Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податк. система.2012 шпора от Люды.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать

4. Розкрийте суть основних принципів побудови податкової системи.

Принципи побудови податкової системи:

1. Принцип вигоди та адміністративної зручності полягає у тому, втрати внаслідок сплати податків мають бути сумірними за тими вигодами, які платники отримують за рахунок фінансових із податкових надходжень потреб і суспільних благ. Податкова система має бути максимально зручною для податкоплатників і держави з точки зору податкової роботи.

2. Принцип платоспроможності – податковий тягар має бути чітко визначений відповідно до платоспроможності платника податку. З цим принципом пов’язані горизонтальні та вертикальні рівності в оподаткуванні. Горизонтальна рівність передбачає, що платники податків з однаковою платоспроможністю та податковою базою за доходом чи майном сплачують однакові суми протягом певного періоду. Вертикальна рівність досягається у разі , якщо платники податку з різною платоспроможністю сплачують різні за обсягом суми, що диференціюються згідно з певними етичними принципами соціальної справедливості.

3. Принцип визначальної бази означає, що податкова система в країні повинна формуватися не хаотично, а згідно з певною соціально-економічною доктриною. Кількісним виміром є прогнозна величина видатків бюджету.

5. Охарактеризуйте сутність податкової політики, її цілі, типи та основні критерії проведення.

Податкова політика — це діяльність держави у сфері встанов­лення, правового регламентування та організації стягнення пода­тків і платежів. Вона реалізується через систему податків, подат­кових ставок і пільг. Метою податкової політики є формування державного бюджету за одночасного стимулювання ділової акти­вності підприємців.

Критері­ї, які забезпечують оптимальний вплив податкової політики на інтереси платників податків і держави:

— фіскальної достатності;

— економічної ефективності;

— соціальної справедливості;

— стабільності;

— гнучкості.

Критерії фіскальної достатності зводяться до того, що, прово­дячи податкову політику, необхідно забезпечити таку величину податкових надходжень, яка є бажаною для інтересів держави, що виходять з її соціально-економічної доктрини.

Залежність економічної ефективності діяльності суб'єктів господарювання від рівня оподаткування досліджується через прямий вплив податків на величину чистого доходу, прибутку даного суб'єкта.

Суть критерію справедливості доцільно розглядати у двох аспектах:

1) скорочення реальних доходів громадян — платників подат­ків внаслідок сплати податків;

2) повернення частки номінальних доходів, що перерозподі­ляються за допомогою податків через бюджет у вигляді фінансо­ваних державою суспільних благ і трансфертних платежів (наці­ональна безпека, правопорядок, охорона здоров'я і освіта).

Важливе місце в проведенні податкової політики відводиться критерію стабільності, який передбачає незмінність правового регламентування справляння податків протягом певного подат­кового періоду. При існуванні цього критерію досягаються два позитивні аспекти:

1) суб'єкти господарювання мають можливість правильно врахувати вплив податків на результати кінцевої діяльності;

2) покращується робота як податкоплатників, так і органів державної податкової адміністрації.

Постійно догматичною по­даткова політика не може бути. Відбуваються зміни в економіч­них процесах, тому вона повинна своєчасно реагують на них. У цьому полягає зміст критерію гнучкості. Але зміни мають від­буватися на зламі податкових періодів (один рік закінчується — інший починається). Єдність критеріїв забезпечує оптимальну ді­євість податкової політики.

6. Охарактеризуйте поняття податкової пільги, визначте види пільг та умови їх надання.

Податкова пільга – передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав.

Види пільг

1. Залежно від ступеня зниження податкових виплат:

а) система пільг, що звільнена від оподаткування;

б) система пільг, що знижує податкові суми.

2. Залежно від ступеня впливу на податковий процес:

а)вилучення( за видами платників – повні та часткові; за терміном дії – постійні та тимчасові; за видами об’єкта – майнові та прибуткові; за видами діяльності)

б) знижки;

в) податкові кредити: ( зниження ставки податків; зниження оподаткованої суми; перенесення терміну сплати та сплата податку частинами; повернення раніше сплаченого податку; зарахування раніше сплаченого податку)

Податкова соціальна пільга (ПСП) застосовується до дохо­ду, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата, а також прирівняних до неї виплат, тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Відповідно до ПКУ ПСП встановлюється залежно від категорій платників у розмірах 50, 150 та 200 % від мінімальної заробітної плати (МЗП) та застосовується до нарахо­ваного місячного доходу, якщо його розмір не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, вста­новленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн.

Податкова пільга застосовується виключно за одним місцем на­рахування (виплати), яке платник податку вибирає у вигляді по­дання роботодавцю заяви за формою, встановленою ДПА Украї­ни. Коли платник вирішив змінити місце отримання пільги, то за попереднім місцем її застосування подається заява про відмову від її застосування, а за новим — заяву з проханням про застосу­вання пільги. Заява не подається при звільненні з роботи — надання пільги призупиняється з місяця звільнення.

КАТЕГОРІЇ ГРОМАДЯН, ЯКІ МАЮТЬ ПРАВО НА ПСП: Платник податку з нарахованим мі­сячним доходом < 1500 грн.( МЗП = 1073грн.; 1073*1,4=1500грн.)