Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТИ фА.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать
  1. *Анаприлін

  2. Клофелін

  3. Корданум

  4. Верепаміл

  5. Резерпін

Хворому на гіпертонічну хворобу з супутнім обструктивним бронхітом в складі комплексної терапії призначили анаприлін. Через деякий час у хворого розпочали з’являтися напади ядухи. З чим пов’язане виникнення даного побічного ефекту?

  1. *Блокада beta2 -адренорецепторів бронхів

  2. Блокада beta1 -адренорецепторів бронхів

  3. Стимуляція beta2 -адренорецепторів бронхів

  4. Блокада alpha2 -адренорецепторів бронхів

  5. Стимуляція alpha1 -адренорецепторів бронхів

Хворий 60 років протягом 9 років хворіє на цукровий діабет, отримує для корекції гіперглікемії інсулін – семіленте. 10 днів тому почав лікування гіпертонічної хвороби. Через годину після прийому гіпотензивного препарату розвинулась гіпоглікемічна кома. Який з перелічених препаратів міг викликати подібне явище?

  1. *Анаприлін

  2. Празозин

  3. Верапаміл

  4. Каптоприл

  5. Ніфедипін

Хворий 42 років страждає бронхіальною астмою. При приступі бронхоспазму лікар призначив сальбутамол. Яка дія препарату обумовлює лікувальний ефект?

  1. Стимулює beta2-адренорецептори

  2. Блокує beta2-адренорецептори

  3. Стимулює alpha2-адренорецептори

  4. Стимулює alpha1-адренорецептори

  5. Стимулює beta1-адренорецептори

Хворому на мигтливу аритмію, в анамнезі у котрого бронхіальна астма, треба призначити протиаритмічний засіб. Який препарат з цієї групи протипоказан хворому?

  1. *Анаприлін

  2. Аймалін

  3. Верапаміл

  4. Ніфедипін

  5. Новокаїнамід

У молодого чоловіка, спортсмена, підвищений артеріальний тиск і сила серцевих скорочень. Який з гіпотензивних засобів найбільш доцільно призначити?

  1. *Анаприлін

  2. Празозін

  3. Клофелін

  4. Папа зол

  5. Ніфедіпін

До кардіологічного відділення поступив хворий на ішемічну хворобу серця. Для профілактики нападів стенокардії призначено лікарський засіб з групи beta-адреноблокаторів. Назвіть цей препарат:

  1. * Метопролол

  2. Атропіну сульфат

  3. Морфіну гідрохлорид

  4. Окситоцин

  5. Фуросемід

Тема 11

1. Для знеболення при операції на жовчному міхурі застосували інгаляційний наркоз, який вводили після вступного неінгаляційного наркозу (тіопентал-натрію). Який вид взаємодії лікарських засобів спостерігається при цьому?

  1. *Адитивний синергізм

  2. Потенційований синергізм

  3. Конкурентний антагонізм

  4. Неконкурентний антагонізм

  5. Незалежний антагонізм

2. Для більш швидкого введення в наркоз хворому застосовано наступну комбінацію: азоту закис + фторотан. Який це тип взаємодії лікарських засобів?

  1. *Сумований синергізм

  2. Синергоантагонізм

  3. Потенційований синергізм

  4. Фізичний антагонізм

  5. Опосередкований синергізм

3. Для знеболення при проведенні оперативного втручання хворому вводили засоби для неінгаляційного та інгаляційного наркозу (пропанідид+фторотан). Який вид взаємодії лікарських засобів спостерігається при цьому?

  1. *Адитивний синергізм

  2. Потенційований синергізм

  3. Конкурентний антагонізм

  4. Неконкурентний антагонізм

  5. Незалежний антагонізм

4. Чоловіку 40 років під час операції на органах черевної порожнини проводили інгаляційний наркоз за допомогою леткої рідини. Наркоз настав через 5 хвилин від початку інгаляції, без стадії збудження. Під час наркозу відзначалися зниження АТ, брадикардія . Пробудження після наркозу відбулося швидко, без післяопераційної депресії. Який засіб для наркозу був використаний?

