Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжн ек-ка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
77.31 Кб
Скачать

18. Форми ліцензій:

разова, генеральна, глобальна, автоматична

19. Міграційне сальдо

Міграційне сальдо – це різниця між показниками іміграції - еміграції

20. Поушальний платіж – одноразовий платіж, який становить фіксовану суму та не залежить від обсягів виробництва (продажу) продукції із використанням об’єкта права інтелектуальної власності. Зафіксований у договорі одноразовий платіж, не зв’язаний з часом та фактичним вик ліцензії, а встановлений раніше на основі експертних оцінок.(разові платежі при купівлі технологій)

21. Якщо в одній країні збільшується тарифна ставка на тканину, як це вплине на світові ціни на тканину. Відповідь: збільшення тарифу, з відси зменшення ціни

Вариант 5

1.Міжнародна спеціалізація виробництва --форма поділу праці між країнами, за якого концентрація однорідного виробництва збільшується на базі диференціації національних виробництв, виділення в самостійні (відособлені) технологічні процеси, в окремі галузі виготовлення продукції понад внутрішні потреби.(ответ в)

2. Міжнародне кооперування в залежності від субєктів може бути : дво- та багатостороннє (ответ а)

3. Світовий ринок- це сфера сталих та тривалих товарно-грошових відносин між країнами , що базується на міжнародному розподілі праці та чинників виробництва.(ответ Г)

4. Торгове сальдо- різниця вартісних обсягів експорту і імпорту (ответ Б)

5.Б не точно

6.теорія життєвого циклу базується на теорії маркетингу і є розвитком теорії Хекшера-Оліна (ответ Б) ?!

7.до основних цілей зовнішньоторгівельної політики не відносяться зміна співвідношення експортих та імпортних цін (ответ Г???????????????)

8. за способом обчислення мита бувають: номінальні та ефективні (ответ А)

9.ефект споживання при застосуванні тарифів полягає у скороченні споживання товару внаслідок зростання його ціни на внутрішньому ринку. (ответ В)

10.

11. конвенційні мита- мита, встановлювані на базі двосторонньої чи багатосторонньої угоди,(ответ Б)

12.змінні мита-- ставки якого можуть змінюватися у встановлених органами державної влади випадках (ответ Г)

13.до кількісних методів торгової політики належить: ----квотування, ліцензування, добровільні обмеження експорту (ответ А)

14. види субсидій –внутрішні, експортні, прямі, непрямі (ответ В)

15. національний режим – режим економічних відносин між державами , за якого держава надає своїм фіз. і юр особам усі права та переваги та пільг як і своїм юр і фіз. особам.\ или:

встановлення у міжнародних договорах і угодах нормативного положення про те, що юридичні особи і гро-мадяни сторін, які домовляються, при здій-сненні зовнішньоторговельних операцій взаємно користуються правами місцевих громадян.

16. Ставка на авто - 20%, ставка на двигуни - 30%. Що відбудеться при зменшенні ставки на двигуни?

- ефективна ставка на авто збільш

17. прямі закордонні інвестиції-- це закордонні інвестіцїї, величиною у понад як 10% статутного капіталу, що дає зацікавленій стороні право на участь в управлінні підприємством. (ответ А)

18.рееміграція-це повернення емігрантів на батьківщину (Ответ Г)

19.до переваг що отримують держави , які приймають іноземну робочу силу з інших країн не відносяться вирішення проблем зайнятості(ответ Б).

20.Патент--2. документ, що засвідчує право наукового, інтелектуального чи технічного винаходу, його авторство і виключне монопольне право патентовласника на винахід. Видається відповідними уповноваженими державою органами на ім'я автора або його правонаступника згідно з передбаче-ними законодавством країни процедурами.

Свідоцтво, що дає монопольне право використання винаходу і діє протягом 15-20 років на терит певної країни

  1. Рух капіталу з точки зору теорії відносних переваг: ресурси можуть вільно переміщуватися між галузями. В реальному житті це не завжди можливо. Ця теорія виходить з витрат одного чинника виробництва праці і не приймає до уваги наявність в країні інших необхідних для виробництва товарів чинників виробництва.

  2. Спеціалізовані чинники виробництва: ті, що можуть використовуватися тільки в вузьких спеціалізованих галузях