Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать
    1. Засоби оздоровчого фітнесу для корекції психоемоційного стану у породіль

Для розвитку та формування гармонійно розвинутої особистості важливе значення має організація вільного часу, який використовується з метою удосконалення певних якостей, самозадоволення особистісних потреб.(95)

За значенням Т. Хоулі та Б. Френкса поняття «фітнес» означає прагнення до оптимальної якості життя, і включає соціальний, психічний, фізичний і духовний компонент.(61)

Ідеологією загального фітнесу реалізується в оздоровчих програмах, в який об’єктивні методи і засоби, з’єднують фізичні навантаження і ментальні дії, орієнтовані на регуляцію психічного стану. Психічний і соціальний компоненти загального фітнесу характеризують рівень їх стану, яке забезпечує адекватну реакцію поведінки, здатність протистояти емоційним стресам і знаходитися в стані гармонії з навколишнім соціумом.(10)

Але не тільки пасивні засоби фізичної реабілітації можуть і повинні включатися в реабілітаційну програму. Адже, людина, яка знаходиться у стані депресії, в першу чергу перестає рухатися. Тому, не менш важливим у фізичній реабілітації породіль із психоемоційними порушеннями є організація активного рухового режиму. Для вирішення цього питання беззаперечно підходять різні види оздоровчого фітнесу. Тим більше, що спектр вибору настільки великий, що кожна жінка зможе обрати заняття, враховуючи свої індивідуальні особливості. Серед них: акватренінт, аквааеробіка, йога, пілатес.

Акватренінг - це вид оздоровчо-рекреативної фізичної культури, в якій використовується поєднання традиційних і нетрадиційних вправ, виконуваних у водному середовищі.

Акватренінг хороший тим, що в комфортних умовах даються всі необхідні навички, а вода дає необхідну зворотний зв'язок. Якщо неправильно ведеться дихальний процес, то певні вправи у воді просто не виходять. Особливо це стосується вправ на розслаблення.

Акватренінг розглядається не просто як фізичний комплекс вправ, а свого роду психотерапія. Інструктори вважають, що у воді можна змоделювати багато психологічні переживання, які на суші пережити неможливо.

Давно відомо, що вода є відмінним антидепресантом, вона знімає напруження, роздратування, сприятливо впливає на травну і кровоносну систему. Позбавитися від синдрому хронічної втоми, підвищити працездатність, гормональну і фізичну активність допоможуть заняття аква-аеробікою. Водна аеробіка дає шквал позитивних емоцій, які дозволяють легше переносити стрес.

Оздоровчий вплив плавання пов'язано з фізичними, термічними та механічними властивостями водного середовища. Гіппократ писав: «Щоб вилікуватися і бути здоровим, треба черпати життєву силу, яка знаходиться в Природі». Меньшуткіна Т.Г відзначає, що, «займаючись, можна використовувати різноманітні вправи: купання, плавання, водна гімнастика, спеціальні плавальні вправи, гідропроцедуи і масаж, вправи на дихання і розслаблення. Все це сприяє гармонійному розвитку організму та зміцненню м'язової, серцево-судинної і дихальної систем, надає хороший ефект, що гартує впливає на психоемоційний стан роділь.

Окрім цього перевага аквааеробіки і в тому, що у воді не доводиться потіти і немає відчуття обезсилюючої втоми, оскільки тут кожен вибирає свій рівень навантаження.

Температура води має бути не нижче 18°С, перед виконанням комплексу зазвичай рекомендується трохи поплавати, аби адаптуватися у воді, розігріти м'язи і налаштуватися на заняття. Якщо після комплексу, виходячи з води, ви відчуєте озноб, значить, вам необхідне тепліше середовище для занять.

Аквааэробіка - це один з найпопулярніших і доступніших напрямів фітнесу. Фізичні вправи у воді дають абсолютно інші відчуття, ніж на суші. А все тому, що вода має унікальні властивості, що чинять дію на наше тіло. Розслаблююча дія води допомагає зняти напругу, втому, нормалізувати психоемоційний стан, тоді як опір і тиск води збільшує фізичні навантаження, що в свою чергу активізує обмін речовин.

Аквааэробіка дарує ідеальну м'язову радість! В порівнянні з вітром, опірність води в 10-15 разів вище. Якщо після зайняття спортом жінка зазвичай збуджена, то після водних процедур - навпаки заспокоюється, добре спить вночі, розлучається з депресивними станами. А якщо їй вдасться умовити ходити на тренування когось з подруг або членів сім'ї - взагалі чудово!

