Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Port_AGP_1kh_-_8kh.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
235.01 Кб
Скачать

1.2 Принципи роботи та основні переваги agp в порівнянні з pci

Фізичні характеристики AGP в порівнянні з PCI

Швидкість передачі даних до 532 Mb / s, яка обумовлена ​​частотою шини AGP 66 MHz, можливістю скасування механізму мультиплексування шини адреси і даних (на PCI по одним і тим же фізичним лініям спочатку видається адресу, а потім дані). Шина PCI має тактову частоту 33 MHz і 32 розряду даних, тому може пропустити 33000000 х 4 байта = 132 Mb / s. AGP має частоту шини 66 MHz і ту ж розрядність і в стандартному режимі (точніше - режим "1x") може пропустити 66000000 х 4 байта = 266 Mbytes / s. В режимі x1 як строба використовується сам сигнал тактової частоти. Для підвищення пропускної здатності шини AGP в стандарт закладена можливість передавати дані за допомогою додаткових спеціальних сигналів, що використовуються як строби, замість сигналу CLK в звичайному режимі (це режими "2x" і "4х"). У режимі 2x пропускна здатність стає тим самим 66000000 х 2 х 4 байта = 532 Mbytes / s. У режимі "4х" (введений в специфікації 2.0) пропускна здатність зростає відповідно, до 1064 Mbytes / s.

Окрім "класичного" способу адресації як на PCI - спочатку виставляється адреса, потім на тих же шинах з'являються дані, в AGP може використовуватися режим sideband addressing, званий також "адресацією по бічній смузі", при якому шини адреси і даних рознесені і тому можуть передаватися одночасно. Швидкість обміну в режимі SBA істотно зростає, так як ліквідуються тимчасові витрати на передачу адреси по шині. При цьому використовуються спеціальні, відсутні в PCI, сигнали адреси SBA (SideBand Addressing). У таблиці нижче наведені результати тесту 3DMark99 для відеокарти ASUS V3400 TNT 16 MB SGRAM з включеним режимом SBA і без нього.

Основна обробка тривимірних зображень виконується в основній пам'яті комп'ютера як центральним процесором, так і процесором відеокарти. Механізм доступу процесора відеокарти до пам'яті отримав назву DIrect Memory Execute (DIME - безпосереднє виконання в пам'яті). Слід згадати, що зараз не всі відеокарти стандарту AGP підтримують цей механізм. Деякі карти поки мають тільки механізм, аналогічний bus master на шині PCI, тобто використовуються канали DMA для швидкої перекачування данн в відеокарту. Не слід плутати цей принцип з UMA (Unified Memory Architecture), який використовується в недорогих відкритих, розміщених, як правило, на материнській платі (наприклад, SP97-V фірми ASUSTeK Computers). Основні відмінності:

Область основної пам'яті комп'ютера, яка може використовуватися AGP картою (її також називають "AGP пам'ять"), не замінює пам'ять екрана. В UMA основна пам'ять використовується як пам'ять екрану, а AGP пам'ять лише доповнює її.

Пропускна спроможність пам'яті в UMA відеокарті менше, ніж для шини PCI.

Структурна схема взаємодії AGP карти і комп'ютера.

Для обчислень текстур залучаються тільки центральний процесор і процесор відеокарти.

Центральний процесор записує дані для відеокарти безпосередньо в область звичайної пам'яті, доступ до якої отримує також і процесор відеокарти.

Виконуються лише операції читання / запису в пам'ять.

Немає арбітражу на шині (AGP порт завжди один) і тимчасових витрат на нього.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]