Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кисилев.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
177.15 Кб
Скачать

Америка.

Передумови виникнення американського дизайну: швидкий технічний прогрес, розвиток масового виробництва + відсутність глибоких національних культурних традицій. Один з двигунів американського дизайну - реклама, рекламний плакат. Розвиток американського дизайну перш за все пов’язаний з бажанням продати товар (стайлінг - чисто зовнішнє облагороджування предмета).  Піонери американського дизайну:  - Норман Бел Геддес - театральний художник, шанувальник обтічних, аеродинамічних форм, що відображають прогрес з його високими швидкостями. Проектував транспортні засоби та побутову техніку. Відома робота - сервіз для коктейлю "Хмарочос".  - Уолтер Тіг - художник-графік, журнальний ілюстратор. Також послідовник обтічного стилю. Співпрацював з фірмою Кодак, спроектував фотоапарати з пластику.  - Раймонд Лоуї. Отримав літературну та інженерну освіту, починав як ілюстратор в журналах мод. Проектував побутову техніку, локомотиви, автомобілі, фірмові стилі (Лакі Страйк, Кока-Кола). Бував у Росії, брав участь у створенні дизайну автомобіля Москвич, фотоапарата Зеніт. 

- Генрі Дрейфус починав як театральний художник. У 30-і роки Дрейфус почав стверджувати своє композиційне бачення: архітектонічні впорядкування маси предмета, поєднання функціональних елементів, зорове об'єднання вузлів механізмів. Для його проектів характерні стійка, статична композиція і виразність фактури самого матеріалу, його забарвлення. Приділяв велику увагу ергономіці. Його найбільшими роботами 30-х років стали: холодильник статичних прямокутних форм з дверцятами на накладних петлях у верхній частині лицьової панелі ("Дженерал електрик", 1938), арифмометр (1933), проекти форм шин і колісних спиць (1937) та телефон для фірми "Белл" ("Модель 500", 1937). 

Висновок.

Кожна епоха історії дизайну зробила свій внесок у формування як

феномена, так і концепта дизайну. З виникненням мануфактурного виробництва з проміж етапів задуму та продукування виробу виокремлюється проектна діяльність як така, з притаманним їй естетичним компонентом; саме до цієї епохи й відноситься формування дизайну як мистецтва (дизайн-мистецтва).

Підводячи підсумки етапу становлення дизайнерської освіти, можна відзначити, що тоді вже були закладені всі його основні напрямки і тенденції.

Отже, можна стверджувати, що класичний етап в історії дизайну,

на якому він виникає як новий вид мистецтва, і розвивається переважно з

технологію, відбувався на протязі довгого шляху суспільства від одного виду мистецької діяльності, до другого - індустріалізації, і їх поєднання та нескінченні варіації зумовили появу автономної та цікавої прикладної науки -

до промислового дизайну.

Пізніше з'явилися великі центри підготовки дизайнерів, які відіграли помітну роль не тільки в професійному оформленні дизайну, але і в культурі в цілому: Баухауз у Німеччині, ВХУТЕМАС в Росії, перші американські школи 30-х років, англійські школи 30-40-х років.

Список використаної літератури:

  1. Хан-Магометов С.О. «Піонери радянського дизайну» - М., 1995.

2. Белов А.А., Гвоздев Е.М. История дизайна: Лекции. - СПб.:

Образование, 1993.

3. Виноградова И.П. Основы дизайна.-Карагевс: КЧГПУ, 1999.

4. Ковешникова Н.А. Дизайн: история и теория. - М.: Омега. - Л, 2005.

5. Цыганкова Э.Г. У истоков дизайна. - М.: Наука, 1977

6. Белов А.А., Гвоздев Е.М. История дизайна: Лекции. - СПб.:

Образование, 1993.

7. Быстрова Т.Ю. Вещь в дизайне. - Екатеринбург: Архитектон,

1999.

14