Існує багато способів боротьби з депресивним станом, і лікування депресії є обов'язковим в наборі послуг будь-якого психіатра або психотерапевта. Але доки недуга не запущена, з депресією можна боротися і без сторонньої допомоги, застосовуючи практику йоги.

Вправи і заняття йогою та медитацією не лише піднімуть бойовий дух напередодні найважливішої події в житті, а й допоможуть у боротьбі з депресивними станами після пологів, підготують до нього фізично. Доведено, що пологи і період реабілітації проходять легше і швидше саме у фізично підготовлених, спокійних і урівноважених мам.

Під чам занять йогою спокійне дихання допомагає заспокоїти і привести в стабільний стан нервову систему. Є багато стилів йоги і спеціальних асан для лікування депресії. Якщо ви - новачок, тоді краще всього, розпочинати з самих азів йоги і не виконувати занадто складні і фізично важкі асани. Йога прекрасно підходить для лікування депресії без ліків, оскільки допомагає вам зняти емоційні блокування.

Вправи йоги нормалізують баланс хімічних речовин в організмі, покращують кровообіг в мозку і у всьому тілі, сприяють швидкому виведеню токсичних речовин, завдяки чому людина починає почувати себе значно краще.

Дихальні практики йоги забезпечують мозок та інші частини тіла додатковою кількістю кисню, таким чином приносячи у них дух оновлення і заставляючи відступити депресію.

Повне розслаблення та практика медитації відкриває доступ до джерела внутрішньої сили, яке буде підтримувати вас, та допомагає подолати перешкоди у житті.

З метою позбавлення стресу йоги рекомендують певні комплекси, тому що вони допомагають сконцентруватися на даному моменті, стимулюють утворення ендорфінів у мозку, насичують кров, покращує кровообіг, в тому числі і мозковий, і допомагає підвищити самооцінку. Рекомендовані вправи: поза «дерева», «балерини», «вітряний млин», стійка на лопатках, поза «кобри», поза «сміху», а також вправи на розтягування.

Пілатес - це система body&mind, спрямована на відновлення гармонії як фізичної, так і розумової діяльності людини. Джозеф Пилатес трактує основну ідею свого методу таким чином: гармонія між душею і тілом - це показник здоров'я особи і можлива вона тільки тоді, коли людина контролює свої м'язи силою розуму. У основі тренувань пілатес лежить поєднання рухів і спеціальної дихальної техніки, що дозволяє зняти з себе навантаження і розслабитися морально і фізично. Саме з цієї причини пілатес визнаний дуже ефективним засобом від депресії, стресу і тривоги. Зайняття по комплексу пілатес допоможуть людям повернутися до свого природного стану і наново навчать рухатися так, як в дитинстві: вільно, легко і пластично.

Можна займатися пілатесом під спокійну музику, яка також допоможе розслабитися і налаштуватися на хороший лад. Присутність однодумців і живе спілкування стануть ще одним плюсом у боротьбі з депресією.

Заняття з музичним супроводом мають велике оздоровчо-гігієнічне значення. Музичний ритм організовує руху, підвищує настрій займающихся. Позитивні емоції викликають прагнення виконувати руху енергійніше, що посилює їх вплив на організм, сприяють підвищенню працездатності, а також оздоровлення та активного відпочинку. Музика може бути використана і як фактор навчання, так як руху легше запам'ятовуються.

Істотні можливості впливу музики на організм і психіку людини, на формування різних якостей особи, світогляди, інтересів відомі з прадавніх часів. Ретроспектива нерозривного зв'язку фізичних вправ з музикою вирушає углиб тисячоліть. Настільки довга спільна дорога музики і руху детермінувала можливості різних підходів до вибору музичного супроводу для занять оздоровчого фітнесу – від культурологічного, аксиологического, діятельністного, до психотерапевтичного.

Найважливішим з них є ритм, що є найбільш сильним эмоциогенным подразником. Доведено, що ритмічні звуки впливають на глибинні структури мозку, а, отже, діють на психіку слухачів. Музичні звуки, створюючі музичний твір, підпорядковані певному ритму. На найранішому етапі розвитку людства музика складалася практично лише з ритму. Найбільш поширені ритми 4/4, 2/4, 3/4, 6/8 мають пряму відповідність ритмам життєвих процесів людини.

Чіткий ритм музики (переважно – пунктирний), виражені акценти є одним з найсильніших збудників емоцій. Під його впливом активізуються фізіологічні і психічні процеси в організмі людини: посилюється частота серцевих скорочень, розширюються кровоносні судини, активізується обмін речовин, прискорюється розщеплювання глікогену, підвищується активність органів чуття.

