Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5776.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать

§ 3. Розгляд справи судом касаційної інстанції

Виробництво у касаційній інстанції побудовано в основному на тих же демократичних принципах, що і виробництво в суді першої інстанції, з тими лише особливостями, які випливають з відмінності завдань, що стоять перед названими судовими органами.

Касаційна інстанція з більшістю матеріалів знайомитися з письмових документів, протоколів, наявними у справі; безпосередньо сприймає вона лише додатково представлені матеріали, долучені до справи речові докази та пояснення, які беруть участь у справі. Явка осіб, які беруть участь у справі, в судове засідання не є обов'язковою. Справа може бути розглянута і в їх відсутність, якщо вони повідомлені про час і місце розгляду справи 10. Розгляд справи в касаційному порядку здійснюється у складі трьох членів суду: головуючого і двох суддів 11.

Верховний суд республіки, крайовий обласний суд, суд міста федерального значення суд автономної області, суд автономного округу, окружної (флотський) військовий суд повинні розглянути яке надійшло за касаційними скарзі, поданням справа не пізніше ніж протягом місяця з дня його надходження.

Верховний Суд РФ повинен розглянути яке надійшло за касаційною скаргою, поданням справа не пізніше ніж протягом двох місяців з дня його надходження.

Касаційна скарга, подання у справах про захист виборчих прав або права на участь у референдумі громадян РФ, що надійшли в ході виборчої кампанії або підготовки референдуму на розгляд до суду касаційної інстанції, розглядаються протягом п'яти днів з дня їх надходження.

Законами України можуть бути встановлені скорочені строки розгляду касаційної скарг, подань по окремих категоріях справ в суді касаційної інстанції.

Після надходження справи до касаційної інстанції справа передається одному із суддів, який готує доповідь у справі.

Порядок судового засідання в суді другої інстанції і забезпечують його заходи визначаються за правилами ст.158 і 159 ЦПК.

Судове засідання у суді касаційної інстанції проводиться за правилами ЦПК, встановленим для проведення судового засідання в суді першої інстанції, з деякі особливостями, встановленими ЦПК. Його прийнято, тому також ділити на наступні частини: підготовчу, розгляд скарги або подання, судові дебати та постанову, і оприлюднення касаційного визначення.

У підготовчій частині засідання суд зобов'язаний: вирішити, чи можна розбирати справа в даному складі суддів; чи можливо розгляд його в відсутність не з'явилися осіб, які беруть участь у справі, та їх представників; роз'яснити права та обов'язки бере участь у справі, їх представникам та дозволити заявлені ними клопотання.

У засіданні суду другої інстанції головує у справі, як правило, голова судового складу або голова судової колегії в цивільних справах. Головуючий керує судовим засіданням, вживає необхідних заходів до забезпечення у судовому засіданні належного порядку.

У призначений час головуючий відкриває судове засідання і оголошує, яка справа, за чиїм касаційними скаргами, поданнями та на рішення, якого суду підлягає розгляду, з'ясовує хто з осіб, які беруть участь у справі, їх представників з'явився, встановлює особу з'явилися, перевіряє повноваження посадових осіб, їх представників.

Присутнім у засіданні головуючий оголошує склад суду, повідомляє, хто виступає в якості прокурора, перекладача, і роз'яснює особам, які беруть участь у справі, право заявляти відводи.

Підстави для самовідводів і відводів, порядок вирішення заявленого відводу та наслідки задоволення таких заяв визначаються загальними правилами.

У касаційній інстанції не ведеться протокол судового засідання, і немає секретаря судового засідання. Крім загальних підстав до відводу підставою для відводу суддів в касаційній інстанції може служити їх участь у розгляді даної справи в суді першої інстанції або в порядку судового нагляду (ст. 17 ЦПК).

Оголосивши склад суду, головуючий роз'яснює особам, які беруть участь у справі, їх процесуальні права та обов'язки, запитує, чи зрозуміло їм зміст цих прав і обов'язків. Потім суд обговорює питання про наслідки неявки в судове засідання осіб беруть участь у справі, їх представників. У разі неявки в судове засідання будь-кого з осіб, які беруть участь у справі, або представників, належним чином не повідомлених про час і місце розгляду справи, суд зобов'язаний відкласти розгляд справи.

Неявка зазначених осіб, належним чином не повідомлених про час і місце розгляду справи не є перешкодою до розгляду справи в суді касаційної інстанції. Проте суд вправі і в цих випадках відкласти розгляд справи, якщо визнає причини неявки поважними.

Особи, які беруть участь у справі, мають право знайомитися з матеріалами справи брати участь у судовому засіданні, давати письмові та усні пояснення, представляти нові докази та додаткові матеріали, заявляти клопотання.

Заяви і клопотання осіб, які беруть участь у справі, з усіх питань, пов'язаних з розглядом справи в касаційній інстанції вирішуються судом після заслуховування думок інших осіб, які беруть участь у справі.

Розгляд скарги або подання в суді касаційної інстанції починається доповіддю головуючого або одного із суддів. Доповідач викладає обставини справи, зміст рішення суду першої інстанції, доводи касаційних скарги, подання та надійшли щодо них заперечень, зміст поданих до суду нових доказів, а також повідомляє інші дані, які необхідно розглянути суду для перевірки рішення суду.

