Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
140.8 Кб
Скачать

5. Головні виноробні регіони Європи та Північної Америки Європа

Німеччина, Італія, Іспанія, Португалія і Франція – головні виноробні країни Європи. Німеччина відома своїми чудовими рислінгами з долин Рейну та Мозеля. Італія виробляє знамените кіанті. Іспанські та португальські вина також хороші, але перша з цих країн більше відома своїм шеррі, а друга – портвейном. Але найзнаменитішою виноробною країною Європи була і залишається Франція, що виробляє не тільки чудові червоні і білі вина, але й є батьківщиною шампанського та коньяку. Два найвідоміших її регіони – це провінції Бордо і Бургундія, де впродовж багатьох сторіч безліч людей присвячує життя виноградарству і виробництву кращих у світі вин. Міста і села потопають у виноградниках, вони дуже красиві, і їх варто відвідати.

У Франції вина одержують назви на честь сіл, де їх виробляють, та й ім’я винороба також важливе, оскільки якість може змінюватися від урожаю до урожаю, але репутація – залишається. На етикетках також часто фігурує назва замку, де вино зроблене. Виноробство в провінції Бордо сконцентроване в п’яти районах: Медок, Грав, Сент-Емільон, Помероль і Сотерн. Вина кожного з цих районів мають свої відмінні риси. Серед інших виноробних районів Франції можна згадати долини Луари і Рони, а також провінцію Ельзас. Французи розглядають вино як важливу частину їхньої національної культури.

У третій четвер листопада французи навіть відзначають свято молодого вина – Нового Божоле. З музикою, танцями, яскравим національним одягом, посмішками і жартами.

США

У Каліфорнії вино почали робити в 1769 р., коли іспанський чернець на ім’я Юніперо Серра відкрив перші винокурні в католицьких місіях, які сам же і заснував. У свій час французи вважали каліфорнійські вина поганими. Проте благословенний клімат цього штату та ідеальні для виноградарства ґрунти змусили їх змінити цю думку. У США вина одержують назви не на честь замку або села, де їх виробляють, як це робиться у Франції, а за сортом винограду. З білих американських вин найвідоміші шардоне, совіньйон блан, рислінг, шенен блан, а з червоних – каберне совінйьон, піно нур, мерло та ін.

Виноградарство найпоширеніше в трьох районах Каліфорнії:

• Північне і Центральне узбережжя;

• Центральна Каліфорнійська долина;

• Південна Каліфорнія.

На узбережжі виробляються кращі каліфорнійські вина. Високомеханізовані методи створюють можливості для виробництва чудового вина у великих кількостях. Головні виноробні райони – долини Напа і Сонома, вина яких нагадують вина Бордо і Бургундії. Останнім часом багато сортів наблизилися за якістю до французьких, а деякі й перевершили їх. Особливо хороші шардоне і каберне. Долини Напа і Сонома – не тільки центри американського виноробства, але й своєрідні його символи. Серед інших виноробних районів відзначаються штати Нью-Йорк, Орегон і Вашингтон.

У Канаді кращі винокурні заводи знаходяться в Британській Колумбії і в Південному Онтаріо. Роблять виноградне вино і в інших зонах з помірним кліматом по всьому світу: в Австралії, Новій Зеландії, Чилі, Аргентині і Південній Африці. Вчені встановили зв’язок між уживанням вина (звичайно, в помірних кількостях) і довгожительством людей, що живуть у цих районах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]