Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
187.9 Кб
Скачать

8.7. Одяг для успіху

Аналіз свідчить, що і чоловіки, і жінки нібито спеціально одягаються таким чином, щоб втратити позиції на службі. Жінки в одязі припускаються трьох помилок:

• дозволяють індустрії мод цілком робити вибір свого одягу;

• схильні перебільшувати значення власної привабливості;

• дозволяють своєму соціальному рангові впливати на стиль одягу.

Сукня, спідниця, пальто

Численні опитування встановили, що центральне місце в гардеробі ділової жінки повинен займати костюм зі спідницею.

Однак спочатку про сукню. Сукня жінки найфункціональніша в порівнянні з будь-яким іншим жіночим одягом, вона може бути від строгого офіційної до спортивної. Для служби найбільше підходить сукня з довгими рукавами, причому найбільш авторитетне плаття — сіре в дрібну смужку. Найдоречніший колір ділового плаття, згідно з нашими експериментами, — темно-синій, рудувато-коричневий, темно-коричневий, помірно-синій, світло-сірий.

Найменше пасують діловій сукні зелений колір, помаранчевий, світло-іржавий, яскраво-жовтий, пурпуровий, ніжно-голубий, рожевий, яскраво-червоний.

З іншої сторони, найбільш привабливими кольорами сукні є: блідо-жовтий, блідо-рожевий, рожевий, темно-синій, чорний, білий, колір іржі, рижувато-коричневий, червоний. До речі, перерахуємо також кольори, які не подобаються чоловікам: сірий, зелений, яскраво-жовтий, помаранчевий, колір лаванди.

Щодо светру, то жодна ділова жінка, яка хоче просунутись по службі, не вдягне його на роботу. Але чоловіків жінки в светрі завжди приваблюють, особливо якщо светр облягає та зроблений з гарної м'якої вовни.

Туфлі ділової жінки — човники темного кольору з каблуком близько 4 см. Віддають перевагу таким кольорам: синій, чорний, темно-коричневий, непоганий також сірий, ржаво-коричневий. Панчохи обов'язково натурального кольору.

Зачіска. Жінка повинна усвідомлювати те, що зачіску вона носить завжди, і, відповідно, вона повинна мати гарний вигляд. Вигадлива зачіска пасує з незвичною сукнею. Волосся повинне бути середньої довжини. Це означає, що воно не повинне нагадувати зачіску хлопця або чоловічу зачіску, але не повинне бути нижче пліч. Коли Даліла відрізала волосся Самсону, він утратив свою силу, але якщо жінка підстриже своє волосся дуже коротко, з нею може трапитися те саме. Жінки з довгим волоссям можуть бути привабливими, але це буде дещо шкодити її службовому авторитету.

Ваша зачіска не повинна відволікати постійно вашу увагу та увагу оточуючих надмірними локонами та кучерями.

Тисячоліттями жінки фарбували волосся для того, щоб мати вигляд молодої та красивої. Спостереження додають ще дві причини: досягнення та утримання авторитету на службі. Щодо сивини, то сивина збільшує авторитет чоловікові, але в такій же мірі негативно впливає на авторитет жінки.

Косметика. Краща косметика та, яку ніхто не бачить. Тут головний принцип: зовсім небагато косметики — і достатньо! Виняток для жінок, яким за 45 років.

Коли йдете на службу, ви турбуєтеся про свою зовнішність. При цьому слід пам'ятати:

• не застосовуйте явно помітних тіней для очей;

• не обводьте очі;

• довгі нігті та накладні вії — тільки для актрис;

• ваш лак для нігтів — лак без кольору;

• тушшю для вій слід користуватися обережно. Якщо вона розмажеться або потече, то ваш авторитет близький до катастрофи;

• якщо ви вищипуєте брови, то намагайтесь надати їм природного вигляду;

• якщо у вас дуже світлі брови, підмалюйте їх олівцем.

Світлі брови надають обличчю втомленого вигляду, а спостереження показали, що жінка з такими бровами виглядає менш упевненою та авторитетною. Ця порада особливо важлива для жінок, які не носять окуляри.

Парфуми. Тут правила прості. Якщо ви хочете подобатися чоловікам, парфуми повинні бути тонкими та дорогими. Якщо ви хочете відповідати посаді керівника, якого поважають, то їх запах повинен бути ледве відчутний.

Засмага. Сонце робить три речі: підкреслює вашу жіночу привабливість (більшості чоловіків подобаються засмаглі жінки), надає вам авторитетності та збільшує ваші шанси отримати рак шкіри.

Окуляри. Правильно підібрані окуляри надають обличчю ділового виразу вагомості та авторитетності. Шанси багатьох маленьких жінок з непоказною зовнішністю збільшуються, коли вони в окулярах навіть із простим склом.

Оправа повинна бути з пластмаси або з рогу середніх розмірів. Брюнеткам слід підбирати оправу для окулярів відповідно до тону їх волосся. Блондинкам та жінкам, у яких руде волосся, не підходять оправи, колір яких хоча б трохи схожий на колір їхнього волосся; для них оправа повинна бути тільки коричневого кольору. Уникайте металевих оправ. Окуляри надають солідності діловій жінці, але, з іншої сторони, роблять жінку менш привабливою.

Прикраси. Бути діловою жінкою — не означає відмовитися від прикрас. Якщо купувати 4-5 прикрас на рік, то краще купити одну гарну та дорогу, яка вам дійсно пасує.

Найбільш необхідна прикраса для ділової жінки — це обручка. Її варто носити, навіть якщо ви незаміжня. Обручка свідчить, що ви зайняті тільки справою і нічим іншим.

Чим менше прикрас, тим краще. Якщо ділова жінка вдягає прикраси, то вони повинні бути функціональними та цілеспрямованими. Більш дорогий кулон, наприклад, надає солідності невисокій жінці.

Годинник повинен бути простим, невеликих розмірів та дещо схожим на чоловічий. Перстень не повинен бути з великим каменем.

Завдання для самостійного опрацювання

1. Підготуйте доповідь:

— З чого починається особистість?

— Культура і розвиток людини.

2. З'ясуйте зміст і сутність понять «естетична культура суспільства» і «естетична культура особистості».

3. Назвіть і охарактеризуйте основні форми та методи естетичного виховання та самовиховання.

4. Зробіть порівняльний аналіз особливостей естетичного виховання на межі XX і XXI століть.

5. З'ясуйте, що таке культура поведінки, а що таке етикет.

6. Самостійно вивчіть головні етапи розвитку етикету.

7. Проаналізуйте особливості українського етикету.

8. Визначте загальні правила сучасного етикету. :

9. Як ви гадаєте, чи існують специфічні риси службового етикету, зокрема економічних кадрів? Якщо так, то назвіть їх.

Література

Борев Ю. Эстетика. — М., 1988. — С. 479 — 490.

Введенская Л.А., Павлова Л.Г. Деловая риторика: Учебное пособие для вузов. — Ростов-на-Дону, 2000.

Делез Ж., Гваттари Ф. Капитализм и шизофрения: Анти-Эдип. — М, 1990.

Донченко Е.А., Титаренко Т.М. Личность: конфликт, гармония. — К, 1989.

Колесникова О.В. Естетична культура у професійному становленні юриста. — Харків, 1994.

Колесникова Е.В. Художественная культура и эстетическое развитие личности. — Харьков, 1989.

Ларин Е.А. Эстетическое воспитание. — Минск, 1992.

Леви В. Искусство быть собой. —М, 1991

Эстетика. — К., 1991. - С 286—294

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]