Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
335.87 Кб
Скачать

2.2 Організація обліку надходження та вибуття основних засобів

Поступлення основних засобів на підприємство оформляється первинними документами, що визначені Наказом Міністерства статистики України „Про затвердження типових форм первинного обліку” №352 від 29.12.1995р.

Надходження основних засобів на підприємство оформляється:

· актом прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. ОЗ-1)

· актом здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих обєктів (ф. ОЗ-2)

· актом встановлення, пуску та демонтажу будівельної машини (ф. ОЗ-5)

Акт прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф.ОЗ1) (дод. 4) застосовується для оформлення зарахування до складу основних засобів окремих обєктів, для обліку введення їх в експлуатацію, при оформленні внутрішнього переміщення, а також для виведення із складу основних засобів, внаслідок їх передачі іншому підприємству. Він оформляється комісією в одному примірнику в момент поступлення чи вибуття основних засобів. Після цього, акт прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. ОЗ-1) з даного технічного документу передається в бухгалтерію, підписується керівником та головним бухгалтером.

Акт здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих обєктів (ф. ОЗ-2) підписується відповідним працівником відділу та представником організації (відділу), що проводила ремонт чи модернізацію основних засобів та передається в бухгалтерію. В технічну документацію обєкта основних засобів вносяться необхідні зміни в характеристику обєкта, що повязані з ремонтом, реконструкцією чи модернізацією. Документ складається в двох примірниквх: один передається організації, що здійснює ремонт; інший – в бухгалтерію.

В бухгалтерії на кожен обєкт основних засобів відкривається інвентарна карта обліку засобів (ф. ОЗ-6) (дод. 5)на підставі акту прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. ОЗ-1), технічної та іншої документації. В інвентарній картці записується тільки основні якісні та кількісні характеристики основного засобу (назву підприємства, місце знаходження, рахунок, субрахунок, код аналітичного обліку, первісну вартість, норму амортизаційних відрахувань, рік випуску, суму зносу, дату введення в експлуатацію, номер техпаспорту тощо). Всі зміни, що відбуваються з основними засобами, обовязково реєструються в інвентарній картці.

Для реєстрації інвентарних карток використовують опис інвентарних корток обліку основних засобів (ф. ОЗ-7), записи в якому ведуться в розрізі класифіуаційних груп (видів) основних засобів.

Для пообєктивного обліку основних засобів за місцями їх знаходження матеріально-відповідальна особа веде інвентарний список основних засобів (ф. ОЗ-9). Дані цього інвентарного списку повинні відповідати даним інвентарних карток, які ведуться в бухгалтерії.

Облік надходження основних засобів

При надходженні основні зособи зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю.

Первісна вартість це історична (фактична) собівартість необоротних активів у сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих), втрачених для придбання (створення) необоротних активів. Одиницею обліку основних засобів є обєкт основних засобів.

Згідно П(С)БО 7 „Основні засоби”, первісна вартість обєкта основних засобів складається з таких витрат:

· суми, що сплачують постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);

· реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються в звязку з придбанням (отриманням) прав на обєкт основних засобів;

· суми ввізного мита;

· суми непрямих податків у звязку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству);

· витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів;

· витрати на установку, монтаж, налагодження основних засобів;

· інші витрати безпросередньо повязані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Витрати на сплату відсотків за користування кредитом не включаються до первісної вартості основних засобів, придбаних (створених) повністю або частково за рахунок позикового капіталу.

Первісна вартість обєктів основних засобів, зобовязання за які визначені загальною сумою, визначається розподілом цієї муми пропорційно до спаведливої вартості окремого обєкту основних засобів.

Первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання.

Первісною вартістю основних засобів, що внесені до статутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість.

Первісна вартість обєкта основних засобів, отриманого в обмін на подібний обєкт, дорівнює залишковій вартості переданого обєкта основних засобів. Якщо залишкова вартість переданого обєкта перевищує його справедливу вартість, то первісною вартістю обєкта основних засобів, отриманого в обмін на подібний обєкт, є справедлива вартість переданого обєкта з включенням різниці до витрат звітного періоду.

