Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2. Підготовка поверхонь під фарбування.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

2.4. Підготовка поверхонь під фарбування клейовими сумішами

Залежно від призначення приміщення може мати просте (застосовується в санітарних вузлах та кладових), поліпшене або високоякісне фарбування. Поліпшене і високоякісне фарбування — важкі і трудомісткі процеси, що потрібно враховувати при виборі виду фарбування. Операції, що виконуються при підготовці поверхні під просте, поліпшене та високоякісне фарбування клейовими сумішами.

Підготовку поверхонь розпочинають з очищення їх від пилу, бруду, кіптяви, потьоків, набілу та ін. Обштукатурені поверхні очищають і вирівнюють торцем деревини хвойної породи, шліфувальним папером або силікатною цеглою.

Тонкий шар старої клейової фарби змивають теплою водою. Щоб зняти товстий шар клейової фарби, її змочують гарячою водою і через 0,5—1 год зчищають шпателем або скребком. Щоб зняти шар старої казеїнової або силікатної фарби, поверхню промивають 2—3%-ним розчином соляної кислоти. Для видалення плям від іржі поверхню промивають водою і грунтують 10—15%-ним водним розчином мідного купоросу. Після висихання плями фарбують олійною фарбою, приготовленою з цинкового білила та оліфи, швидкосохнучою емалевою фарбою, нітрофарбою або нітролаком. Окремі місця, покриті шаром кіптяви, промивають 2—3%-ним розчином соляної кислоти і водою, а потім грунтують. Якщо на поверхні, обробленій таким способом, кіптява не зникає, її потрібно перетерти вапном з дрібним піском. Просмолені і сильно забруднені ділянки штукатурки видаляють і такі місця знову заштукатурюють. Наступною операцією підготовки поверхні під фарбування є підмазування тріщин. При підготовці під просте клейове фарбування розрізані тріщини підмазують гіпсо-крейдяною підмазкою (рецепт 1), потім поверхню шліфують і покривають ґрунтовкою, приготовленою за рецептом З чи 4.

2.5. Підготовка металевих поверхонь під фарбування.

Металеві поверхні фарбують тільки неводними фарбувальними сумішами. Фарбування захищає метал від корозії і використовується з санітарно-гігієнічною і декоративною метою.

Фарбування металу буває простим і поліпшеним.

(При підготовці під просте фарбування металеву поверхню очищають, прооліфлюють, частково підмазують, шліфують підмазані місця і грунтують (перше фарбування). Поверхню очищають металевими щітками, знімаючи плівку іржі, окалини, а також рештки штукатурного розчину і клейових фарб, якщо вони є, а потім прооліфлюють. Встановлені на місця радіатори важко чистити з боку стіни, тому їх чистять і прооліфлюють перед встановленням на місце.

Очищаючи поверхні нових металевих покрівель, з них спочатку знімають пил і сміття. Якщо листи покрівлі не були прооліфлені, їх очищають від іржі металевими щітками. Очищену поверхню покривають оліфою з домішками невеликої кількості гус-тотертої олійної фарби (50—100 г фарби на 1 л оліфи). Оліфу розтушовують так, щоб не було потьоків.

Після висихання оліфи місця стиків окремих елементів металевих конструкцій підмазують. Металеві поверхні можна підмазувати олійною підмазкою, склад якої подано в. Для підмазування фальцевих з’єднань і латок сталь’ної покрівлі застосовують підмазувальну пасту іншого складу.

Спосіб приготування. Сурик залізний перемішують з сухою крейдою, а потім затирають на оліфі до утворення пластичної пасти.

Підмазані місця шліфують, а поверхню грунтують (перше фарбування). Фарбувальну суміш розтушовують щіткою, рухаючи її вздовж окремих елементів металевої конструкції.

Підготовляючи старі металеві покрівлі під фарбування, з них змітають пил, сміття, опале листя тощо. Металевими щітками зчищають іржу і стару відшаровану олійну плівку. На пошкоджені місця покрівлі кладуть на суриковій підмазці латки з кусків мішковини. Зовні латки також промазують підмазкою.

При підготовці металевих поверхонь під поліпшене фарбування додатково виконують суцільне шпаклювання поверхні з шліфуванням шару шпаклівки після його висихання. До складу олійної шпаклівки рекомендується додавати залізний або свинцевий сурик. Наносять шпаклівку на металеві поверхні так само, як і на інші.