Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP_practy4ni_zavdannia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
363.52 Кб
Скачать

Тема 11. Альтернативність у стратегічному виборі

Основні поняття теми: формулювання та аналіз стратегічних альтернатив, поняття стратегічних альтернатив, базові стратегічні альтернативи, конкурентні стратегічні альтернативи, стратегічні альтернативи розвитку бізнесу підприємства, вибір стратегічного напряму діяльності (розвитку) підприємства, перегляд стратегічних альтернатив (СА) в межах обраної загальної стратегії і вибір конкретної стратегії розвитку підприємства, матриця вибору стратегій Томпсона і Стрікленда, аналіз конкурентних переваг підприємства і його місця на ринку на основі тест-таблиці X.Вільдемана.

Кількість годин: 2 а.год.

Оцінювання: 5 балів

Список інформаційних джерел:

Основний: 10, 11, 13;

Додатковий: 16, 18, 20, 25, 26;

Інтернет-джерела: 38, 39.

Практичне ситуаційне завдання 33.

Час на виконання завдання: 10 хв.

Критерії оцінювання: обґрунтована відповідь –1 бал; неповна відповідь –0,5 бали.

Мале підприємство «Яворина» функціонує незалежно від великих і середніх підприємств і випускає оригінальну продукцію. МП «Явір» співпрацює по франчайзингу з великим підприємством «Прогрес», випускаючи аналогічну продукцію під його маркою.

Таблиця 33.1

Характеристика діяльності МП «Яворина»

Форма існування підприємства

суверенітет

Стратегія копіювання

Стратегія оптимального розміру

симбіоз

Стратегія використання переваг великої фірми

Стратегія участі у бізнесі великої фірми

Подібний продукт до продукту великої фірми

Оригінальний продукт

Продукт малого підприємства

Завдання:

Визначте, яку стратегію варто вибрати названим малим підприємствам і обґрунтуйте такий вибір.

Практичне ситуаційне завдання 34.

Час на виконання завдання: 15 хв.

Критерії оцінювання: обґрунтована відповідь –1 бал; неповна відповідь –0,5 бали.

Підприємство К діє на ринку, що розвивається надто повільно, мляво. До того ж продукція підприємства недостатньо конкурентноздатна і особливих сподівань на посилення конкурентних позицій на перспективу немає. Підприємство Д, навпаки, має значні конкурентні переваги на своєму ринку, який до того ж динамічно розвивається.

Завдання: 1. Запропонуйте альтернативні корпоративні стратегії для кожного підприємства, користуючись відомою матрицею вибору стратегій залежно від динаміки ринку і конкурентної позиції підприємства.

2. Які при цьому маркетингові стратегії варто проводити?

Практичне ситуаційне завдання 35.

Час на виконання завдання: 30 хв.

Критерії оцінювання: обґрунтована відповідь –3 бал; неповна відповідь –1,5 бали.

Ват «Львівприлад»

Підприємство ВАТ «Львівприлад» до початку 90-х років належало до найпотужніших виробників електровимірювальних приладів. На підприємстві працювали понад 5 тис. осіб. Вони виробляли близько 660 тис. одиниці 20 видів продукції, які користувалися сталим попитом у споживачів.

Однак з 1992 р. підприємство охопила криза: обсяги скоротилися майже в 60 разів і, відповідно, зменшилась чисельність працівників. На думку керівництва підприємства, основними причинами такого стану стали:

а) певні бар’єри для освоєння підприємством ринків колишніх республік СРСР і країн соціалістичного табору, які об'єктивно виникли у результаті краху і розпаду комуністичного блоку як єдиної політико-економічної системи та створенні на цих теренах незалежних держав, між якими (а саме між їх господарюючими суб’єктами) на певний період часу відбувся розрив економічних зв'язків;

б) невідповідність виробів міжнародним стандартам;

в) поява небезпечних і агресивних конкурентів з південно-азійського регіону, вироби

яких значно дешевші та якісніші.

У 1996 р. завод було перетворено у відкрите акціонерне товариство (ВАТ), акції якого належали: державі (80,3%); 16 юридичним (5,2%); 1520 фізичним особам, зокрема працівникам підприємства (14,5%). Державні корпоративні права на управління акціями ВАТ «Львівприлад» терміном на п'ять років було передано обласній адміністрації. Проте реорганізація не дала бажаних результатів. На сьогодні у традиційному виробництві зайнято лише 420 осіб, а ще 1,6 тис. осіб перебуває у відпустках за власний рахунок. Кредиторська заборгованість становить 5 млн. грн, на рахунки ВАТ «Львівприлад» накладено арешт. Основні фонди старіють, рівень їх спрацювання досягнув критичної межі. За оцінками фахівців, унаслідок продажу цих фондів вдалося б отримати лише 3,6 млн. грн.

Кілька разів ВАТ «Львівприлад» робив спроби найти інвестора, але, на жаль, безрезультатно. За підрахунками, на модернізацію усього виробництва потрібно понад 300 тис. доларів, хоча існує альтернативний варіант менших інвестицій -120 тис. доларів для переобладнання однієї виробничої лінії. Проте переговори закінчувалися одразу ж після ознайомленням з підприємством. Іноземців відлякував також несприятливий інвестиційний клімат в Україні.

Завдання:

Запропонуйте три (мінімально) можливі стратегічні альтернативи розвитку ВАТ «Львівприлад» за існуючих умов, вказавши переваги та недоліки кожної з них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]