Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Suhareva_L.O._Zakalinska_K.O.Organizatsiya_i_me...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Оцінка суттєвості помилок у процесі аудиту

План

  1. Поняття суттєвості та несуттєвості помилок

  2. Дії аудитора по визначенню межі максимально припустимих сум помилок

Вивчивши цю тему, студенти повинні знати:

  • поняття “суттєвість”, “матеріальність”;

  • підходи визначення суттєвості відхилень;

  • межі суттєвості;

  • абсолютна й відносна величина суттєвості.

На основі придбаних теоретичних знань студенти повинні вміти:

  • розрахувати планований рівень суттєвості;

  • визначити фактичний рівень суттєвості

  • обґрунтувати тип аудиторського висновку, виходячи з фактичного рівня суттєвості.

ключові терміни й поняття

  • суттєвість

  • матеріальність

  • концепція суттєвості

  • відхилень

  • абсолютна величина

  • суттєвості

  • відносна величина

  • суттєвості

  • індуктивний і дедуктивний

  • методи визначення рівня

  • суттєвості.

При підготовці до семінарського заняття варто обов'язково вивчити зміст таких міжнародних стандартів:

  • МСА 200 “Мета й загальні принципи аудиторської перевірки фінансових звітів”;

  • МСА 230 “Документація”;

  • МСА 320 «Суттєвість в аудиті»

Помилки у фінансовій звітності незалежними аудиторами повинні визнаватися суттєвими, якщо в результаті цього користувачі даної звітності можуть бути дезорієнтовані в прийнятті своїх рішень або зазнати збитків.

Концепція суттєвості помилок у міжнародній аудиторській практиці використовується в такий спосіб:

  • як основу для виділення об'єктів аудиювання при визначенні важливих, нетипових і помилок статей і рахунків, що містять помилки (зон ризику), яким варто приділяти особливу увагу;

  • як основа оцінки зібраних даних;

  • як основа для прийняття рішень про зміст аудиторського звіту.

Порядок визначення суттєвості регулюється міжнародним стандартом аудиту 320 «Суттєвість в аудиті». Згідно МСА 320 інформація є суттєвою, якщо її пропуск або неправильне відображення можуть вплинути на економічні рішення користувачів, прийнятих на основі фінансових звітів. Суттєвість залежить від розміру суми статті або значущості помилки, припущеної при певних обставинах у зв'язку із пропуском або неправильним відображенням.

Розрізняють три основних рівні суттєвості помилок.

Перший рівень - помилки, суми яких малі, а зміст (якісна сторона) незначна, тому вони не можуть вплинути на рішення користувачів інформації (наприклад, виявлені нестачі активів на незначну суму). Такі помилки у звітності вважаються несуттєвими. У цьому випадку надається позитивний аудиторський висновок.

Другий рівень - суттєві помилки, що впливають на прийняття користувачем тих або інших рішень, однак, незважаючи на це зовнішню фінансову звітність у цілому об'єктивно відображає реальну дійсність і є релевантною (наприклад, установлення фактів наявності простроченої заборгованості в складі дебіторської або кредиторської заборгованості підприємства). У такому випадку аудиторський висновок буде містити застереження із вказівкою на кількісні і якісні характеристики даних помилок, тобто мати характер умовно-позитивного.

Третій рівень - помилки в обліку й звітності, які ставлять під сумнів вірність і об'єктивність всієї звітної інформації в цілому. Покладаючись на таку перекручену інформацію (наприклад, перекручування інформації про фінансові результати діяльності, про величину власного капіталу), користувачі можуть прийняти в корені невірне рішення. При встановленні помилок, що відповідають цьому рівню, в аудиторському висновку приводиться аргументована негативна думка про стан обліку й фінансової звітності підприємства-замовника або дається відмова у висновку (при наявності додаткових мотивів - недостатність інформації для поглиблення аудиторських процедур, неетична поведінка замовника).

Аудитор повинний брати до уваги дві сторони суттєвості в аудиті:

  • кількісну;

  • якісну.

З якісної точки зору аудитор повинний використати своє професійне судження для того, щоб визначити носять чи не носять суттєвий характер виявлені в ході перевірки відхилення. З кількісної точки зору аудитор повинний оцінити, чи перевищують окремо або в сумі виявлені відхилення встановлений рівень суттєвості.

Може визначатися абсолютна й відносна величина суттєвості (перша рідше). Відносна (релятивна) величина суттєвості визначається у відсотковому відношенні до відповідної (обраною самим аудитором) базової величині (загальна валюта балансу, прибуток до оподатковування, обсяг реалізації, сума чистих активів, товарообіг, вартість необоротних активів і ряд інших).

Суттєвість помилки (передбачувана) повинна визначатися ще до складання плану й програми аудиту. Далі з урахуванням установленої (певної) межі суттєвості помилки й величини аудиторського ризику не тільки плануються роботи з аудиту, але здійснюються аудиторські процедури, збираються аудиторські свідоцтва (докази), складається аудиторський висновок.

У процесі аудиту аудитор порівнює встановлену межу суттєвості з фактичними значеннями виявлених помилок і приймає рішення щодо їхньої суттєвості (або несуттєвості).

Визначаючи границю суттєвості помилок, аудитор повинний виходити з того, що в його обов'язок не входить підтверджувати абсолютну точність бухгалтерської звітності, він не ставить метою виявити помилку (він повинний зібрати достатню кількість інформації, оцінити її й сформувати власну думку).

В Україні, як і в більшості країн, єдиних правил і підходів до визначення рівня суттєвості не існує.

Однак досвід підказує, що застосовують два підходи: індуктивний і дедуктивний.

Суть індуктивного підходу полягає в тому, що спочатку визначається припустима суттєвість помилок по окремих статтях звітності, а потім на основі узагальнення – загальна величина суттєвості для звітності в цілому.

Дедуктивний підхід, навпаки, передбачає першочергове визначення загальної «сумарної» величини припустимої помилки у фінансових звітах, а потім розподіл її між конкретними статтями звітності.

При цьому варто враховувати важливість, матеріальність кожної статті, її вплив на вірність звітності, роль у процесі прийняття управлінських рішень.

Так, наприклад: помилки по статтях оборотних активів і короткострокових зобов'язань є більш значущими в порівнянні з помилками по статтях капіталу або довгострокових зобов'язань, оскільки перші визначають рівень ліквідності підприємства. Звідси межа суттєвості помилок по поточних активах і зобов'язаннях повинна бути набагато нижче в порівнянні з іншими статтями.

Отже, при низькому рівні суттєвості, аудитору необхідно реалізувати більшу кількість процедур (більше зібрати свідоцтв), чим при запланованому високому значенні суттєвості помилок.