Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мережко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

40. Зварювання плавленням. Газове зварювання.

Зварювання плавленням – це зварювання, при якому стиснення деталей не потрібне. Цим способом можна зварювати всі метали і сплави, в тому числі і такі, які при нагріванні не переходять у пластичний стан, а відразу переходять в рідкий стан (чавун, бронза, литті сплави алюмінію та магнію та ін.).

При газовому зварюванні для розплавлення кромки зварюваних заготовок використовують теплоту, яка виділяється під час згорання у кисні газу. Найчастіше застосовують ацетилен, який дає найбільшу температуру(3150˚С). Ацетилен може бути попередньо закачаний у балон, але найчастіше він виготовляється безпосередньо на місці зварювання.

Газове зварювання застосовують головним чином для стикових з’єднань деталей завтовшки 0,2…5 мм, виготовлених з сталі, легкоплавких сплавів кольорових металів. Найчастіше газове зварювання застосовується під час ремонтних робіт, а також у місцях, де відсутні джерела електричного струму.

46.Корозія,види корозії та агресивних середовищ.

Корозія це руйнування матеріалів внаслідок їх фізико-хімічної взаємодії з навколишнім середовищем. Корозія починається з поверхні і руйнує матеріал шляхом хімічних і електрохімічних реакцій.

Основні види корозії:

Металічна це самодовільний процес пов'язаний з переходом системи метал-середовище в більш термодинамічно стійкий стан. Особливість корозії це її гетерогенний характер. Вона викликається дією на метал рідких або газоподібних продуктів і починається з поверхні поділу фаз. Найбільш уразливі до корозії чорні метали.

Корозію класифікують за такими ознаками: типом, умовами перебігу, видом корозійних руйнувань.

За типом процесів, які відбуваються розрізняють хімічну і електрохімічну корозію.

Хімічна корозія відбувається в середовищах, які не проводять електричного струму. Вона обумовлюється дією на метали неелектролітів (спирту, бензину, мінеральних масел тощо) і сухих газів (кисню, оксидів азоту, хлору, хлороводню, сірководню і ін.) при високій температурі (так звана газова корозія). У результаті взаємодії металів із зовнішнім середовищем їх поверхня вкривається тонким шаром (плівкою) різних хімічних сполук (продуктів корозії): оксидів, хлоридів, сульфідів і т. д. Інколи цей шар такий щільний, що крізь нього не може проникати агресивне середовище. В таких випадках з часом швидкість корозії зменшується, а то й зовсім припиняється .Хімічна підпорядковується законам кінетики гетерогенних процесів.

Електрохімічна відбувається в розчинах електролітів у вологих газах і характеризується наявністю двох процесів,які проходять паралельно-окислення і відновлення.Цей вид корозії супроводжується виникненням електричного струму. Вона виникає при контакті двох металів у середовищі водних розчинів електролітів. На відміну від хімічної електрохімічна корозія супроводжується переміщенням валентних електронів з одної ділянки металу на іншу, тобто виникненням місцевих електричних струмів внаслідок утворення на кородуючій поверхні так званих гальванічних пар.

Електроліти це речовини які в розчиненому або розплавленому стані мають іонну провідність і проводять електричний струм. До них належать більшість солей,кислот і лугів. Найпоширенішим газовим середовищем є повітря,окислюючи компонентом якого єкисень,тому продуктами газової корозії бувають оксиди. За умовами перебігу розрізняють газову,рідинну,грунтову і біологічну корозію. Атмосферна корозія відбувається під впливом кисню повітря і вологи розчиненими в ній хімічними речовинами.

За характером корозійного руйнування корозія буває рівномірною і нерівномірною(загальна корозія),виразковою,щільною,під поверхневою,міжкристалічною,крапковою(місцева корозія).