Музичний темп також має важливе значення для дії на фізичний і психічний стан людини. Чим швидше темп музики, тим більша кількість рухів повинна під неї виконуватися, тим інтенсивніше фізичне навантаження. Окрім узгодження музики з рухом, слід враховувати активізуючу дію швидкої музики на психіку тих, що займаються і протікання змінних процесів. У свою чергу, музичний супровід в спокійному темпі (60-80 уд. мін) впливає заспокійливо, знижує емоційну напругу.

Як окремий напрямок в ієрархії музичних жанрів видвляється музика для йоги. Особливе місце музики для йоги займає в східних оздоровчих вченнях. Деякі тренери, відмовляться від фонового музичного супровіду в групах, бажають знаходитись в повній тиші, щоб невідволікати увагу тренуючих на який-аби звук.

Створюючи особливу ауру, музика для йоги допомагає краще концентруватися на бажаному об'єкті споглядання. Також під неї можна виконувати вправи по пилатесу, різним видам йоги, працювати з чакрами, проводити сеанси регресійної терапії, займатися іншими медитативними практиками. Музика для йоги увібрала в себе кращі духовно-медитативні композиції країн Східної Азії. Незвичайний світ чистих, витончених звуків обертає до пошуку, самореалізації, рефлексії. Музика для йоги навчить правильному розслабленню, приведе в рівновагу всі органи чуття, відкриє глибини самопізнання. Але інструктори з навиками знають, що під час медетації музика для йоги являється своєобразним провідником при входжені в транс.

Музика для пілатеса вважається одним із фундаментальних доповнень для проведення занять. Музикальний супровід дозволяє краще розслабитись і отримати більше задоволення від вправ пілатеса. Музичний стиль, який використовується в заняттях пілатеса – це інструментальна музика з звуками природи, спокійний повільний темп який сприяє відчуттю гармонії та допомагае розслабитися.

Своє вживання музика для релаксації також знайшла і в медицині. Фахівці, що вивчають можливості такої музики, відзначають, що вібрації музичних звуків можуть вступати в резонанс з коливаннями клітинних мембран, тим самим надаючи оздоровчу дію на відповідний орган або систему. Тому на сьогоднішній день музика для релаксації активно використовується в практиці гипнотерапевтов і психологів.

Музика для релаксації, синтезована «по правилах» і з лікувальною метою, може творити дива. Як профілактика відмічений її позитивний вплив на роботу серцево-судинної системи. Музика для релаксації здатна зняти м'язову напругу, відновити сили після трудового дня, а також усунути наслідки стресу, такі, як, наприклад, хронічна втома, безсоння, депресивні прояви. Прослухування такої музики перед сном сприяє його нормалізації.

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 1

  1. Так, на сьогодні проблема реабілітації жінок у післяпологовий період є актуальною, адже в наш час дуже широко стоїть проблема порушення психоемоційного стану жінок у післяпологовому періоді. На це також дуже впливає репродуктивна система організму жінки, її самопочуття під час вагітності, та неменше значення також має і вік жінки, тому, що деякі народжують дуже в ранньому віці (16 років), а деякі навпаки в пізньому віці (40років), і для деяких важко усвідомити цю відповідальність і пристосуватись так би мовити до нового життя з дитиною, нести за неї відповідальність, доглядати за нею та інше.

  2. Сучасна фізична реабілітація дає змогу обрати достатньо велику кількість засобів для корекції психоемоційного стану, серед них класичні. Застосовують: масаж, ЛФК, музикотерапія, фітотерапія, аромотерапія та інші.

  3. Враховуючи фізіологічний вплив на психічне і фізичне здоров’я жінок засобів оздоровчого фітнесу, їх необхідно включати в комплексну програму з фізичної реабілітації для породіль з метою відновлення їх психоемоційного стану. Найдоцільнішими з них є: аквааеробіка, пілатес та йога.

  4. На підставі вивчення даних науково-методичної літератури, можна передбачати, що органічне з'єднання у фітнесі нових оздоровчих технологій і спеціального підбору музичного супроводу занять з врахуванням необхідної дії на психофізіологічний стан людини може сприяти ефективнішому вирішенню завдань оздоровлення організму і психіки породіль що займаються, особливо в тих напрямах фитнеса, де музика грає роль психолідера.

РОЗДІЛ 2

ДОСЛІДНО РЕАБІЛІТАЦІЙНА ПРАКТИКА