Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Структура програми навчальної дисципліни =Польо...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

Тема 10. Культурна рослинність

Значення озеленія Великої Ялти. Деревні, чагарникові і трав'янисті рослини, використовувані в озелененні даної місцевості. Їх походження (батьківщина). Біологічні особливості.

Регулярний і ландшафтний стилі, використовувані в озелененні.

Пам'ятники садово-паркового мистецтва (24 на півострові Крим) Знайомство з одним з них. НБС. Форосський, Лівадійський, Алупкинський, Гурзуфський, Айвазовський і ін.

Практичні роботи Підсумок висновків спостереження за погодою за весь період польової практики

  1. Накресліть графік температур.

  2. Накресліть розу вітрів та розу потужності вітру.

  3. Накресліть діаграму хмарності в балах.

  4. Зробити письмовий звіт за тиждень.

  5. Визначити висоту солця над горизонтом та довжину тіні гномона в південь.

Обладнання: гномон, флюгер (переносний, саморобний), термометр, барометр-анероід, психрометр, осадковимірювач (переносний, саморобний).

«Рослини лісу та ліс як рослинне співсуспільство. Ліси листяні та хвойні»

Мета: ознайомиться з основними типами лісів своеї місцевості (листяні, хвойні, мішані ліси), показати їх приуроченість до формам рельєфу та контакт з почвами данної місцевості. Відокремити основні лісоформуючі породи, ярусність лісу. Охарактеризувати дерева, кущі, трави, мхи та лишайники, показати їх біологічні особливості та пристусованість до вимог зовнішньої середи. Навчити користуватися справочною літературою при визначенні рослин, розпізнавати рослина за зовнішними ознаками. Виявити рослини, які занесено до Червоної книги.

Спостереження за рослинами та рослинним покровом у ялиновому, сосновому и широколистяному лісах

  1. Встановити назву пануючих та супутних деревних порід.

  2. Розгляньте біоморфологічні ознаки пануючої деревинної породи.

  3. Опишіть стан підросту основної деревинної породи.

  1. Визначіть назву та ступень участі окремих видів кустарников в кустарниковому ярусі.

  2. Підрахуйте яруси трав'янистих рослин.

  3. Роздивіться особливості окремих представників лісових трав, пов’язанних з умовами місцеперебування (глибиною залягання підземних органів, тривалістю життя листя, шириною листових пластівок, часу квітненя, способами розповсюдження плодів і семян).

  4. Запишіть назви та замалюйте види рослин, що охороняються.

  5. Складіть список лікувальних, декоративних, харчових рослин даного лісу.

  6. Зробіть прикопку ґрунту та замірте глибину гумусового горизонту (порівняйте гумусові горизонти в хвойних і широколистяних лісах).

«Тваринний світ лісів»

Мета: вивчити тваринний світ лісу (широколистяного, хвойного, мішаного), діяльність окремих видів тварин (птиць, комах). Навчитися визначати тварин за зовнішніми ознаками, слідам діяльності, голосам. Вміти користуватися довідковою літературою. Намітити міри охорони тварин.

Спостереження за тваринами узлісся лісу

  1. Визначте належність тварин до тієї чи іншої систематичної груп­и (комахи, земноводні, плазуни, птахи).

  2. Встановіть види метеликів, проведіть спостереження за їхньою поведінкою (характер польоту, які рослини відвідують), прийоми полювання бабок.

3.Зробіть облік видового складу птахів на узліссі (по голосах і зовнішньому вигляді). Опишіть поведінку птахів: характер їхнього пересування по деревах і кустарниках, засоби та місця добування корму (на землі, в повітрі, на деревах, в лісі або на відкритих просторах).

4.Потренуйтеся у визначенні вигляду птахів за їхніми голосами.

5.Виявіть наявність гнізд. Опишіть і замалюйте схему їхнього розташування, форму і будівельний матеріал.

Помітивши на деревах або кущах сліди діяльності комах-шкідників, проведіть спостереження за ними:

1.Визначте вид дерева або чагарника.

2.З’ясуйте, на якій частині дерева або куща (листах, гілках, стовбурах), з якого біку за сторонами світу розташовані пошкодження та де вони переважають.

3.Виявіть місцезнаходження комахи, опишіть її зовнішній вигляд, забарвлення, визначить розміри та установіть, на якакій стадії розвитку вона знаходиться: доросла комаха, кладка яєць, личинка (гусінь), лялечка.

4.Визначте характер заподіяних комахами пошкоджень: об'їдання, обгризання (з країв або усередині поверхні листя), скелетування, мінування (на верхній або нижній поверхні листя), форма мінування (стрічкоподібна, округла, зіркоподібна), загинання, закручування, згортання листя, галли, павутиння.