Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
короткі шпори цив процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
176.13 Кб
Скачать

62. Поворт виконання судових рішень

Питання про поворот виконання вирiшує вищестоящий суд, якщо вiн, скасувавши рiшення, закриває

провадження в справi, залишає позов без розгляду,вiдмовляє у позовi повнiстю або, змiнивши рiшення,задовольняє позовнi вимоги в меншому розмiрi.Якщо рiшення пiсля його виконання скасовано i справу повернено на новий розгляд, а при новому розглядiсправи в лозовi вiдмовлено або позовнi вимоги задоволенi в меншому розмiрi, суд, постановляючи рiшення,повинен зобов'язати позивача повернути вiдповiдачевiбезпiдставно стягнене з нього за скасованим рiшенням.

В разi неможливостi повернути майно в рiшеннi,ухвалi, постановi суду передбачається вiдшкодування вартостi цього майна в розмiрi суми, одержаної вiд його реалiзацiї.

Питання про поворот виконання судових постанов виникає у зв'язку зi скасуванням чи змiною вищестоящим судом уже виконаних постанов. Поворот виконання - це повернення позивачем вiдповiдачевi всього одержаного ним за скасованою (змiненою) постановою. Поворот виконання спрямований на вiдновлення прав боржника, порушених виконанням рiшення.

Поворот виконання можливий по будь-яких справах, але за наявностi таких умов: а) позивач має отримати вiд вiдповiдача у порядку виконання рiшення майно чи грошi; б) виконане рiшення повинне бути скасовано вищестоящим судом повнiстю чи змiнено iз задоволенням позовних вимог у меншому розмiрi. В усiх iнших випадках розгляд питань про повернення стягненого в порядку цивiльного судочинства вiдбуватися не може.

63.Поняття та джерела міжнародного процесуального права.

Міжнародним цивільним процесуальним правом є сукупність норм різноманітних систем права (внутрішньодержавного та міжнародного), які регулюють цивільні процесуальні правовідносини щодо відправлення правосуддя в цивільних справах між національними судами та іншими учасниками процесу, один з яких є іноземним елементом.

Джерелами міжнародного цивільного процесуального права є:Норми національного законодавства,Міжнародні договори,двосторонні договори,Багатосторонні угоди,Конвенції