідальності не менше 30 000 євро;

                   медична страховка в Шенген повинна покривати всі медичні витрати в екстрених випадках, надання допомоги на місці, включати транспортування до місця постійного проживання або посмертну репатріацію [29].

Паспортно-візові та інші туристські формальності

Громадянам Росії і СНД для відвідин Польщі потрібна віза. Польща входить до складу країн - учасниць Шенгенської угоди. Особи, що мають у своєму паспорті діючі Шенгенські візи, можуть безперешкодно в'їжджати на територію країни будь-яким транспортом [17].

Для оформлення туристичної візи в Польщу необхідно подати такі документи:

   закордонний паспорт, термін дії якого складає не менше 3 місяців з моменту закінчення поїздки;

  ксерокопію першої сторінки закордонного паспорта з особистими даними заявника;

    анкету, заповнену і підписану особисто заявником.

   2 однакові кольорові фотографії 3,5 х 4,5 см, одна з яких приклеюється до анкети;

  необхідно надати ваучер (оригінал або факс і його ксерокопію) турфірми з печаткою та підписом відповідальної особи;

 довідку з місця роботи, оформлену на бланку з реквізитами організації, із зазначенням посади, трудового стажу та розміру заробітної плати;

  для приватних підприємців - копію свідоцтва про реєстрацію фізичної або юридичної особи, а також свідоцтво про постановку на облік в податковому органі (ІПН);

  для студентів - довідку з місця навчання, а у разі поїздки в учбовий час - довідку про дозвіл бути відсутнім на заняттях;

    докази наявності достатніх коштів для здійснення поїздки з розрахунку 100 злотих на людину в добу;

  оригінал і копію авіа або залізничних квитків в обидва кінці або підтвердження броні квитків;

  оригінал і копію медстраховки, дійсною на всій території Шенгену і на весь термін поїздки [17].

У разі якщо дитина подорожує у супроводі одного з батьків або третіх осіб, необхідно надати копію нотаріально завіреної довіреності на вивезення дитини від батька і копію паспорта довірителя. У разі якщо один з батьків помер або його місцезнаходження невідоме, необхідно надати відповідні документи: свідоцтво про смерть, довідку з міліції і т. п [17].

Ввезення і вивезення валюти не обмежений. При в'їзді з території країн, що не входять в ЄС, суми понад 10 000 євро підлягають обов'язковій декларації.

Особам у віці більше 17 років, які прибувають авіатранспортом із країн, що не входять в митну зону ЄС, дозволено безмитне ввезення до 200 сигарет або 50 сигар, або 250 г тютюну; до 1 л міцних спиртних напоїв (зміст алкоголю більше 22%) і до 1 л вина (вміст алкоголю менше 22%), до 50 г духів і 250 мл туалетної води; а також товарів особистого використання з розрахунку 175 євро на одного в'їжджає [17].

З 1 грудня 2008 року при в'їзді морським шляхом або на автомобілі з країн, які не є членами Євросоюзу, дозволено безмитне ввезення до 1 літрів міцних (більше 22%) спиртних напоїв, до 2 л алкогольних напоїв міцністю менше 22%, до 4 л вина і до 16 літрів пива, до 40 сигарет, до 20 сигарилл, до 10 сигар і до 50 грамів тютюну. Для осіб, які проживають в прикордонній зоні, дозволений разовий безмитне ввезення не більше 0,5 літрів міцних (більше 22%) спиртних напоїв, до 0,5 л напоїв міцністю менше 22% а також - не більше 2 літрів пива [17].

Дозволено ввезення мисливського, спортивного, вогнепальної або газової зброї і до 100 штук патронів до них на умови обов'язкового оформлення дозволу відповідної консульської установи Польщі.

Строго заборонено ввезення вибухових і радіоактивних речовин, отрут і наркотиків, ряду медикаментів (на інсулін, наприклад, необхідний рецепт), папуг (необхідно спеціальний дозвіл Міністерства сільського господарства Польщі), домашньої птиці з країн розповсюдження пташиного грипу, а також бензину (тільки в межах обсягу бензобака машини) [17].

C 1 травня 2009 року на територію країн Євросоюзу заборонено ввозити продукти, що містять м'ясо або молоко, в тому числі ковбасу, консерви, сало і навіть шоколадні цукерки. Заборона не поширюється на дитяче харчування та спеціальні препарати, необхідні для людей з певними хронічними захворюваннями (в цьому випадку продукти мають бути ретельно упаковані, а їх вага не повинна перевищувати 2 кілограмів). У разі виявлення м'ясомолочних продуктів вони будуть конфісковані, а пасажиру доведеться сплатити штраф [17].

Спеціальних щеплень не вимагається. Обмежень на пересування всередині країни немає.

Організація додаткових послуг

Організація додаткових послуг у Польщі залежить від виду туризму. Так в пляжному та гірськолижному туризмі, за додаткову плату організуються екскурсії в найближчі міста, що мають культурно-історичні пам'ятки, наприклад з Сопота в Гданськ, з Закопане в Краків. Крім екскурсій пропонуються і дозвільні заходи, наприклад відвідування аквапарку в Гдині, або відвідування фольклорного вечора кашубів [24].

Так само популярна оренда автомобіля. Бажаючий взяти на прокат автомобіль повинен бути не молодше 25 років і мати міжнародне водійське посвідчення [24].

В діловодом туризмі пропонуються послуги секретаря, перекладача, бізнес-центри та конференц-зали [32].