Основні засоби відображаються по дебету рах. 10 в момент їх надходженняна підприємство, але лише у випадку, якщо обєкт основний засіб:

· не потребує монтажу;

· вводиться в експлуатацію відразу ж після надходження на підприємство.

Основні засоби можуть надходити на підприємство як внески засновників до статутного фонду або безоплатно від інших підприємств. При цьому надходження основних засобів оформляється наступними бухгалтерськими

проводками .

(таблиця 2.2,1).

Бухгалтерські проводки з обліку основних засобів

№ оп.

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Дебет

Кредит

Внески до статутного фонду основних засобів

Відображено внесок до статутного фонду

46 "Неоплачений капітал"

40 "Статутний капітал"

Одержано основні засобя як внесок до статутного фонду

10 "Основні засоби"

46 "Неоплачений капітал"

Безоплатне отримання основних засобів

Відображено внесок до статутного фонду

46 "Неоплачений капітал"

40 "Статутний капітал"

Одержано основні засобя як внесок до статутного фонду статутного фонду

10 "Основні засоби"

46 "Неоплачений капітал"

Безоплатне отримання основних

засобів

Відображено вартість безоплатно отриманих основних засобів

15 "Капітальні інвестиції"

424 "Безоплатно одержані необоротні активи

Зараховано до складу основних засобів

10 "Основні засоби"

15 "Капітальні інвестиції"

Бугалтерські проводки, що використовуються при придбанні підприємством у постачальників основних засобів за плату показані у табличці 2,2,2

(таблиці 2.2.2)

Бухгалтерські проводки у обліку основних засобів

№ оп.

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Дебет

Кредит

Відображено вартість основних засобів за договором постачання

15 "Капітальні інвестиції"

63 "Розрахунки з постачальниками та підрядчиками"

Відображено суму ПДВ

641 "Розрахунки за податками"

63 "Розрахунки з постачальниками та підрядчиками"

Відображено суму за консультаційні, інформаційні, посередницькі, реєстраційні, транспортні послуги та інші витрати, пов'язані з придбанням основних засобів

15 "Капітальні інвестиції"

685 "Розрахунки з іншими кредиторами"

Відображено суму ПДВ

641 "Розрахунки за податками"

685 "Розрахунки з іншими кредиторами"

Відображено відрахування до Пенсійного фонду при придбанні основних засобів (автомобіль)

949 "Інші витрати операційної діяльності"

952 "Розрахунки по пенсійному забезпеченню"

Зараховано об'єкт до складу основних засобів

10 "Основні засоби"

15 "Капітальні інвестиції"

Об'єкт основних засобів може бути придбаний в результаті обміну на інший неподібний об'єкт основних засобів або інший актив. Собівартість такого активу оцінюється за справедливою вартістю отриманого активу, що дорівнює справедливій вартості переданого активу з поправкою на будь-яку суму грошей або грошвоих еквівалентів, що була передана. При цьому складаються наступні бухгалтерські проводки на придбаний в результаті обміну на інший неподібний об'єкт основних засобів або інший актив.

(таблиця 2,2,3)

Бухгалтерські проводки у обліку основних засобів

№ оп.

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Дебет

Кредит

Одержано основні засоби в обмін на готову продукцію

15 "Капітальні інвестиції"

701 "Дохід від реалізації готової продукції"

Зараховано до складу основних засобів

10 "Основні засоби"

15 "Капітальні інвестиції"

Собівартість відвантаженої готової продукції

90 "Собівартість реалізації"

26 "Готова продукція"

Крім того, основний засіб може бути обміняний на подібний об'єкт, який використовується при виробництві такої ж продукції та має таку ж справедливу вартість.

