Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Європейська хартія місцевого самоврядування та...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Висновки

В роботі розглянуто проблеми реалізації та контролю за дотриманням Хартії, що засвідчує колосальне значення цього акта для національного законодавства, з одного боку, та майже нереалізований його потенціал - з іншого. Така суперечність між можливостями Хартії та їх матеріалізацією навряд чи може задовольнити демократичні сили, які борються і будують класичну модель місцевого самоврядування.

Критичний аналіз стану реалізації та контролю за дотриманням Хартії є необхідним для того, щоб позбутись ілюзій про те, ніби ця модель реалізується належним чином просто сама по собі. Нічого подібного не було і бути не може. Для того, щоб Хартія дійсно стала правовою основою розбудови в Україні класичного місцевого самоврядування, потрібна кропітка праця на всіх рівнях політичної системи українського суспільства.

Як не парадоксально, але для українців, вихованих на історичному традиціоналізмі та ворожому ставленні до чужого досвіду, особливо актуальна ідея про необхідність вчитися класичному місцевому самоврядування. Є сумніви, що незабаром з'являться школи класичного місцевого самоврядування, оскільки на даний момент навіть не вистачає шкіл традиціоналістського місцевого самоврядування.

Сьогодні ідеї Хартії в Україні живуть, насамперед завдяки зусиллям громадськості. Однак цих зусиль завжди буде замало для повноцінної реалізації та контролю за додержанням Хартії, тому акцентувати у цій справі необхідно на підвищенні ролі публічної влади. Тоді, на основі суспільно-політичних перетворень, публічна влада і громадянське суспільство краще усвідомлять необхідність класичної моделі місцевого самоврядування, а в ширшому розумінні - безальтернативність європейського вибору України. Освоєння цієї моделі, як певної політико-правової цінності, гарантуватиме входження держави у європейське співтовариство та унеможливить її повернення у радянсько-союзне минуле.

Список використаної літератури

1. Конституція України прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року.

2. Європейська хартія місцевого самоврядування ратифікована Верховною Радою України 15 липня 1996 року.

3. Закон України „Про місцеве самоврядування” прийнятий Верховною Радою України 21 травня 1997 року.

4. Бейко О. В. Європейська хартія місцевого самоврядування та розвиток місцевої і регіональної демократії в Україні: Науково-практичний посіб. / Упоряд., А. К. Гук, В. М. Князєв. За ред. М. О. Пухтинського, В. В. Толкованова. - К.: Крамар, 2003. -396 с.

5. Васильев В.И. Местное самоуправление. Учебное и научно – практическое пособие. – М., 1999.

6. Гірняк М. Деякі проблеми імплементації Європейської хартії місцевого самоврядування в національне право України // Вісн. Львів, ун-ту. Серія юрид. - 2002. - Випуск 37. - 574 с.

7. Гук. А. К. Європейська хартія місцевого самоврядування та розвиток місцевої і регіональної демократії в Україні: Науково-практичний посіб. / Упоряд. О. В. Бейко, В. М. Князєв. За ред. М. О. Пухтинського, В. В. Толкованова. - К.: Крамар, 2003. - 396с.

8. Де Брюке. Ф. Європейська хартія місцевого самоврядування як правова засада місцевого самоврядування // Українсько - Європейський журнал міжнародного та порівняльного права. Спец. вип. Організація регіональної та місцевої влади: досвід держав-членів Європейського Союзу та вибір України. Т. 1. Вип. 2001.-С. 89.

9. Кампо В. М. Європейська модель місцевого самоврядування: проблеми і перспективи її реалізації в Україні // Українсько-європейський журнал міжнародного права. Спец. вип. Організація регіональної та місцевої влади: досвід держав - членів Європейського Союзу та вибір України. Голов. редактор Петро Моргос. Тасік. Том 1. Випуск 2. 2001. - С.71

10. КампоВ. Політичні моделі місцевого самоврядування: європейський та український досвід/ У зб. Муніципальний рух: новий етап розвитку: Матеріали VII Всеукраїнських муніципальних слухань. «Муніципальний рух в Україні - 10 років розвитку» (6-8 вересня 2001 р., м. Бердянськ) / Заг. ред. М. Пухтинського - К.: Логос, 2002. - 560 с.

11. КампоВ. Ресурси місцевого самоврядування: політичні моделі і

методологічні проблеми розвитку самоврядування в контексті політико-правових реформ. Інноваційні механізми місцевого та регіонального розвитку. - За матеріалами VIII Всеукраїнських муніципальних слухань «Ресурси місцевого і регіонального розвитку: національний та міжнародний аспекти». 2002 р. 29 лип. - 2 серп. Судак. Автономна Республіка Крим / Наук, ред.: М. Пухтинський. -К.:Атіка. - 2003. -528 с.

12. Коваленко А.А. Конституційно-правове регулювання місцевого самоврядування в Україні: питання теорії і практики. - К.: Довіра, 1997. - 140

13. Кравченко В. Принципи Європейської хартії місцевого самоврядування: Навч. посіб./ М. Пітцик, Є. С. Мальто, Б. Фонштейн, В. Черніков та ін./ За ред. канд. юрид. наук, доц. В. Кравченка - К., 2000. - 120 с.

14. Мармазов В. Є., Піляєв І. С. Україна в політико-правовому просторі Ради Європи: досвід і проблеми. - К.: Вентурі, 1999. - 400 с.

15. ПархоменкоВ. Проблеми місцевого самоврядування в Україні 1990-х років. - К., 1999.-251 с.

16. Пітцик. М. Доповідь Моніторингової комісії Конгресу місцевих та регіональних влад України та парламентські слухання " Регіональна політика і місцеве самоврядування в Україні: законодавчі аспекти". 16 квітня 2003р. / Авт. кол. : В.Граб, В.Кампо, С.Клебан, М.Корнієнко, В.Негода, В.Сибірцев. / Наукова ідея і заг. ред. В. Кампо - К., 2003. - 60 с.

17. Рабінович П. М. Основи загальної теорії права та держави. Видання 5-те, зі змінами. Навчальний посібник. - К.: Атіка. - 2001. - 176 с.

18. Рабінович П. М. Права людини і громадянина у Конституції України (до інтерпретації вихідних положень). - Харків: Право, 1997. - 64 с.

19. Рекомендація 102 (2001) щодо місцевої та регіональної демократії в Україні. 8 сесія Конгресу місцевих та регіональних рад Європи від 13 листопада 2001 // Аспекти самоврядування, число 4 (12), 2001.

20. Тихонов. В.М. Конгрес місцевих та регіональних влад України: Проблеми регіональної політики України. Стан місцевого самоврядування та правова політика Конгресу: 3б. док. і матеріалів (груд. 2003 р.) / Упоряд.: В.А.Негода. - К., 2004. - 176 с.

21. Холлис Г., Плоккер К. На пути к демократической децентрализации. Перестройка региональных и местных органов власти в новой Европе. Публикация подготовлена Европейской экспертной службой на основе результатов осуществления проектов по программе Тасис. 1995. - 327 с.