Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Німеччина.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать

Правова та професійна компетентність німецьких суддів є високою

Суттєвим елементом німецької судової системи є те, що тільки висококваліфіковані юристи можуть бути допущенні до суддівської професії. Загалом той суддя, який розглядає справу, належить до 10-15 % найуспішніших випускників юридичних вишів у відповідному році. Навіть якщо іспити було складено успішно, дорога до суддівської кар’єри буде відкрита тільки після вдалого проходження додаткових навчальних та випробувальних етапів, і вимоги на деяких з них є досить жорсткими. У Німеччини, суддя не є професією «за визначенням». Цей вислів також виражений у тому факті, що порівняно з багатьма іншими юридичними професіями посада судді є досить високооплачуваною.

У судовій системі є також багато моментів, коли компетентність також у неюридичних питаннях є у центрі уваги, всіляко підтримується та є такою, якою можуть скористатися сторони. Наприклад, у склад Палат та Сенатів цивільних судів належать судді, які мають досвід та компетенцію у специфічних, найскладніших галузях права, таких як будівельне право, право інтелектуальної власності чи банківське право. На розгляд виключно цих колегій передаються відповідні спори.

В інтересах отримання добре обґрунтованих та відповідних рішень, спеціальні вимоги також застосовуються до рівня юридичної компетентності і тих, хто знаходить по іншу сторону суддівського столу. В регіональних судах (а також і у судах вищої інстанції), сторони повинні бути представлені юристом. Тільки юристи мають право робити заяви, що мають вирішальне значення (наприклад, відкликання позову) чи подавати докази.

2. Контрольна функція судів Німеччини під час цивільного процесу У Німеччині предмет судового розгляду визначається виключно сторонами, які є «господарями судового процесу». З іншого боку, виключно суди несуть відповідальність за організацію розгляду, що включає вручення позовної заяви, процесуальних документів та інше. Також свідки та експерти викликаються судом, а не сторонами процесу. Таке розподілення праці є не тільки ефективним, але й допомагає пришвидшити розгляд справи. Якщо свідок не з’явиться до суду, або якщо експерт не надасть свій експертний висновок у визначений термін, суд може посприяти судовому розгляду шляхом накладання штрафу на таких свідків або експертів. Строки також встановлюються і для сторін, наприклад, стосовно подання ними їх письмових заяв чи виконання інших процесуальних дій. Якщо такий строк порушується, то стороні, що порушила строк подання документів, дуже часто забороняється надавати будь-які інші заяви. Встановлюється «кінцева дата подання письмових заяв», після настання якої будь-які заяви, що стосуються предмета спору, не будуть більше братися до уваги.

Також тільки суд відповідає за здійснення контролю та «структурування» судового процесу. Навіть якщо у більшості судових процесів предмет спору буде викладено в письмовій заяві, суд обговорить спір зі стороною уже в першому слуханні, яке є обов’язковим і має відбутися якнайшвидше. На німецьких суддів покладено зобов’язання пояснити сторонам, які питання, з погляду суду, стосуються рішення. Отже, визначається подальша стратегія, що дає змогу зберегти час та зменшити витрати, і допомагає захистити сторони від подальших і потенційно неприємних «сюрпризів».

Суди повинні всебічно сприяти судовому розгляду. Це також включає обов’язок судді провести розгляд справи з найменшою кількістю засідань. Якщо існує можливість прояснити предмет спору шляхом надання письмових пояснень до того, як буде призначено слухання, суд має скористатися такою можливістю. Водночас досить часто судді першої інстанції просто телефонують юристам сторін, щоб обговорити процедурні питання. Як тільки слухання розпочалося, суд не буде відкладати його, якщо тільки не виникають особливі причини, і буде заохочувати сторони з’ясувати як можна більше відкритих питань під час слухання. Ведення процесу економним способом також означає, що від судді очікується повна обізнаність з матеріалами справи та з заявами, якими обмінювалися сторони. Тому в Німеччині суддя, який з’являється у судове засідання непідготовленим або погано інформованим, є поодиноким випадком.