Вибуття основних засобів з підприємства оформляється актом на списання основних засобів (ф. № 03-3),(дод.6) у якому вказується причина вибуття, первинна вартість об'єкта, що вибуває, сума нарахованого зносу, залишкова вартість, витрати, пов'язані з вибуттям (реалізацією, ліквідацією), а також сума одержаного доходу. На підставі оформлених актів роблять відповідні записи в бухгалтерському обліку.

Основні засоби списуються з балансу підприємства у разі їх вибуття або коли активи перестають відповідати критеріям визнання активу.

У разі, коли об'єкт основних засобів вибуває з експлуатації та зберігається для продажу, його відображають у балансі в складі оборотних активів за нижчою з двох оцінок – за балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації.

Фінансовий результат від списання основних засобів розраховують як різницю між балансовою вартістю об'єкта та очікуваною чистою сумою надходжень від його продажу або ліквідації.

Прибуток або збиток від вибуття основних засобів була надзвичайна подія (аварія, пожежа тощо), відповідну суму прибутку або збитку

відображають як фінансовий результат від надзвичайних подій.

Реалізація, ліквідація, безоплатна передача та передача основних засобів як внесок до статутного фонду іншого підприємства оформляється бухгалтерськими проводками, відображеними у таблиці 2,2.4

( таблиці 2,2.4)

Бухгалтерські проводки з обліку основних засобів

№ оп.

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Дебет

Кредит

Відображено дохід від реалізації основних засобів

31 "Рахунки в банках" або 37 "Розрахунки з різними дебіторами"

742 "Дохід від реалізації необоротних активів"

Списано знос реалізованих основних засобів

131 "Знос основних засобів"

10 "Основні засоби"

Відображено залишкову вартість реалізовани основних засобів

972 "Собівартість реалізованих необоротних активів"

10 "Основні засоби"

Списано витрати, пов'язані з реалізацією основних засобів

972 "Собівартість реалізованих необоротних активів"

31 "Рахунки в банках" або 37 "Розрахунки з різними дебіторами"

Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ (у випадку реалізації виробничих основних засобів)

742 "Дохід від реалізації необоротних активів"

64 "Розрахунки за податками і платежами"

Відображенофінансовий результат від реалізації основних засобів

972 "Собівартість реалізованих необоротних активів"

793 "Результат від звичайної діяльності

Ліквідація основних засобів

Списано знос ліквідованих основних засобів

131 "Знос основних засобів"

10 "Основні засоби"

Відображено залишкову вартість ліквідованих основних засобів

976 "Списання необоротних активів"

10 "Основні засоби"

Відображено витрати, пов'язані з ліквідацією основних засобів

976 "Списання необоротних активів"

66 "Розрахунки з оплати праці та інші розрахунки"

Відображенодоходи від ліквідації основних засобів

20 "Виробничі запаси"

746 "Інші доходи від звичайної діяльності"

Відображеносуму податкових зобов'язань з ПДВ

976 "Списання необоротних активів"

64 "Розрахунки за податками і платежами"

Відображено фінансовий результат від ліквідації основних засобів

976 "Списання необоротних активів"

793 "Результат іншої звичайної діяльності"

793 "Результат іншої звичайної діяльності"

746 "Інші доходи від звичайної діяльності"

Безоплатна передача основних засобів

Списано знос переданих основних засобів

131 "Знос основних засобів"

10 "Основні засоби"

Відображено залишкову вартість переданих основних засобів

976 "Списання необоротних активів"

10 "Основні засоби"

Відображено суму податкових зобов'язань

976 "Списання необоротних активів"

746 "Інші доходи від звичайної діяльності"

Безоплатна передача основних засобів

Відображено знос переданих основних засобів

131 "Знос основних засобів"

10 "Основні засоби"

Відображено залишкову вартість переданих основних засобів

14 "Довгострокові фінансові інвестиції"

10 "Основні засоби"

Відображено різницю між залишковою вартістю переданих основних засобів і справедливою вартістю .

14 "Довгострокові фінансові інвестиції"

746 "Інші доходи від звичайної діяльності"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]