Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
усні.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
819.71 Кб
Скачать

3. Система галузі та науки конституційного права України

Система конституційного права - це сукупність принципів, інститутів та норм конституційного права.

Основні риси системи КПУ:Структурованість системи – спосіб зв'язку елементів – упорядкована система елементів, кожний з яких виконує свою власну функцію, що не зводиться до функції всієї системи. Взаємозв'язок та взаємоузгодженість елементів. Наявність системоутворюючих факторів – кожен елемент системи в свою чергу може розглядатися як система (підсистема).Відкритість системи - зв’язок із зовнішнім середовищем, що наповнює її реальним змістом, забезпечує розвиток її елементів та системи в цілому.

Систему науки КП складають таких 3 блоки: вивчення загальних питань (розподіл влади, народний суверенітет, політичний плюралізм), вивчення гарантій основ конституції (громадянство, місцеве самоврядування), вивчення загальних засад конституційного ладу України.

4. Принципи конституційного права

Принципи КПУ – це засади, в яких втілюється призначення галузі конституційного права і самої Конституції України.

Принципи конституційного права поділяються на дві великі групи – загальні і спеціальні. У загальних принципах втілюються основні ідеї конституції, її призначення і соціальна роль. Ці принципи декларуються безпосередньо в Конституції України. Серед них – державний суверенітет, розподіл влад, непорушність прав та свобод людини і громадянина тощо. Спеціальні принципи наповнюють реальним змістом конкретні конституційно-правові відносини. Вони мають чітко окреслену юридичну природу і знаходять конкретне застосування в безпосередній діяльності держави та її органів. Це, наприклад, принципи органів державної влади, виборності місцевого самоврядування тощо.

5. Норми конституційного права України (особливості, структура, класифікація)

КП норма – це загальнообов’язкове правило поведінки, встановлене або санкціоноване державою з метою охорони та регулювання суспільних відносин, які становлять предмет галузі КПУ. Вони характеризуються і загальними рисами (мають формально-визначений характер, письмову форму вираження тощо) і специфічними – регулюють особливе коло суспільних відносин (народовладдя), мають установчий характер (встановлюють порядок створення правових норм, обов’язкових для інших галузей), мають вищу юридичну силу щодо інших правових норм, особливу структуру (деякі мають лише диспозицію, інші гіпотезу та диспозицію, санкція міститься лише в окремих випадках (ст.111)), володіють найбільшою стабільністю у порівнянні, мають підвищений рівень охорони з боку держави, прямий характер дії.Класифікація: За територією дії на всю територію країни, на територію АРК, на територію аміністративно-територіальної одиниці За призначенням у механізмі правового регулювання:матеріальні процесуальні За характером припису: зобов’язуючі, забороняючі, уповноважуючі, охоронні. За змістом: норми, що закріплюють засади конституційного ладу, норми, що закріплюють основи правового статусу л і г, норми, що закріплюють систему органів державної влади. За ступенем визначеності: диспозитивні імперативні. За суб’єктом: Верховна Рада України Президент місцеві ради