При розгляді справи в касаційному порядку сторони мають право закінчити справу мировою угодою, позивач може відмовитися від позову. Приймаючи відмову від позову, або стверджуючи мирову угоду сторін, касаційна інстанція виносить ухвалу, якою скасовує рішення суду першої інстанції і припиняє провадження у справі (ч.2 ст.346 ЦПК). Якщо ж суд прийде до висновку, що мирова угода сторін суперечить закону або порушує чиї-небудь права та охоронювані законом інтереси, то відхиляє його.

Заявник може відмовитися від скарги у письмовій формі до прийняття постанови у справі. Про прийняття відмови суд касаційної інстанції також виносить ухвалу, якою припиняє касаційне провадження, але вже за умови, що рішення суду першої інстанції не було оскаржено іншими особами.

Після доповіді головуючий повинен з'ясувати, чи наполягає особа, яка подала скаргу, на розгляд своєї скарги, чи не відмовляється позивач від позову, не мають наміру чи сторони укласти мирову угоду.

Після цього суд заслуховує пояснення з'явилися в судове засідання осіб, які беруть участь у справі, їх представників. Особи, які беруть участь у справі, вправі наводити також доводи не зазначені в касаційній скарзі або поданні, представляти нові докази та додаткові матеріали.

Спочатку виступає особа, яка подала касаційну скаргу, і його представник чи прокурор, якщо принесено касаційне подання. У разі оскарження рішення обома сторонами першим виступає позивач.

Вислухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, суд повинен дослідити докази у справі. Суд касаційної інстанції у разі необхідності оголошує наявні у справі докази, а також досліджує знову представлені докази. Знову представлені докази суд касаційної інстанції досліджує, якщо визнає, що вони не могли бути представлені в суд першої інстанції (ст.347 КПК).

Нові докази можуть бути представлені в суд другої інстанції усіма особами, які беруть участь у справі, до початку або під час розгляду справи. Однак у будь-якому випадку особа, яка подала клопотання про залучення їх до матеріалів справи, зобов'язана обгрунтувати, що ці докази не могли бути представлені ним до суду першої інстанції. Якщо наведені доводи будуть визнані переконливими, суд другої інстанції виносить ухвалу про залучення нових доказів до матеріалів справи і дослідженні їх у судовому засіданні.

Проте суд касаційної інстанції не має права розглядати вимоги. Не розглянуті судом першої інстанції, оскільки докази на такі вимоги були представлені або могли бути представлені в суд першої інстанції, який відмовився або не побажав розглянути дану вимогу. У такому випадку справа може бути передана на новий розгляд.

У разі якщо судом касаційної інстанції досліджувалися нові докази, проводяться судові дебати за правилами ст. 190 ЦПК. При цьому першим виступає особа, яка подала касаційну скаргу, чи прокурор, який приніс касаційне подання.

Після закінчення судових дебатів суд виходить до нарадчої кімнати для винесення касаційної ухвали.

Нарада суддів, винесення визначення відбувається за загальними правилами, встановленими ГПК.

Постановлене визначення оголошується в залі судового засідання. Це правило на практиці не застосовується, якщо сповіщені про час засідання особи, які беруть участь у справі, не з'явилися в судове засідання.

Касаційне визначення набирає законної сили з моменту її винесення 12.

Винесенням касаційного визначення підводиться підсумок розгляду справи в суді другої інстанції. Касаційну ухвалу складається з вступної, описової, мотивувальної та резолютивної частин.

Касаційне визначення повинне бути мотивоване. При відхиленні касаційної скарги або подання суд зобов'язаний у визначенні вказати мотиви, за якими доводи скарги або подання визнані неправильними або не є підставою до скасування рішення. При скасуванні рішення і передачі справи на новий розгляд суд зобов'язаний у визначенні також вказати, яке порушення допущено і як воно повинно бути виправлено, зокрема звернути увагу суду першої інстанції на обставини справи, які необхідно з'ясувати; перерахувати докази, які підлягають витребуванню, а також інші дії, які повинен здійснити суд першої інстанції.

У резолютивній частині визначення формулюються висновки касаційної інстанції за наслідками розгляду скарги (подання), що випливають з мотивувальної частини.

Касаційна інстанція вправі виносити також окремі ухвали. Причиною винесення окремих ухвал можуть бути допущені судом першої інстанції порушення у справі, які не є підставою до скасування рішення.

Вказівки касаційної інстанції, викладені у визначенні, мають обов'язковий характер (ст.369 ЦПК). Але їх обов'язковість має певну межу. Для суду, переглядає справу, обов'язкові вказівки касаційної інстанції про необхідність заповнення фактичного складу у справі, зборі додаткових доказів і діях, з перевірки наявних у справі доказів, про залучення до справи належного позивача або відповідача, третіх осіб та ін, тобто вказівки, що стосуються вчинення певних процесуальних дій. Суд, що розглядає справу в касаційному порядку, не вправі вирішувати наперед питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу про перевагу одних доказів над іншими, а також про те, яке рішення має бути винесено при новому розгляді справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]