Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать
  1. Механічна хвиля - це процес розповсюдження механічних коливань в пружньому середовищі.

Розрізняють поперечні та поздовжні хвилі.

Поперечною називається хвиля, в якій коливання частинок середовища відбуваються в напрямку перпендикулярному до напрямку розповсюдження хвилі. Пеперечна хвиля складається з гребнів та впадин. Розповсюджується всередині твердого тіла і на поверхні рідини.

Ровздовжня хвиля - це хвиля, в якій коливання частинок середовища відбувається вздовж напрямку поширення хвилі. Складається зі згусток та розряджень. Розповсюджується в твердих тілах, тідинах, назах.

Довжина хвилі (λ) - це відстань між двома точками що виконують коливання в однаковій фазі. (λ=V*T)

  1. Звук - це повздовжня хвиля. Розповсюджуєтсья в будь-якому пружному середовищі.Джерелом звуку може бути будь-яке тіло, що виконує коливання від 16 Гц<ν<20000Гц.

Найбільша швидкість поширення звуку в твердих тілах Vзв=333м/с.

Гучність звуку - визначається амплітудою коливань тіла що звучить.

Висота звуку - визначається частотою коливань тіла що звучить.

Луна - звук, що повернувся до джерела, відбившись від перешкоди, якщо вона сприймається окремо від початкового звуку.

Акустичний резонанс - один з найважливіших фізичних процесів, що використовуються при проектуванні звукових пристроїв, більшість з яких містять резонатори, наприклад, струни і корпус скрипки, трубка у флейти, корпус у барабанів.

  1. Електромагнітні коливання які виникають в коливальному контурі після одноразової зарядки конденсатора називають вільними.

Електомагнітні коливання у контурі супроводжуються взаємними перетвореннями енергії м/п в енергію ел/п і навпаки.

  1. Вимушеними електромагнітними коливаннями називають незатухаючі коливання, що виникають під дією зовнішної ЕРС яка періодично змінюється.

Прикладом вимушених електромагнітних коливань є змінний струм.

Змінний струм - це струм значення і напрямок якого змінюється з часом за гармонічним законом.

Індуктивний опір у колі:

Якщо замість змінної напруги прикласти до котушки постійну напругу, в котушці виникає змінна ЕРС самоіндукції, яка геометрично додається до прикладеної напруги і в результаті впливає на силу струму(X^L=ω*L | I=U/X^L | I=U/ω*L).

Ємнісний опір Xc – умовна назва ефекту, який створює конденсатор в колі змінного струму (Xc=1/ω*C | I=U/Xc | I=U*ω*C).

  1. Генератором змінного струму є система з нерухомого статора (складається із сталевого осердя та обмотки) і ротора (електромагніт із сталевим осердям), який обертається всередині нього. Через два контактних кільця, до яких притиснуті ковзні контакти щітки, проводиться електричний струм. Електромагніт створює магнітне поле, яке обертається з кутовою швидкістю обертання ротора та збуджує в обмотці статора ЕРС індукції. Щоб ротор обертався і створював магнітне поле, яке викликає у статорі ЕРС індукції, йому необхідно надавати енергію. Ротор обертається у електростанціях за допомогою парових (ТЕС та АЕС) або гідротурбін (ГЕС).

Трансформатор - пристрій для перетворення напруги і сили змінного струму при незмінній частоті.

При передаванні електроенергії на відстань використовують великі напруги щоб знизити енерговтрати.

Розповісти про альтернативні стособи пошуку енергії (річок, морів, вітру).

  1. Електромагнітне поле - це сукупність змінного електричного і пов'язаного з ним змінного магнітного поля.

Матеріальність електромагнітного поля підтверджується тим, що в ньому спостерігається дію сил, що воно є носієм і передавачем енергії.

Електомагнітна хвиля - це поширення у просторі електромагнітного поля в якому напруженість електричного і індукція магнітного полів змінюютсья періодично.

Властівості електромагнітної хвилі:

1) відбиття від поверхні що проводе.

2) Поглинання електромагнітної хвиля діелектриком.

3) Заломлення електромагнітної хвилі на границі діелектрика.

Радіолокація - область науки і техніки, що займається спостереженням різних об'єктів повітрі, на воді, не землі і визначенням їх місця розташування, а також відстані до них за допомогою радіо.

Застосування радіолокації:

Всім добре відомо відлуння: звук, відбитий від перешкоди. У радіолокації відбувається все також. Радіолокатор посилає імпульс радіохвиль в сторону об'єкта і назад. Оскільки швидкість поширення радіохвиль відома, то по інтервалу між сплесками електронного променя на екрані трубки можна визначити відстань до об'єкта. (R = ct / 2. С = 3 * 10 ^ 8 м / с)

  1. Електромагнітна хвиля - це поширення у просторі електромагнітного поля в якому напруженість електричного і індукція магнітного полів змінюютсья періодично.

Експериментально доведено, що швидкість поширення електромагнітної хвилі дорівнює швидкості світла у вакуумі V=3*10:8м/с

  1. Найпростіше радіо:

Виявити радіохвилі і витягти з них передану інформацію можна за допомогою радіо.Досягаючи антени приймача, радіохвилі перетинають її провід і збуджують в ній дуже слабкі радіочастоти.

У приймальні антени одночасно знаходяться високочастотні коливання від багатьох радіопередавачів. Тому один з найважливіших елементів радіоприймача - селективний (виборчий) пристрій, який з усіх прийнятих сигналів може відібрати потрібні.

Таким пристроєм є коливальний контур, який дозволяє настроювати приймач на радіохвилі певної довжини.Коливання струму в контурі будуть найбільш сильними, якщо частота коливань підведеного сигналу збігається з частотою коливань контуру.

Призначення інших елементів радіоприймача полягає в тому, що б посилити прийняті або відображені коливальним контуром високочастотні модульовані коливання, виділити з них коливання звукової частоти, зменшити їх і перетворити на сигнали інформації.

Першу з цих функцій виконує підсилювач коливань радіочастоти, другу - детектор, третю - підсилювач коливань звукової частоти, четверту - динамічна головка гучномовця або приймальний телеграфний апарат.

Принцип радіозв'язку полягає в наступному. Змінний електричний струм високої частоти, створений в передавальній антені, викликає в навколишньому просторі швидко мінливе електричне поле, яке поширюється у вигляді електромагнітної хвилі. Досягаючи прийомної антени, електромагнітна хвиля викликає в ній змінний струм тієї ж частоти, на якій працює передавач.

  1. Закони відбиття світла:

1) Промінь падаючий і промінь відбитий лежать в одній площині з перпендикуляром встановленим в точці падіння променя до розподілу середовищ.

2) Кут відбиття дорівнює куту падіння.

Закони заломлення світла:

1) Промінь падаючий і промінь заломлений лежать в одній площині з перпендикуляром встановленим в точці падіння променя до розподілу середовищ.

2) Відношення синуса кута падіння до синуса кута заломлення є величиною незмінною для двох даних середовищ.

  1. Когерентні хвилі - це хвилі однакової частоти, або довжини, різниця фаз фких з часом не змінюється. (в протифазі когерентні хвилі гасять одна одну)

Інтерференція світла - це додавання двох когерентних хвиль у просторі внаслідок чого спостерігається стійка за часом інтерференційна картинка підсилення чи послаблення світлових променів.

Сфери застосування інтерференції: наука (наприклад, в оптиці для дослідження структури спектрів, для визначення кутових розмірів небесних тіл), техніка (для поліпшення оптичних приладів шляхом просвітлення їх об’єктивів, для контролю якості шліфовки поверхонь деталей та ін.)

Дисперсія-це залежність показника заломлення світла від частоти коливань або довжини хвилі.

  1. Дифракція - це явище оминання хвилями країв перешкод і відхилення іх від прямолінійного руху.

Дифракційна решітка - це сукупність великої кількості вузбких щілин розділених непрозорими проміжками.

Дифракційну решітку застосовують в спектральних приладах, також як оптичниі датчики лінійних і кутових переміщень (вимірювальні дифракційні решітки), поляризаторів і фільтрів інфрачервоного випромінювання, дільників пучків в інтерферометрі і так званих "антивідблисків" в окулярах.

  1. Дисперсія свытла - це залежність показника заломлення світла від частоти коливань або довжини хвилі.

Просторова орієнтація електричної складової електромагнітної хвилі - вектора напруженості електричного поля.

