Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к бакалаврской работе.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
211.97 Кб
Скачать

6.3. Нумерація сторінок пояснювальної записки

Сторінки пояснювальної записки варто нумерувати арабськими цифрами, дотримуючись наскрізної нумерації по всій пояснювальній записці основного підпису аркуша. Титульний аркуш включають у загальну нумерацію сторінок пояснювальної записки. Номер сторінки на титульному аркуші не проставляють.

Ілюстрації й таблиці, розташовані на окремих сторінках, включають у загальну нумерацію пояснювальної записки (однак у загальному обсязі вони не враховуються).

6.4. Нумерація розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів

Розділи, підрозділи, пункти, підпункти пояснювальної записки варто нумерувати арабськими цифрами.

Розділи пояснювальної записки повинні мати порядкову нумерацію в межах викладу суті пояснювальної записки і позначатися арабськими цифрами із крапкою, наприклад, 1., 2., 3., і т.д.

Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу.

Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, розділених крапкою.

Після номера підрозділу крапку ставлять, наприклад, 1.1., 1.2., і т.д.

Пункти повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу або підрозділу.

Номер пункту складається з номера розділу і порядкового номера пункту, або з номера розділу, порядкового номера підрозділу і порядкового номера пункту, розділених крапкою. Після номера пункту крапку ставлять, наприклад, 1.1.,1.2., або 1.1.1., 1.1.2., і т.д.

Номер підпункту складається з номера розділу, порядкового номера підрозділу, порядкового номера пункту і порядкового номера підпункту, розділених крапкою, наприклад, 1.1.1.1., 1.1.1.2., 1.1.1.3., і т.д. Після номера підпункту ставлять крапку.

6.5. Ілюстрації

Ілюстрації (креслення, малюнки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки), поміщені в тексті, називають рисунками. Кількість рисунків повинна бути достатньою для розуміння тексту, що викладається. Нумерація рисунків ведеться арабськими цифрами. Номер рисунка складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації в розділі, розділених крапкою, за винятком ілюстрацій, що наводяться в додатку.

Ілюстрації слід розташовувати в пояснювальній записці безпосередньо після тексту, у якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації повинні бути дані посилання в пояснювальній записці, наприклад, „На рис. 3.1 представлена схема алгоритму”.

Креслення, малюнки, графіки, схеми, діаграми, поміщені в пояснювальній записці, повинні відповідати вимогам стандартів „Єдиної системи конструкторської документації” та „Єдиної системи програмної документації”.

Ілюстрації можуть мати назву, яку розміщують під ілюстрацією.

За необхідності під ілюстрацією розміщують пояснюючі дані (підрисуночний текст).

Ілюстрація позначається словом „Рис. ___”, що разом із назвою ілюстрації поміщають після пояснюючих даних, наприклад, „Рис. 3.1. Схема алгоритму”.

6.6. Таблиці

Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиць:

Таблиця 6.1

Назва таблиці

Горизонтальні і вертикальні лінії, які розмежовують рядки таблиці, а також лінії, що обмежують таблицю ліворуч, праворуч і знизу, можна не проводити, якщо їх відсутність не ускладнює користування таблицею.

Таблицю варто розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці.

На всі таблиці повинні бути посилання в тексті пояснювальної записки, наприклад, „Технічні характеристики роботи наведені в табл. 6.1”.

Таблиці варто нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, що наводяться в додатках.

Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, розділених крапкою, наприклад таблиця 2.1 – перша таблиця другого розділу.

Таблиця може мати назву, яку друкують малими літерами (крім першої прописної) і поміщають над таблицею. Назва повинна бути короткою і відображати зміст таблиці.

Якщо рядки або графи таблиці виходять за формат сторінки, таблиці ділять на частини, поміщаючи одну частину під іншою, або поруч, або переносячи частину таблиці на наступну сторінку. При цьому в кожній частині таблиці повторюють її строку назв стовбців і стовбець назв строк.

При розподілі таблиці на частини допускається її строку назв стовбців і стовбець назв строк заміняти відповідними номерами граф або рядків. При цьому нумерують арабськими цифрами графи й/або рядки першої частини таблиці.

Слово „Таблиця___” вказують один раз праворуч над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть: „Продовження таблиці___” із вказівкою номера таблиці.

Заголовки граф таблиці друкують прописними буквами, а підзаголовки – рядковими, якщо вони становлять одне речення із заголовком.

Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуть із прописної букви. Наприкінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки граф указують в однині.