Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Памятка водія.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
60.42 Кб
Скачать

Порушення працівниками даі пдр:

Зупинка в зоні дії знаку 3.34. (Зупинка заборонена).

ПДР (3.1) – Водії оперативних транспортних засобів, виконуючи невідкладне службове завдання, можуть відступати від вимог розділів 8 (крім сигналів регулювальника), 10-18, 26, 27 та пункту 28.1 цих правил за умови увімкнення проблискового маячка синього або червоного кольору і спеціального звукового сигналу та забезпечення безпеки дорожнього руху. За відсутності необхідності додаткового привертання уваги учасників дорожнього руху, спеціальний звуковий сигнал може бути вимкнений.

ПДР (2.4) – На вимогу працівника міліції водій повинен зупинитись з дотриманням вимог цих правил.

При написанні протоколу вказуємо, що інспектор ДАІ вказав жезлом, куди стати тим самим змусив порушити ПДР.

Не дійшли згоди з інших питань наявності/відсутності порушення - заповнюємо протокол:

Якщо в протоколі не заповнене поле «порушення», пишемо в цьому пункті: «Інспектор (ПІБ та звання), грубо порушив вимоги «Інструкції з організації провадження та діловодства у справах про адміністративні порушення правил, норм і стандартів що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху», а саме: Розділ 2 «Оформлення матеріалів про порушення правил», та надав мені незаповнений протокол для підпису», підпис. На вільних строках ставимо великі Z.

Якщо перевищення зафіксовано на «фен», в розділі пояснення пишемо: «Рухався в щільному потоці транспорту з швидкістю … км/год. Показники швидкості встановлені приладом (назва і серійний номер), не можуть вважатись доказом скоєння правопорушення саме мною, так як неможливо встановити автентичність та належність зафіксованої швидкості саме до мого автомобілю.Підпис» На вільних строках та в полях свідки ставимо великі Z.

Якщо проїхали на мигаючий зелений, там де пояснення вказуємо: «Виїхав на перехрестя коли миготливий зелений сигнал світлофора змінився на жовтий, і щоб не вдаватись до екстреного гальмування та не створювати аварійно-небезпечну ситуацію на перехресті, виконав вимоги п.8.11 ПДР та звільнив перехрестя». На вільних строках та в полях свідки ставимо великі Z.

Інспектор може скласти протокол лише про те порушення, яке він бачив особисто! Якщо вас зупиняють і говорять, що ви 10 хвилин тому проїхали через подвійну суцільну смугу, повідомляємо, інспектору, що подамо на нього позов до суду за порушення наказу МВС України №482 від 30.06.1998р, де сказано що: «вимога працівника ДАІ про зупинку ТЗ виясняється в конкретній дорожній ситуації, яка склалася в місці і в час зупинки транспортного засобу». Складання протоколу про таке порушення – фальсифікація.

Ще, часто інспектори ДАІ кажуть, що свідками не можуть бути пасажири авто, що не відповідає дійсності. Свідок – людина, якій відома будь-яка інформація по даній справі, зокрема і коли ця людина очевидець подій. А ступінь зацікавленості чи незацікавленості особи, вирішить суд.

Далі – гірше ? Забирають посвідчення водія….

Працівники мають право вилучати посвідчення водія на керування ТЗ лише в випадку, коли порушення вчинене водієм, передбачає позбавлення посвідчення, а це:

- створення аварійної ситуації,

- не виконання водієм вимоги про зупинку

- порушення правил ПДР, що потягли за собою пошкодження ТЗ або іншого майна (зокрема ДТП)

- знаходження водія в стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або під дією лікарських препаратів

- повторні порушення попередніх пунктів протягом року

Деякі корисні визначення:

Створення аварійної ситуації – дії, що спричинили створення аварійної обстановки, а саме: примусили інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість, напрямок руху або вживати інших заходів щодо забезпечення особистої безпеки або безпеки інших громадян.

Аварійна ситуація повинна бути підтверджена фактичними даними, а саме: поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, свідків, показань технічних приладів та засобів фото-і відео спостереження та іншими документами.

Інші корисні факти.

У працівника ДАІ повинна бути в наявності постова відомість (папірець в якому вказано, що вони мають право тут стояти). При відмові показати, чи просто відсутності вказуємо це в протоколі.

В разі притягнення Вас до відповідальності на місці постанова та протокол складається в двох екземплярах, один з яких вручається порушнику під підпис. (Що не дає можливості внесення поправок до протоколу працівником ДАІ).

Відповідальності за запис розмови з інспектором ДАІ на диктофон не передбачено. Це можна робити навіть відкрито сказавши, що «Запис проводиться з ВІДОМА працівника ДАІ»