  1. *Фторотан

  2. Ефір для наркозу

  3. Закис азоту

  4. Пропанідид

  5. Гексенал

5. При проведенні оперативного втручання з приводу гострого флегмонозного апендициту, хворому було введено газоподібний препарат з групи засобів для інгаляційного наркозу, якому властива тривала стадія збудження. Який препарат був введений пацієнту?

  1. *Ефір для наркозу

  2. Фторотан

  3. Тіопентал натрію

  4. Пропанідид

  5. Натрію оксибутират

6. У хворого М., 48 років діагностовано гострий інфаркт міокарду з вираженим больовим синдромом. Для знеболення було введено препарат з групи засобів для інгаляційного наркозу, якому властива виражена анальгезуюча дія та тривала стадія збудження. Який препарат був введений пацієнту?

  1. *Закис азоту

  2. Фторотан

  3. Тіопентал натрію

  4. Пропанідид

  5. Натрію оксибутират

7. Для знеболення при обробці опікової поверхні хворому внутрішньовенно ввели препарат для короткочасного наркозу. Наркоз настав через хвилину, під час нього спостерігалися підвищення АТ, тахікардія, підвищення тонусу скелетних м`язів. Після виходу із наркозу у хворого відзначалися дезорієнтація, зорові галюцинації. Який препарат ввели хворому?

  1. *Кетамін

  2. Закис азоту

  3. Ефір для наркозу

  4. Тіопентал натрію

  5. Закис азоту

8. Жінка 28 років звернулась до стоматолога з приводу протезування зубів. Оскільки у неї алергія до місцевих анестетіків обробку зубів необхідно було провести під загальною анестезією. Який препарат доцільно використати для цього, зважаючи на короткочасність маніпуляції?

  1. *Пропанідид

  2. Гексенал

  3. Натрію оксибутират

  4. Тіопентал-натрий

  5. Фторотан

9. Хворому для знеболення при проведенні біопсії внутрішньовенно ввели препарат, який через хвилину викликав наркоз тривалістю близько 5 хвилин. Під час наркозу відзначалися незначне зниження АТ та короткочасна зупинка дихання, яке швидко відновилося. Який препарат застосували?

  1. *Пропанідид

  2. Натрію оксибутират

  3. Предіон

  4. Закис азоту

  5. Фторотан

10. Для проведення загальної анестезії лікар-анестезіолог призначив хворому засіб для наркозу пропанідид. Яка тривалість дії цього препарату?

  1. *3 - 5 хв

  2. 20 - 30 хв

  3. 40 - 60 хв

  4. 1,5 - 2 год

  5. 30-40 сек

11. Для проведення загальної анестезії лікар-анестезіолог призначив хворому засіб для наркозу кетамін. Яка тривалість дії цього препарату при введенні в вену?

  1. *5-10 хв

  2. 10 - 15 хв

  3. 40 - 60 хв

  4. 1,5 - 2 год

  5. 30-40 сек

12. Для проведення загальної анестезії лікар-анестезіолог призначив хворому внутрішньовенно засіб для наркозу тіопентал-натрію. Яка тривалість дії цього препарату при введенні в вену?

  1. *20 - 40 хв

  2. 5-10 хв

  3. 10 - 15 хв

  4. 1,5 - 2 год

  5. 30-40 сек

13. Для досягнення достатньої міорелаксації під час проведення оперативного втручання лікар-анестезіолог провів потенційований наркоз: інгаляційний наркоз + міорелаксант. Найдіть цю комбінацію.

  1. *Фторотан + тубокурарину хлорид

  2. Тіопентал натрію + фторотан

  3. Азоту закис + кетамін

  4. Фторотан + фентаніл

  5. Дроперидол + ефір

14. Для покращення оперативного доступу необхідне виражене розслаблення скелетних м’язів. Препарати якої фармакологічної групи, з наведених, потенціюють даний ефект засобів для наркозу: