Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мої питання.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
41.74 Кб
Скачать

49.Колективне без свідоме та його архетипи (за теорією к.Юнга).

Юнг висловив гіпотезу про те, що колективне несвідоме складається з могутніх первинних психічних образів, так званих архетипів (буквально, «первинних моделей», грецьке αρχετυπον від «αρχη» - «початок» і «τυποζ» - «образ»). Архетипи - уроджені ідеї чи спогади, які привертають людей сприймати, переживати і реагувати на події певним чином. У дійсності, це не спогади чи образи як такі, а скоріше, саме сприятливі фактори, під впливом яких люди виявляють у своїй поведінці універсальні моделі сприйняття, мислення і дії у відповідь на який-небудь об'єкт або подію. Вродженої тут є саме тенденція реагувати емоційно, когнітивно і поведінково на конкретні ситуації, - наприклад, при несподіваному зіткненні з батьками, коханою людиною, незнайомцем, зі змією або смертю.

У ряді безлічі архетипів, описаних Юнгом, стоять мати, дитина, герой, мудрець, божество Сонця, шахрай, Бог і смерть. Юнг вважав, що кожен архетип пов'язаний з тенденцією висловлювати певного типу почуття і думки щодо відповідного об'єкта або ситуації. Наприклад, у сприйнятті дитиною своєї матері присутні аспекти її дійсних характеристик, пофарбовані несвідомими уявленнями про такі архетипових материнських атрибутах, як виховання, родючість і залежність. Далі, Юнг припускав, що архетипічні образи та ідеї часто відбиваються у сновидіннях, а також нерідко зустрічаються в культурі у вигляді символів, використовуваних у живописі, літературі та релігії. Особливо він підкреслював, що символи, характерні для різних культур, часто виявляють разючу подібність, тому що вони сходять до загальних для всього людства архетипів. Наприклад, у багатьох культурах йому зустрічалися зображення мандали, що є символічними втіленнями єдності і цілісності Я. Юнг вважав, що розуміння архетипових символів допомагає йому в тлумаченні снів пацієнта.

Кількість архетипів у колективному несвідомому може бути необмеженим. Однак особливу увагу в теоретичній системі Юнга приділяється масці, аніме та анімусу, тіні і самості.

Маска чи персона (від латинського слова «persona», що позначає театральну маску, личину) - це наше публічне обличчя, тобто те, як ми проявляємо себе у відносинах з іншими людьми. Маска позначає безліч ролей, які ми програємо у відповідності із соціальними вимогами. У розумінні Юнга, маска служить меті справляти враження на інших або приховувати від інших свою справжню сутність. Маска як архетип необхідна нам, щоб ладити з іншими людьми в повсякденному житті. Однак Юнг попереджав про те, що якщо цей архетип набуває дуже великого значення, то людина може стати неглибоким, поверхневим, зведеним до однієї тільки ролі і відчуженим від істинного емоційного досвіду.

На противагу тій ролі, яку виконує в нашому пристосуванні до навколишнього світу маска, архетип тіні представляє подавлену темну, погану і тваринну бік особистості. Тінь містить наші соціально неприйнятні статеві та агресивні імпульси, аморальні думки і пристрасті. Але у тіні є і позитивні властивості. Юнг розглядав тінь як джерело життєвої сили, спонтанності і творчого начала в житті індивідуума. Згідно Юнгом, функція его полягає в тому, щоб направляти в потрібне русло енергію тіні, приборкувати згубну бік нашої натури до такої міри, щоб ми могли жити в гармонії з іншими, але в той же час відкрито висловлювати свої імпульси і насолоджуватися здоровою і творчим життям .

У архетипи аніми і анімуса знаходить вираз визнання Юнгом вродженої андрогинной природи людей. Аніма представляє внутрішній образ жінки в чоловікові, його несвідому жіночу сторону, у той час як анімус - внутрішній образ чоловіка в жінці, її несвідома чоловіча сторона. Ці архетипи засновані, принаймні частково, на тому біологічному факт, що в організмі чоловіків і жінок виробляються і чоловічі, і жіночі гормони. Цей архетип, як вважав Юнг, еволюціонував протягом багатьох століть у колективному несвідомому як результат досвіду взаємодії з протилежною статтю. Багато чоловіків, принаймні до певної міри, «фемінізованих» внаслідок багаторічної спільного життя з жінками, а для жінок є вірним зворотне. Юнг як психолог і психотерапевт наполягав на тому, що аніма і анімус, як і всі інші архетипи, повинні бути виражені гармонійно, не порушуючи загального балансу, щоб не гальмувати розвиток особистості в напрямку самоздійснення. Іншими словами, чоловік повинен виражати свої фемінні якості поряд з маскулінними, а жінка повинна проявляти свої маскулінні якості, так само як і фемінні. Якщо ж ці необхідні атрибути залишаються нерозвиненими, результатом з'явиться одностороннє зростання і функціонування особистості.

Самість, я сам - найбільш важливий архетип в теорії Юнга. Самість є серцевину особистості, навколо якої організовані й об'єднані всі інші елементи. Коли досягнута інтеграція всіх аспектів душі, людина відчуває внутрішню єдність, гармонію і цілісність. Таким чином, у розумінні Юнга розвиток самого себе - це головна мета людського життя.

Основним символом архетипу самості або самого себе є мандала і її численні різновиди (абстрактний коло, німб святого, вікно-розетка). За Юнгом, цілісність і єдність Я, символічно виражені в завершеності фігур на зразок мандали, можна виявити в снах, фантазіях, міфах, в релігійному і містичному досвіді. Юнг вважав, що релігія є великою силою, що сприяє прагненню людини до цілісності і повноті. У той же час, гармонізація всіх частин душі - складний процес. Справжньою врівноваженості особистісних структур, як вважав він, досягти неможливо, щонайменше, до цього можна прийти не раніше середнього віку. Більш того, архетип «себе», самості не проявляється до тих пір, поки не відбудеться об'єднання та гармонізація всіх аспектів душі, свідомих і несвідомих. Тому досягнення зрілого Я вимагає постійності, наполегливості, інтелекту і великого життєвого досвіду.