Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна практика Вступ до фаху 11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
137.73 Кб
Скачать

Структура і правила оформлення реферату

Заголовки реферату слід розташовувати посередині рядка без крапки у кінці та друкувати прописними літерами без підкреслення.

Заголовки підрозділів слід починати з абзацного відступу та друкувати з прописної літери без підкреслення та без крапки у кінці.

Не допускається дублювання питань у різних розділах і параграфах.

Кожний розділ та параграф мають заголовки. Слово «розділ» та «параграф» перед змістовим заголовком не пишуться. Розділи з основним змістом нумеруються арабськими цифрами. Параграфи мають нумерацію всередині кожного розділу. Для кожного параграфа спочатку вказується номер розділу, а потім номер параграфу у межах даного розділу. Наприклад: 3-й розділ 4-й параграф повинен мати номер 3.4. Номери розділів роботи та параграфів ставляться перед заголовками. Кожний розділ звіту повинен починатися з нової сторінки. Відстань від заголовку до тексту повинна дорівнювати двом інтервалам між рядками тексту.

Текст рукопису повинен бути розбитий на абзаци. Це поліпшує читання та показує, що автор у своєму викладі переходить до нової думки, нового ствердження. Не можна надто членувати текст та відокремлювати одну фразу від іншої, якщо між ними існує тісний змістовий зв'язок.

Правила оформлення ілюстрацій. Усі наочні матеріали (таблиці, графіки, схеми, рисунки, діаграми та ін.), які розташовують на окремих сторінках роботи, включають у загальну нумерацію.

Ілюстрації (крім таблиць) позначаються словом «Рис.» і нумеруються послідовно арабськими цифрами у межах розділу, за винятком ілюстрацій, що приведені у додатках.

Номер ілюстрації має складатись з номеру розділу та порядкового номеру ілюстрації у межах даного розділу, які розділяються крапкою. Наприклад, «Рис. 1.2.» (другий рисунок першого розділу).

Ілюстрації слід намагатися розташовувати так, щоб їх було зручно розглядати без повороту тексту або з поворотом за годинниковою стрілкою та розташовувати зразу ж після посилання на них.

Ілюстрації повинні мати найменування. При необхідності їх забезпечують пояснюючими даними (підрисунковим текстом). Найменування ілюстрації та пояснюючі дані розташовуються під ілюстрацією.

Оформлення таблиць. У кожному звіті студенту доводиться користуватися цифровими даними, що характеризують ті або інші економічні явища та факти. Якщо цих даних мало, то їх перераховують у тексті за ходом викладення матеріалу, якщо багато - подають у таблицях. Важливо правильно та наочно складати таблицю, тоді вона глибоко розкриває зміст будь-якого процесу, явища.

Таблиці нумерують послідовно (за винятком тих, що розміщені в додатках) у межах розділу. У правому верхньому куті розміщують напис „Таблиця" із зазначенням її номера, який складається з номера розділу і порядкового номера таблиці у межах даного розділу, між якими ставиться крапка: наприклад, „Таблиця 2.3" (третя таблиця другого розділу). Назва таблиці міститься нижче, по центру сторінки.

У разі перенесення таблиці на іншу сторінку у правому верхньому куті над подальшими частинами пишеться: наприклад, “Продовження табл. 2.3”.

У таблицях слід обов'язково зазначати одиницю виміру. Якщо всі одиниці виміру є однакові для всіх показників таблиці, вони наводяться у заголовку. Одиниці виміру мають наводитися у відповідності до стандартів. Числові величини у таблиці повинні мати однакову кількість десяткових знаків. Заголовки колонок таблиць починаються з великої літери.

Посилання у тексті на таблиці пишуть скорочено: наприклад, „у табл. 1.2". У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації необхідно вживати скорочене слово „дивись": наприклад, „див. табл. 1.2".

Дані таблиць необхідно аналізувати, встановлюючи закономірність розглянутого економічного явища: зменшилось або збільшилось число на стільки-то відсотків, поліпшився або погіршився показник та що це дає для розкриття сутності розглянутого питання.

Оформлення списку використаної літератури. З особливою увагою слід віднестись до групування літератури у списку та правилам опису друкованих творів, що включаються до списку. Список літератури повинен містити не менш 10 літературних джерел.

Правила бібліографічного описання друкованих творів встановлені стандартом ДСТУ 7.1 - 84.

Джерела в списку літератури необхідно розміщувати в алфавітному порядку. При цьому спочатку розташовуються закони та законодавчі акти, потім книги та навчальні посібники в алфавітному порядку, далі – періодичні видання в алфавітному порядку, наприкінці – посилання на сторінки в Internet.

Відомості про включені до списку джерела слід подавати згідно з вимогами державного стандарту з обов'язковим наведенням назв, наприклад: “Пугачев В.П. Руководство персоналом организации: Учебник – М.: Аспект Пресс,2002. – 279 с.”.

Після списку літератури йдуть додатки, які забезпечуються заголовками та послідовно нумеруються за допомогою букв українського алфавіту (наприклад, «Додаток А»). Нумерація сторінок можлива тільки всередині конкретного додатку. Загальна нумерація сторінок закінчується листом, на якому посередині знаходиться слово «Додатки».