Електромагнітні хвилі в залежності від виду поляризації поділяються на

неполяризовані

лінійно-поляризовані

циклічно-поляризовані

еліптично поляризовані

  1. Шкала електромагнытних хвиль:

-Наддовгі

-Довгі (радіохвилі)

-Середні (радіохвилі)

-Короткі (радіохвилі)

-Ультракороткі

-Телебачення (НВЧ)

-Радіолокація (НВЧ)

-Інфрачервоне випромінювання

-Видиме світло

-Ультрафіолетове випромінювання

-Рентгенівське випромінювання (м'яке)

-Гамма-випромінювання (жорстке)

-Космічні промені.

Застосування інфрачервоного випромінювання:

- прилади нічного бачення

- Інфрачервона спектроскопія (дозволяє отримати інформацію про структуру молекул і твердих тіл і типи атомних коливань у них)

- в пультах дистанційного управління (Інфрачервоні діоди і фотодіоди)

- у промисловості для сушіння лакофарбових поверхонь.

Застосування ультрафіолетового випромінювання:

На фотоефекті, що викликається УФ-випромінюванням, заснована фотоелектронна спектроскопія. УФ-випромінювання може порушувати хімічні зв'язки в молекулах, внаслідок чого можуть відбуватися різні хімічні реакції (окислення, відновлення, розклад, полімеризація). Люмінесценція під дією УФ-випромінювання використовується при створенні люмінесцентних ламп, фарб, що світяться, в люмінесцентному аналізі і люмінесцентній дефектоскопії. Ультрафіолетове випромінювання застосовується в криміналістиці для встановлення ідентичності фарбників, автентичності документів тощо.

Застосування рентгенівського випромінювання:

Зразу ж після відкриття рентгенівського випромінювання його було застосовано в медицині. Цьому сприяла його велика проникна здатність та особливості поглинання.

Пізніше була розроблена рентгенівська дефектоскопія - виявлення наявності, місця і розмірів внутрішніх дефектів у виробах шляхом їх рентгенівського просвічування.

Застосовують для дослідження будови кристалів.

  1. Фотоефект - явище вириванян електронів з рефовини під дією світла. Відбувається в наслідок поглинання фотонів вільними електронами металів.

Закони фотоефекту:

1) Сила фотоструму насичення прямопропорційна падаючому на фотокатод світловому потоку.

2) Максимальна кінетична енергія відбитих електронів не алежить від інтенсивності світла, а залежить від роду метала і частоти падаючого світла.

3) Фотоефект викликається випромінюванням з частотою більше за деяку граничну, яка називається червоноє межою фотоефекта.

Рівняння Енштейна:

При фотоефекті енергія кванта світла hν який поглинув електрон метала йде на виконання роботи виходу з метала і на надання йому кінетичної енергії (h*ν=Eк+A).

  1. Корпускуля́рно-хвильови́й дуалі́зм — запропонована Луї де Бройлем гіпотеза про те, що будь-яка елементарна частка має хвильові властивості, а будь-яка хвиля має властивості, характерні для частинки.

Світлови́й тиск — тиск, який світло чинить на тіло, в якому поглинається, або від якого відбивається.

Уперше тиск світла виміряв у 1899 р. російський фізик П. М. Лебедєв за допомогою підвішеної у вакуумі на тонкій кварцовій нитці легкої «крильчатки», одне крильце якої було відбиваючим (дзеркало), інше — поглинаючим (зачорненим).

Тиск світла на відбиваюче крильце був удвічі більшим, ніж на поглинаюче (у першому випадку під час падіння-відбивання перешкода одержує імпульс , у другому — ні).

Тиск світла в звичайних умовах дуже малий: близько 4,5 мкПа (атмосферний тиск дорівнює 100 кПа). Його вимірювання утруднялося ще й тим, що молекули газів, які ще залишилися у відкачаній колбі, створювали на крильця тиск, набагато більший за тиск світла. Однак Лебедєву вдалося досить точно (як показали пізніше інші дослідники) виміряти тиск світла.

Хімічна дія світла:

Будь-яке перетворення молекул є хімічний процес. Хімічніпроцеси, що протікають під дією видимого світла та ультрафіолетових променів, називаються фотохімічними реакціями. Світлової енергії достатньо для розщеплення багатьох молекул. У цьому виявляється хімічна дія світла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]