Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Белка.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
83.67 Кб
Скачать

2.3 Синтетичні і натуральні вітаміни

Безумовно, для зміцнення здоров'я і профілактики захворювань слід віддавати перевагу натуральним вітамінам, які містяться в продуктах харчування. Проте в північних широтах взимку і весною буває нелегко отримати необхідну кількість вітамінів (особливо вітаміну С) тільки з природних джерел. Така ж проблема виникає при підвищенні потреби організму у вітамінах, і особливо при захворюваннях, що призводять до порушення їх засвоєння.

Хоча багато вітамінів можуть бути синтезовані штучно, більшість вітамінних препаратів (пігулок, капсул, порошків, рідин) виробляють, використовуючи природні джерела.

Наприклад, вітамін А отримують з масла печінки риб; вітаміни групи В-из дріжджів або печінки; вітамін С вважається найкращим, якщо він виготовлений з плодів троянди, а точніше з ягід шипшини; вітамін Е витягають головним чином з соєвих бобів, зародків пшениці або інших зернових і т. д.

Хімічний аналіз показує, що отримувані препарати не відрізняються від природних вітамінів, але, як правило, останні чинять більше виражену позитивну дію і не викликають побічних реакцій. Чому?

По-перше в харчових продуктах зазвичай міститься цілий комплекс речовин, що мають схожу вітамінну активність, а не одна речовина. Наприклад, натуральний вітамін Е може включати усі існуючі в природі то-кофероли, а не тільки один Токоферол, тому він ефективніший, ніж його синтетичний двійник.

По-друге, в продуктах харчування містяться різні вітаміни і біологічно активні речовини, що посилюють дію один одного (що покращують засвоєння і що уповільнюють виведення). Синтетичний вітамін С - це тільки аскорбінова кислота і нічого більшого. Натуральний же вітамін С, витягнутий з плодів шипшини, містить цілий комплекс вітамінів С, а також біофлавоноїди (вітамін Р). Тому натуральний вітамін С набагато ефективніший.

Синтетичні вітаміни можуть викликати алергічні реакції, тоді як натуральні, такі, що навіть приймаються у великих дозах, не роблять такого негативного ефекту.

5. Правила прийому вітамінів

Натуральні вітаміни, що містяться в продуктах харчування, краще засвоюються і повільніше виводяться, чим синтетичні. Трех-четирех разова їда дозволяє підтримувати їх зміст в організмі на необхідному рівні.

З вітамінними препаратами справа йде значно складніше.

Організм виділяє з сечею протягом 4 годин речовини, що поступили в нього. Це відноситься передусім до водорозчинних вітамінів, таким як вітаміни групи В і вітамін С. Прийняті на порожній шлунок вони можуть виводитися з організму ще швидше, через 2 години після прийому.

Жиророзчинні вітаміни A, D, Е, і До зберігаються в організмі приблизно 24 години, хоча надлишки їх можуть затримуватися в печінці набагато довше.

Організм людини функціонує відповідно до 24-годинного циклу. Клітини вашого тіла не засипають разом з вами, і вони не можуть існувати без постійного вступу кисню і поживних речовин. Тому

краще всього розподілити прийом вітамінів і інших добавок (наприклад, мінеральних речовин) максимально рівномірно протягом доби.

Вітаміни - це органічні речовини, тому їх потрібно приймати одночасно з їжею і мінеральними речовинами для найкращого засвоєння. Оскільки водорозчинні вітаміни, особливо В-комплекс і З, досить швидко виводяться з сечею, режим, при якому вітамінні препарати приймаються після сніданку, обіду і вечері, забезпечить вам стабільний вміст вітамінів в організмі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]