Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fiz-ra.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

Билет 27

1. Існує два правила загартування. Їх два – щоденність і поступовість.

Холодна вода не даремно називається “королевою здоров’я”. Загартовувальна дія її на організм найсильніша.

Починають водні процедури поступово після ранкової зарядки. Температура води має бути 28-30 градусів. Кожні наступні два-три дні роби її холоднішою на один градус, поки не доведеш до 12 градусів, а то й нижче – в залежності від індивідуальних особливостей організму. Температура в приміщенні, де загартовуєшся, не повинна перевищувати 17-20 градусів.

Обтирання роблять губкою або мокрим рушником, починаючи з рук, плечей, шиї, тулуба. Відтак швидко витираються досуха і надягають білизну.

Ще сильніше діє обливання холодною водою. Тому температура води спочатку має бути не нижче 30 градусів. Її, також поступово знижуючи, доводять до 20-15 градусів і нижче.

При контрастному душі, на його думку, повинна бути така черговість: 2 хвилини — гаряча вода (не тепла, а гаряча), 5—10 секунд — холодна (гарячий кран закручується зовсім). Знову 2 хвилини гарячої води і т. д. Всього від 4 до 6 циклів. Закінчувати обов'язково холодною водою.

Таким чином, після двох-трьох років підготовки більш-менш молоді (дітям і підліткам “моржування” категорично протипоказане!) і до того ж абсолютно здорові люди можуть подумати і про найвищу форму загартовування — цілорічне плавання.

  1. Стойка на лопатках. Поднять ноги и затем таз от пола (опора на лопатках и затылке), упереться руками в поясницу (большими пальцами вперед) и разогнуться в тазобедренных суставах, направляя ноги вертикально вверх. Локти держать ближе друг к другу.

Билет 28

  1. Загартовування організму — це доступний, дешевий і досить ефективний засіб профілактики простудних захворювань та грипу, на долю яких припадає біля половини всіх випадків тимчасової втрати працездатності і тим самим наноситься величезний матеріальний збиток суспільству.

Цілющі властивості холодної та льодяної води відомі давно. Ще лікарями

Древнього Єгипту, Греції та Риму застосовувалось купання в холодній

воді. З іменами Піфагора, Гіпократа, Асклепія, Антонія Муза найтіснішим

чином зв(язані пропаганда та використання холодних водяних процедур для

оздоровлення.

Ранкова гігієнічна гімнастика має особливе значення під час переходу

організму людини від стану сну до бадьорості, здатності підвищення

тонусу нервової та м'язової систем, працездатності, її потрібно

виконувати кожного дня всім студентам.

2. Особиста підготовка

Підготовка на особистому рівні - це вияв власних орґанізаторських здібностей та розвиток навичок до самостійного існування. При здійсненні даного етапу учасник починає реально оцінювати ступінь відповідальності за його виконання як на особистісному рівні, так і на колективному. Розглядувана стадія підготовки до походу по суті являє собою зменшену та індивідуалізовану форму загальної, простіше кажучи, особа готується до походу в складі нібито самої лиш себе і здійснює всі необхідні для цього дії для забезпечення власних потреб (в ідеалі учасник повинен бути так споряджений, щоб якомога менше залежати від колективу, проте це не завжди вдається, див. далі). Якщо учасник в недостатній мірі відзначається самостійністю, то мова повинна йти про нагляд за ним більш досвідченим учасником, а особливо важких випадках - взагалі про недопущення особи до походу.

Під час індивідуальної підготовки до маршруту учасник повинен:

1) забезпечити себе наступними речима індкористування:

- наплечник;

- спальний мішок (спальник);

- каремат (килимок) - мінімум один;

- намет (багатомісні транспортуються за домовленістю по черзі), в т. ч. додаткові пристосування до нього;

- одяг і взуття;

- інші речі в довільній кількості в розумних межах.

3. Комплекс упражнений на развитие силы

1. Участники делятся на две команды. Направляющие каждой команды становятся у края акробатической дорожки. По сигналу тренера они принимают упор, лежа поперек дорожки и прыжками на руках и ногах, боком по направлению движения, продвигаются до конца дорожки. Далее они выполняют кувырок боком, встав на ноги, бегом возвращаются и касаются рукой очередного игрока своей команды. Выигрывает команда, закончившая эстафету первой.

2. Участники делятся на две равные команды и в каждой команде рассчитываются на первый и второй. Первые номера принимают упор лежа, вторые берут первых за ноги. По сигналу тренера участники на руках, поддерживаемые за ноги, передвигаются до края дорожки, достигнув края, меняются местами и возвращаются обратно. Побеждает команда, участники которой быстрее закончат эстафету.

3. Обычная игра в баскетбол.

4. Игра в волейбол в кругу, сидя на плечах товарища. Игроки рассчитываются на первый и второй, первые номера садятся на плечи вторым и все образуют круг. Мяч вводится в игру, через 5-7 мин игроки меняются ролями.

5. «Всадники». Участники игры разделяются на две равные команды. Каждая команда рассчитывается на первый и второй. Вначале первые участвуют в роли «всадников» затем вторые. Команды выстраиваются друг против друга и как бы скачут навстречу. Играющие стремятся стаскивать всадника в противоположной команде. Побеждает команда, у которой останется больше всадников.

