Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSE test 5.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

I. Rozhodněte, zda jsou uvedená tvrzení pravdivá nebo ne, eventuálně zda nebyla vůbec uvedena:

1. Světová ekonomika není v současné době závislá na vývozu do Spojených států v takové míře, jak tomu bylo v minulých desetiletích.

a) ano b) ne c) neuvedeno

2. Ekonomika USA zažívá v současné době propad, který je způsoben vnitroekonomickými problémy.

a) ano b) ne c) neuvedeno

3. Mezinárodní měnový fond zveřejní podrobnou zprávu o propadu americké ekonomiky v průběhu května.

a) ano b) ne c) neuvedeno

4. Očekávané oslabení americké ekonomiky bude mít velký vliv na vývoj hospodářství i v dalších zemích.

a) ano b) ne c) neuvedeno

5. Příčinou očekávaného oslabení ekonomiky Spojených států jistě budou podobně jako v 70. letech 20. století především tzv. ropné šoky.

a) ano b) ne c) neuvedeno

6. V USA narůstá počet lidí, kteří nejsou schopni splácet své hypotéky, což představuje v celostátním měřítku velký problém také pro celkovou ekonomickou bilanci.

a) ano b) ne c) neuvedeno

7. Oslabení ekonomiky Spojených států se nejvíce dotkne mexického hospodářství, kde lze očekávat jeho zbrzdění o více než 0,4%.

a) ano b) ne c) neuvedeno

II. Vyberte správnou možnost:

8. Středně silné oslabení americké ekonomiky by ……………………….na ostatní země citelný dopad.

a) mělo mít b) nemělo mít c) mohlo mít d) muselo mít

9. Podle americké Mortgage Bankers Association (MBA) vzrostl v únoru počet vypovězených hypoték oproti stejnému období loni……………...

a) o 1,2% b) na 12% c) o 12% d) na 1,2%

10. Spojené státy pro českou ekonomiku ………………….., a proto by ji ovlivnil až útlum v západní Evropě.

a) nejsou primární obchodní partner b) jsou primární obchodní partner

c) nebyly primární obchodní partner d) byly primární obchodní partner

11. V neposlední řadě hraje zbytku světa do karet i …………………….

a) sílící euro b) slábnoucí dolar c) slábnoucí euro d) sílící dolar

12.Ekonomika eurozóny ………………………….za posledních šest let

a) rostla nejrychleji b) stoupala nejpomaleji c) klesala nejvíce d) klesala nejméně

13. Potíže největší světové ekonomiky jsou způsobeny poklesem na …………………………...

a) trhu s nemovitostmi b) obchodu s nemovitostmi

c) obchodu s movitostmi d) trhu s nehybnostmi

14. Mnoho zemí závisí na vývozu do USA méně než dříve především díky ….…………….z rychle rostoucích ekonomik.

a) narůstající poptávce b) narůstající nabídce c) klesající pobídce d) klesající zakázce

15. ………………..největší světová ekonomika už několik měsíců zpomaluje, zažívá světové hospodářství nejlepší období za poslední čtvrt století.

a) Přestože b) Zatímco c) Přesto, že d) Mezitím co

II. část

Text 1 – Čtení s porozuměním

Škodě Auto hrozí stávky

1. Desítky milionů korun může ztratit největší průmyslový podnik v zemi, pokud při dnešním jednání odborářům nenavrhne vyšší růst mezd než devět procent.

2. „Pokud už firma nedá vyšší nabídku, vstoupíme do stávky,“ řekl předseda odborů Škodovky Jaroslav Povšík. Lepší návrh chtějí odboráři slyšet dnes, nejdéle však do týdne či dvou.

3. Automobilka nabídla zvýšení tarifů letos o 7,5 procenta s nárůstem o další dvě procenta od dubna 2008. Odboráři požadují zvýšit mzdové tarify letos o 17 procent. O růstu v příštím roce chtějí znovu jednat za dvanáct měsíců. Management firmy prodloužil platnost dosavadní smlouvy o jeden měsíc do konce dubna.

4. „Jsme ochotni dále jednat a svou nabídku ještě mírně zvýšit. Odbory si ale musí uvědomit, že se již pohybujeme na hranici, která je únosná pro další investice a rozvoj v Česku,“ uvedl personální šéf automobilky Martin Jahn.

5. Odboráři jsou však přesvědčeni, že firma má na víc. Automobilka loni zvýšila čistý zisk o čtyřicet procent na 11 miliard korun. Odbyt roste i letos. Za prvé dva měsíce v Evropě prodala 74 tisíc aut, o 17 procent více než loni. Evropské trhy přitom klesají.

6. „Ze všech zemí, kde má Volkswagen závody, mají lidé ve Škodovce nejnižší platy. Přitom nejsme jen montovna, máme vysoce kvalifikované dělníky, kteří přispívají k prestiži značky,“ argumentuje Povšík.

Průměrný plat dělníků ve Škodovce loni dosáhl 22 tisíc korun. Jejich kolegové ve Volkswagenu loni brali v průměru asi 2600 eur, to je zhruba 75 tisíc korun.

7. „Pokud se platové rozdíly nebudou snižovat, budou nejschopnější lidé odcházet do zahraničí, do Irska, do Velké Británie. Jazyky nejsou pro kvalifikované lidi překážkou,“ dodal předseda odborů.

Z Mladé Boleslavi však lidé nebudou odcházet jen do zahraničí. Korejská automobilka Hyundai, která staví továrnu v Nošovicích, už eviduje tři stovky zájemců o práci ze Škodovky. Podle Jahna jim firma v odchodu nebude bránit. „Jde o lidi z Moravy a Slezska, kteří chtějí pracovat blíže domovům," řekl Jahn.

8. Firma si riziko odchodu kvalifikovaných lidí uvědomuje, a proto s odbory vyjednává trpělivě a je nakloněna ústupkům. Letošní bonus osm tisíc korun chce příští rok zvýšit o desetinu, každému zaměstnanci chce dát odměnu 2500 korun a zvýšila příplatek za práci na lince z 350 na 450 korun měsíčně.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]