Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix-3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Назвіть об’єктивні складності при проведенні уроку гімнастики

  2. Назвіть специфічні складності при проведенні уроку гімнастики

Задачі уроку гімнастики

Урок повинен містити окремі загальні задачі, виконання яких забезпечується усім процесом і складається з конкретних задач освітніх, оздоровчих, виховних.

Освітні задачі ґрунтуються на навчанні дітей виконанню гімнастичних вправ, передбачених шкільною програмою, отримання учнями знань з гімнастичної термінології, самоконтролі при виконанні загальнорозвиваючих вправ, правилах безпеки, страховки і допомоги при виконанні вправ на гімнастичних снарядах.

Освітні задачі вирішуються в нерозривному зв'язку з оздоровчими і виховними задачами.

Оздоровчі задачі включають формування правильної постави, розвиток фізичних якостей, уміння правильно дихати при виконанні фізичних вправ та інше.

Вирішення оздоровчих задач останні роки є одним із головних напрямків фізичного виховання дітей і підлітків. Вагомим значенням для вирішення оздоровчих задач є гігієнічних вимог проведення занять і заходи попередження травм.

Значну допомогу вчителю в цьому плані може допомогти включення в урок засобів нетрадиційних видів гімнастики, таких як дихальна гімнастика, ушу, хатха-йога, аеробіка та інші.

Вирішуючи оздоровчі задачі, вчитель повинен навчити учнів методам самоконтролю і оцінки стану здоров'я.

Урок гімнастики має великі можливості для вирішення виховних задач, таких як дисциплінованість, уважність, охайність, наполегливість у подоланні труднощів, сміливості, естетики рухів.

Однією з основних принципових вимог до постановки задач є конкретна їх спрямованість. На уроці слід ставити конкретні задачі так, щоб їх можна було вирішити саме на даному занятті.

Конкретизація навчальних задач досягається на основі знання закономірностей процесу навчання руховим діям - етапністю формування руховим навичкам.

Задачі уроку повинні виражати педагогічну суть процесу, тобто відповідати на питання: чому навчати, що конкретно виконувати на уроці, які дії, які фізичні вправи.

Відсутність конкретності в постановці задач уроку позбавляє урок цілеспрямованості, сприяє вільному вибору засобів, не притримуючись строгої системи планування.

Приклад формулювання освітніх задач

  1. Ознайомити: зі стрибком ноги нарізно через гімнастичного козла в ширину, Н=125 см.

  2. Навчити: стрибку ноги нарізно через гімнастичного козла в ширину, Н=125см.

  3. Закріпити: стрибок ноги нарізно через гімнастичного козла в ширину, Н=125см.

  4. Добитися: стійкого приземлення при виконанні стрибка ноги нарізно через гімнастичного козла в ширину, Н=125см.

  5. Перевірити: рівень володіння технікою стрибка ноги нарізно через гімнастичного козла в ширину, Н=125см.

Формулювання оздоровчих задач

СПРИЯТИ РОЗВИТКУ:

Вестибулярної стійкості

Витривалості

Швидкості

Сили

Гнучкості

Спритності

Стрибучості

При записі оздоровчої задачі необхідно вказувати: вагу обтяження (1,5кг), ступінь зусиль або величину обтяження, кількість повторів, інтервал відпочинку, кількість в серіях або в одному підході між серіями. Наприклад: сприяти розвитку гнучкості тазостегнових суглобах з обтяженням в 2 кг, три підходи по 8 разів, з відпочинком між підходами - 1 хв (2 кг х 3 х 8 - 1).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]