6.Играющие делятся на две равные команды и по сигналу тренера прыжками на обеих ногах устремляются вперед. На пути каждого расставлены препятствия (малые барьеры или скамейки), которые участники обязаны преодолеть прыжками на обеих ногах. Обежав стойку, они возвращаются: первую половину обратного пути проходят прыжками на левой ноге, вторую на правой ноге. Побеждает команда, которая пройдет путь быстрее.

7.Встречная эстафета со скакалкой. Игроки делятся на две команды. По сигналу тренера прыжками через скакалку на обеих ногах двое первых устремляются вперед. Достигнув команды стоящей напротив, они передают скакалку, после чего в эстафету вступают следующие. Побеждает команда, которая первой закончит прыжки и допустит меньше нарушений.

8. «Чехарда». Участники разделяются на две (или несколько) равные команды. Первые номера каждой команды становятся на черту на слегка согнутых ногах, левая нога впереди, туловище и голову наклоняют вперед, руками опираются на бедра ног. По сигналу тренера очередной участник эстафеты с разбегу прыжком ноги врозь и толчком рук о спину перепрыгивает через стоящего на черте товарища и, сделав три шага,

9.На площадке две команды. Одна играет в нападении, вторая в защите. Игроки нападающей команды по очереди в прыжке бросают через сетку теннисные мячи. Защитники ракетками, которые они держат одну в правой, вторую в левой руках, отбивают мячи в корзину, установленную тренером (по его усмотрению). Выигрывает команда, которая направит точно в корзину больше принятых мячей.

10. Соревнование: кто больше за 30 с или 1 мин выполнит прыжков толчком обеих ног на прыжковую тумбу и обратно.

29.1Спортивний масаж та самомасаж

Розрізняють такі різновиди масажу: тренувальний, попередній и відновний.

-Тренувальний масаж проводять для підготовки спортсмена до найвищих спортивних досягнень у короткий час із меншою витратою енергії. Використовують у всіх періодах спортивної підготовки

-попередній масаж застосовують для нормалізації стану різних органів і систем спортсмена перед майбутніми фізичними навантаженнями.

-відновний масаж застосовують після різних навантажень і при будь-якій утомі для максимального швидкого відновлення різних функцій спортсмена і підвищення його працездатності.

Самомасаж

Намагаючись освоїти методику самомасажу потрібно дотримуватись точних правил:

-усі рухи здійснювати у напрямку струму лімфи до найближчих лімфо узлів

-нижні кінцівки масажувати у напрямку пахових і підколінних лімфатичних вузлів

-верхні кінцівки рук масажувати у напрямку до пахових лімфатичних вузлів

-грудну клітку спереду (в боки до пахових западин)

-шию масажувати до низу

-поперекову у напрямку до пахових лімфатичних вузлів

-лімфатичні вузли не масажувати

-руки і тіло повинні бути чистими

-у деяких випадках самомасаж можна проводити через тонку вовняну або бавовняну білизну

29.2 Техніка виконання верхньої прямої подачі (волейбол).

В початковому положенні гравець знаходиться лицем чи напівобертом до сітки. Тримаючи м’яч на рівні плеча волейболіст рівномірно розподіляє масу тіла на ноги, бюща рука зігнута в ліктьовому суглобі і підготовлена до замаху. М’яч підкидують трохи вперед до 1м і вище витягнутої руки. Після підкидування м’яча бющею рукою виконується замах вверх-назад,пряма рука відводиться назад. Під час удару бюща рука рухається вперед-вгору, удар виконується спереді гравця.

30.1 Оздоровче значення туризму.

Туристическая деятельность способствует формированию активной жизненной позиции человека. Туризм-исключительно ценное средство физического воспитания и активного отдыха человека на природе. В туристических походках учащиеся закаляют свой организм,укрепляют здоровье,развивают выносливость, силу и другие физиологические качества.

30.2 Правила 3, 5, 10, 30 сек. (баскетбол).

„3” – трьохсекундна зона без м’яча – нападаючому неможна знаходитися більше 3-х секунд в зоні

„5” – більше 5-ти секунд забороняється затримувати м’яч

„10” – необхідно вивести м’яч зі своєї половини майданчика

„30” – на атаку кільця

30.3 Доберіть підготовчі та підвідні вправи, передуючи виконанню ведення мяча

1. Ведення м'яча 5 с, після чого — виконання штрафного кидка. Вправу виконують до 10 влучень; при цьому роблять не більше 12 спроб.

2. Ведення м'яча на обмеженому майданчику протягом зумовленого часу з використанням різних маневрів з м'ячем (переведення м'яча перед собою, за спиною, між ногами тощо), після чого спортсмен виконує штрафний кидок. Вправу виконують до певної кількості влучних кидків із зумовленою кількістю спроб, наприклад 12 влучень з 15 спроб.

3. Ведення м'яча з максимальною швидкістю від лінії штрафного кидка до центра поля і назад, після чого виконують штрафний кидок. Вправу виконують до певної кількості влучних кидків із зумовленої кількості спроб, наприклад, 10 влучень з 13 спроб.

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]