Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорні конспекти еі.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
717.82 Кб
Скачать

Тема 2. Ринок його структура та принципи.

  1. Загальна характеристика продукції.

  2. Виробнича програма.

  1. Загальна характеристика продукції.

В умовах товарного виробництва і ринкової економіки виготовлена продукція, виконана чи робота надана послуга є товаром, що має вартість.

Для постійного і повного задоволення потреб ринку планування й облік товарів, що виготовляються для продажу, здійснюється в натуральних (фізичних) і вартісних (грошових) вимірниках.

Ступінь задоволення потреб ринку характеризує насамперед обсяг товарів

визначеної номенклатури й асортименту в натуральному вираженні.

Номенклатура продукції – це перелік найменувань виробів, завдання по випуску яких передбачається планом виробництва продукції. Асортимент являє собою сукупність різновидів продукції кожного найменування, що відрізняються відповідними техніко-економічними показниками (типорозмірами, потужністю, продуктивністю, дизайном). Номенклатура і товарний асортимент включають продукцію, що виготовляється в минулі роки, попит на який зберігається, а також нову освоювану продукцію, досвідчені зразки нових виробів.

Показники обсягу:

  1. Натуральні одиниці:

  • штука;

  • тонна;

  • тонно-кілометр;

  • метр;

  • кіловат-година.

  1. Вартісні (грошові) одиниці:

  • валова продукція;

  • товарна продукція;

  • реалізована продукція;

  • чиста продукція;

  • вартість роботи.

Товарна продукція являє собою загальну вартість усіх видів готової продукції, напівфабрикатів, робіт і послуг виробничого характеру, призначені для чи продажу реалізації різним споживачам.

Показник валової продукції, крім елементів, що входять до складу товарної продукції, включає також зміна залишків незавершеного виробництва протягом розрахункового періоду, вартість сировини і матеріалів замовника. При цьому динаміка залишків незавершеного виробництва враховується тільки на тих підприємствах машинобудування, де тривалість виробничого циклу по переважному кількості видів продукції перевищує 2 місяці.

З метою більш повної характеристики динаміки виробництва продукції і показників його ефективності при складанні виробничої програми підприємства роблять також розрахунки чистої продукції.

Вихідною базою для її розрахунку служить обсяг товарної продукції, з вартості якої виключають матеріальні витрати і суму амортизаційних відрахувань. По своєму економічному змісті показник чистої продукції відбиває знову створену вартість і завдяки цьому характеризує результати використання винятково трудового потенціалу підприємства. Саме тому показник чистої продукції доцільно застосовувати для об'єктивної оцінки рівня ефективності виробничо-господарської діяльності підприємства.

Ступінь задоволення попиту ринку в продукції, що виготовляється підприємством, відбивають не розміри її виробництва в натуральному і вартісному вираженні, а обсяги фактично реалізованих (проданих) виробів за умови їхньої конкурентоздатності по якості (технічному рівню) і відповідним цінам.

З урахуванням цієї обставини варто визначити і контролювати також планові (очікувані) і фактичні обсяги реалізованої продукції.

2.Виробнича програма.

Після ретельного аналізу ринку продукції на підприємстві складають виробничу програму, що повинна бути економічно обґрунтована. Це означає її узгодження (з позицій можливості виконання) з необхідними виробничими потужностями даного підприємства, трудовими, матеріальними й інвестиційними ресурсами.

Виробнича програма (план виробництва продукції) являє собою сукупність завдань по обсязі виробництва продукції визначеної номенклатури й асортименту і відповідного якості на визначений календарний період (місяць, квартал, рік, кілька років).

Тому що продукція завжди відбивається в натуральній і вартісній формах, те виробнича програма підприємства має дві складові частини: перша – обсяг виробництва в натуральних одиницях; друга – вартість обсягу виробництва продукції. З обліком цього здійснюється розробка і формування виробничої програми (мал.1.).

Кожне підприємство розробляє свою виробничу програму самостійно.

Крім видачі підприємству обґрунтованих державних контрактів і державного замовлення на виготовлення і продаж суспільно необхідних видів продукції, будь-яке інше пряме втручання держави в процеси господарювання неприпустимо.

Попит ринку

Державні контракти

Портфель замовлень на продукцію

Державне замовлення

Виробнича програма підприємства

Діючі ціни на продукцію і послуги

Обсяг виробництва в натуральних одиницях

Вартість обсягу виробництва продукції

Номенкла-тура

Асорти-

мент

Одиниці виміру

Кіль-кість

  • товарна продукція

  • валова продукція

  • чиста продукція

1. ………..

1.1. ……..

1.2. ……..

2. ………..

2.1. ……..

2.2. ……..

3. ………..

3.1. ……..

3.2. ……..

  • власні потреби

  • продукція для внутрішнього ринку

  • експорт

Мал.1. Схема формування виробничої програми підприємства.

Питання для контролю по темі:

1.Поняття ринку?

2.Поняття продукції?

3.Види продукції?

4.Типи ринків?

5.Структура ринку?

7.Поняття виробничої програми?

Література.

1.Крупка М.І. «Основи економічної теорії» «Атіка» К. 2002.

2.В.Р.Прауде «Маркетинг» М «Прогрес» 1992.