Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22. Уява. Фантазия..docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
29.9 Кб
Скачать

2.2 Галюцинації, шляхи та прийоми перетворення

Галюцинаціями називають фантастичні видіння, що не мають, мабуть, майже ніякого зв'язку з навколишнім людини дійсністю. Зазвичай вони, будучи результатом тих чи інших порушень психіки або роботи організму, супроводжують багато хворобливі стани.

Перетворення дійсності за допомогою уяви відбувається не довільно, воно має свої закономірні шляхи, які виражаються у різних способах або прийомах перетворення, які використовуються людиною несвідомо. Психологія виділяє кілька таких прийомів.

Перший такий спосіб - аглютинація, тобто комбінування або поєднання різних, непоєднуваних у повсякденному житті частин у нових незвичайних комбінаціях. Комбінування - це не випадковий набір, а саме підбір певних рис, вироблений свідомо, у відповідності з певною ідеєю і задумом композиції. Він широко застосовується в мистецтві, науці, технічному винахідництві, а особливо в пам'ятниках давньоєгипетського мистецтва і в мистецтві американських індіанців. Прикладом може служити класичні персонажі казок людина-звір або людина-птах, алегоричні фігури Леонардо да Вінчі.

Іншим прийомом є акцентуірованіе деяких сторін відображуваного явища. Акцентуірованіе - це підкреслення рис. Воно часто досягається за допомогою зміни пропорцій у різні сторони. Таким прийомом користується карикатура: вона відтворює риси оригіналу, перебільшуючи ті чи інші його риси. При цьому щоб бути значущим, акцентуірованіе має виділяти характерне, істотне. Акцентуірованіе активно використовує зміну предметів за допомогою їх збільшення або зменшення (гіперболізація та литота), що знаходить широке застосування у фантастичному зображенні дійсності. Прикладом можуть служити наступні казкові персонажі: небувало сильний Святогор, крихітний Хлопчик-мізинчик або гігантських розмірів ГуліверТретій відомий спосіб створення образів уяви - схематизація. У цьому випадку окремі подання зливаються, а відмінності згладжуються. Чітко опрацьовуються основні риси подібності. Прикладом служить будь схематичний малюнок.

І останнім способом можна назвати типізацію, тобто специфічне узагальнення. Для нього характерно виділення істотного, повторюваного у однорідних в якомусь відношенні фактах і втіленні їх у конкретному образі. У цьому прийомі одні риси зовсім опускаються, інші ж спрощуються, звільняються від деталей і ускладнень. У результаті весь образ перетвориться. Наприклад, існують професійні образи робітника, лікаря, художника і так далі. Таким чином, в уяві, природно, укладена тенденція до іносказанню, алегорії, використання образів у переносному значенні. Всі кошти літературної творчості (метафора, гіпербола, епітет, стежки і фігури) показують прояв перетворюючої сили уяви. А всі основні форми творчого перетворення світу, якими користується мистецтво, в кінцевому рахунку, відображають ті перетворення, якими користується уяву.

2.3 Мрії і мрії

Мрії, на відміну від галюцинацій, - це цілком нормальний психічний стан, що представляє собою фантазію, пов'язану з бажанням.

Мрією називають форми особливої ​​внутрішньої діяльності, яка полягає у створенні образу того, що людина бажав би здійснити. Мрія від мрії відрізняється тим, що вона трохи більш реалістична і більшою мірою пов'язана з дійсністю, тобто в принципі здійсненна. Мрії у людини займають досить велику частину часу, особливо в юності і для більшості людей є приємними думками про майбутнє, хоча в деяких зустрічаються і тривожні бачення, які породжують почуття занепокоєння й агресивності. Процес уяви рідко відразу ж реалізується в практичних діях людини, тому мрія - важлива умова втілення в життя творчих сил людини. Необхідність мрії полягає в тому, що, будучи спочатку простою реакцією на сильно збуджує ситуацію, вона потім нерідко стає внутрішньою потребою особистості. Мрія дуже важлива і в молодшому шкільному віці. Чим молодша дитина мріє, тим частіше його мріяння не стільки виражає його спрямованість, скільки створює її. У цьому полягає формує функція мрії.

Підліток мріє про те, що приносить йому радість, що задовольняє його найпотаємніші бажання і потреби. У мріях підліток будує бажану особисту програму життя, в якій нерідко визначається її основний зміст. Часто мрії бувають нереальними, тобто визначена тільки мета, але не шляхи її досягнення, проте на етапі підліткового віку це все одно має позитивний характер, так як дозволяє підлітку в уявному плані "перебрати" різні варіанти майбутнього, вибрати свій шлях вирішення проблеми .

Уява відіграє важливу роль у кожному творчому процес, а особливо його значення велике в художній творчості. Сутність художньої уяви полягає, перш за все, в тому, щоб зуміти створити нові образи, здатні бути носієм ідейного змісту. Особлива міць художньої уяви полягає в тому, щоб створити нову ситуацію не шляхом порушення, а за умови збереження основних вимог життєвості. У корені помилковим є уявлення про те, що чим химерніше і дивовижні твір, тим більше уяви в його автора. Уява Льва Толстого нітрохи не слабший уяви Едгара Алана По. Воно просто інше. Адже чим реалістичніше твір, тим потужніше повинно бути уяву, щоб зробити описувану картину наочною і образною. Адже, як відомо, потужне творче уяву пізнається не стільки з того, що людина може лукавство, придумувати, а по тому, як він вміє перетворювати дійсність у відповідності до вимог художнього задуму. Але дотримання життєвості і реальності не означає, звичайно, фотографічно точного копіювання сприйнятого, адже у справжнього художника є не тільки необхідна техніка, але і особливий погляд на речі, відмінний від погляду нетворчого людини. Тому основне завдання художнього твору - показати іншим те, що бачить художник, так, щоб це побачили й інші. Навіть у портреті художник не фотографує зображену персону, а перетворює сприймається їм. Продукт такого уяви дає часто більш глибоку і вірну картину, ніж це може зробити навіть малюнок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]