Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5 Природні зони.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
108.03 Кб
Скачать

5. Тропічний географічний пояс

Тропічний пояс займає Аравійський півострів, південну частину Месопотамської низовини, південну частину Іранського нагір’я та західну, індську частину Індо-Гангської низовини. В межах поясу виділяють одну природну зону – зону напівпустель і пустель, та область висотної поясності.

Зона тропічних напівпустель і пустель. Відмітною рисою клімату зони є виняткова посушливість. Кількість атмосферних опадів не перевищує 100-200 мм, а деякі регіони (наприклад, пустеля Руб-ель-Халі) отримують менше 50 мм за рік. Влітку дуже жарко. Середня липнева температура дорівнює +32...+330С, а максимальна сягає +550С. Зима тепла. Середня температура січня на більший частині зони складає +8...+160С.

У грунтовому покриві панують сіроземи. Проте величезні простори вкриті сипучими пісками або щебенем і грунтового покриву майже не мають. Рослинний покрив дуже розріджений і концентрується в основному у від’ємних формах рельєфу, наприклад, річищах тимчасових водотоків. З рослин на підвищених ділянках переважають ефемери, а на знижених і засолених – галофіти. Найбільш суттєву роль в рослинному покриві грають ксерофітні напівчагарники полини та солянки і багаторічні твердолистяні трави аристида та астрагал з сильно розвиненою кореневою системою. Характерними ксерофітними напівчагарниками є також верблюжа колючка і перекоти-поле або ієрихонська роза. Із солянок поширені сведа, кермек. Подекуди трапляються зарості акацій. В оазисах росте фінікова пальма. Більш багатим є рослинний покрив вздовж долин річок. Там ростуть фінікові пальми, кавове дерево, тамарикс, євфратська тополя, кілька видів акацій.

Фауна тропічних напівпустель і пустель близька до фауни сусідніх областей Африки. Із копитних характерні газелі, антилопи (наприклад, даман), дикий осел онагр, з хижаків – шакал, смугаста гієна, лисиця фенек, каракал, з гризунів – тушканчики, піщанки, з птахів – рябки, жайворонки, куріпки, іноді зустрічається майже знищений страус. Широко представлені змії (кобра, гадюка, гюрза) і ящірки (агама, хамелеон).

Область висотної поясності сформувалась на південно-західній окраїні Аравійського півострова у горах Йємену. Там випадає понад 1000 мм опадів і панує деревна і чагарникова рослинність: акації, смоковниці, ялівець, канделяброві молочаї, ріжкове дерево, гігантське драконове дерево та ін.

6. Субекваторіальний географічний пояс

Субекваторіальний пояс поширюється на Індостанський та Індокитайський півострови, гангську частину Індо-Гангської низовини, північну частину півострова Малакка, а також Філіппінські острови Малайського архіпелагу. В його межах виділяють дві природні зони – саван і мусонних перемінно-вологих лісів та область висотної поясності.

Зона саван та рідколісся охоплює більшу частину півострова Індостан, північно-західну та центральну частину Індо-Гангської низовини та західну частину півострова Індокитай і поширена там, де кількість опадів не перевищує 600-700 мм за рік. У рослинному покриві, що сформувався на червоно-бурих грунтах, домінують високі злаки – бородач, аланг-аланг, серед яких ростуть чагарники та дерева, що в сухий сезон року скидають листя. Тут росте кілька видів акацій (білокора, аравійська, зонтична та ін.), деякі види пальм, канделяброподібні молочаї. А на більш зволожених гірських схилах ростуть салове, тикове, сандалове та атласне дерева, різні види пальм, бамбук, індійська смоковниця або баньян.

Смоковниця цікава тим, що одне дерево може мати понад 1000 стовбурів. Одне таке дерево утворює цілий гай у Калькуттському ботанічному саду. Справа в тому, що від міцних горизонтальних гілок смоковниці відходять повітряні корені, які, спустившись до землі, дають початок новим стовбурам, і так триває доти, поки є простір для росту. Баньяни живуть до 2500-3000 років.

Дуже непогано зберігся тваринний світ саван Індостану, тому що індійці вважають кожну тварину священною. З хижаків у саванах та рідколіссях водяться смугаста гієна, шакал, вовк, леопард, гепард, зрідка лев. З копитних поширені кілька видів антилоп (нільгау, горал, чотирирога) і диких биків (гаял, гаур, бантенг, дикий буйвол та ін.), дикий кабан, рідше – носоріг. Багато мавп (макаки, ханумани, два види гібонів) і напівмавп (два види лемурів, тонкий лорі або лінивець), які приносять великі збитки садам, городам і полям. Багато птахів: бенгальський гриф, яструб, сова, фазан, павич, різнобарвні папуги, птах-носоріг, птах-секретар, медососи, чаплі, журавлі. Багато ящірок, черепах, змій. Серед отруйних змій особливо небезпечні кобра та шипохвоста гадюка. Зустрічається також величезний, до 6 м завдовжки, удав – пітон. У водах Гангу водяться крокодили – гавіали. Дуже багато комах, серед яких є небезпечні для людини і худоби малярійні комарі, кліщі, отруйні павуки, скорпіони, москіти, білі мурахи та ін.

Зона субекваторіальних мусонних перемінно-вологих лісів охоплює Малабарський берег Індостанського півострова, східну частину Індо-Гангської низовини, західне і східне узбережжя Індокитайського півострова та північну частину півострова Малакка. Вона сформувалась за рахунок дощів, які приносять влітку південно-західні мусони з Індійського океану. Для клімату характерні високі температури зими та літа, сухий зимовий та вологий літній сезони. Кількість опадів змінюється від 800 до 2000 мм за рік, а тривалість сухого сезону від 4 до 9 місяців.

Субекваторіальні мусонні ліси відрізняються значною висотою і багатством видів дерев і утворюють декілька ярусів, що рясно переплетені ліанами. Їх характерною особливістю є переважання листопадних видів у верхніх ярусах і вічнозелених у підліску. Наприкінці сухого сезону (з лютого по травень) дерева скидають листя і вкриваються квітами. В цих лісах, як правило, немає епіфітів, але багатий наземний покрив із різнотрав’я і злаків. Численні пальми – кокосова, бетелева, віялова. Звичайні фікус, манго, бавовняне дерево, японський банан. Зустрічаються великі деревоподібні папороті, бамбук, магнолія, хлебне дерево. Типовими видами дерев зони є також тикове, залізне, салове, атласне та інші дерева з цінною деревиною. Але вони здавна були об’єктами інтенсивних лісорозробок і на рівнинах майже не збереглися. Зараз більш поширені рідколісся і чагарники з акацій, мімоз, лімонії, джуджуби. На узбережжях, які заливає під час морських припливів, ростуть мангрові ліси, які складають таки види дерев, як авіценія, брагуієра та ін. Типовими грунтами є червоно-жовті і червоно-бурі. Типовими представниками тварин є олені (мунтжак, аксіс, самбар), тигр, мавпи і напівмавпи (лемури).