Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕМС_1,2,3 білети.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
162.35 Кб
Скачать
  1. Охарактеризувати водозабірні споруди для господарсько-питного водопроводу

Водозабірні споруди для господарсько-питного водопроводу, розташовані на відкритих водоймах, розміщують вище міста за течією річок і створюють навколо них санітарну охоронну зону.

Робота насосних станцій, обладнаних відцентровими насосами і контрольно-вимірювальною апаратурою, повністю автоматизується.

В очисних спорудах проводиться обробка поверхневих вод, які без очищення не придатні для пиття через бактеріологічної забрудненості, мутності, кольоровості, надлишкової кількості розчинених солей. для прояснення воду коагулюють за допомогою хімічних реагентів, що сприяють осадженню зважених і колоїдних частинок у фільтрах. Воду знезаражують хлоруванням та бактерицидну ультрафіолетовим опроміненням.

При вмісті у вигляді солей кальцію і магнію в кількості, що перевищує нормативно допустимий, воду пом'якшують. Крім того, при необхідності проводяться дегазація (видалення сірководню метану, радону та інших розчинених газів) води шляхом аерації, дезодорація (видалення речовин з присмаками і запахами) сорбцією активним вугіллям та іншими способами.

  1. Надати поняття фітомеліорація

Фітомеліорація – це процес використання природної перетворювальної функції рослинності в оптимізації ноосфери. Фітоценотичний покрив, або автотрофний блок екосистеми, є біосферно активним. Він виробляє біомасу, фіксує вуглекислий газ і молекулярний азот, продукує кисень, бере участь у біохімічних циклах і ґрунтових процесах. Тому прогресивний розвиток ноосфери, як зауважує відомий український вчений Ю.П. Бяллович, неможливий без науково-планового управління нею за принципом оптимізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]