Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальні стереотипи.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
108.54 Кб
Скачать

Висновки

Богдан Хмельницький був політиком, який зумів не лише очолити боротбу за національну незалежність, а й за допомогою гнучкої соціально-економічної політики об’єднати для досягнення цієї мети зусилля різних класів, станів і груп українського суспільства, пом’якшити гостроту соціальних суперечностей, запобігти їх переростанню в громадянську війну. Цим були створені сприятливі умови для завершення в основних рисах процесу формування Української держави.

Отже, на території Української козацької держави було знищено велике і середнє феодальне землеволодіння, монополію магнатів, шляхти і церкви на землю, яку почали вільно продавати і купувати. Панівними стали такі форми земельної власності, як державна і козацька. Поступово формувалася старшинська власність, хоча і в незначних розмірах — будинки, хутори, млини, слободи, окремі села. Відстояла свої давні права на землю дрібна і середня православна українська шляхта. Збереглася і зросла земельна власність православних монастирів і духовенства. Важливим досягненням стало визнання селянської власності. І хоча селянське землеволодіння на відміну від козацького ґрунтувалося не на юридичній основі, а на звичаєвому праві, однак селяни фактично стали вільними виробниками.

Аграрна політика Б. Хмельницького мала прогресивний характер. Незважаючи на її суперечливість і непослідовність, були створені умови, за яких козаки і селяни змогли забезпечити свої інтереси. Зміцнився інститут приватної земельної власності. Основною формою господарства стало дрібне землеволодіння козаків, селян і міщан.

Список використаної літератури

  1. Верстюк В. В. Соціальна структура козацької України за правління Б. Хмельницького в оцінці М. Костомарова / В. В. Верстюк. // Електронний ресурс. – Режим доступу:

http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/Npkpnu/Ist/2009_19/19.04%20Werstjuk.htm

  1. Костомаров М. І. Богдан Хмельницький / М. І. Костомаров. // Електронний ресурс. – Режим доступу:

http://www.belletrist.ru/book/civlzbk/kostomarov-bogdan.htm

  1. Крип’якевич І. П. Богдан Хмельницький / І. П. Крип’якевич. // Електронний ресурс. – Режим доступу:

http://www.haidamaka.org.ua/page_xmelkryp.html

  1. Медвідь Л. А. Економічні погляди Богдана Хмельницького та започаткування економічної освіти за Козацької доби / Л. А. Медвідь // Електронний ресурс. – Режим доступу:

http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/naukma/Ped/2004_33/03_medvid_la.pdf

  1. Смолій В. А., Степанков В. С. Українська національна революція XVII ст. (1648-1676рр) / В. А. Смолій, В. С. Степанков – К.: Києво-Могилянська академія, 2009. – 397 с.

  2. Смолій В. А., Степанков В. С. Українська національна революція XVІІ ст. (1648 – 1676 рр.): Україна крізь віки / В. А. Смолій, В. С. Степанков. – К.: Альтернативи, 1999. – Т. 7. – 351 с.

  3. Степанков В. С. Економічна політика Б. Хмельницького та його наступників у період Національної революції (1648-1676рр.) / В. С. Степанков // Електронний ресурс. – Режим доступу:

http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Vkpnui/2010_3/3_14_StepankoffVS.pdf