Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_практика_OK.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Тема 5: Складні типи даних в мові c: масиви. Запитання до теми

  1. Дати означення масиву?

  2. Чи можна для визначення розмірності масиву використовувати змінну?

  3. Навести приклад опису багатовимірного масиву.

  4. Як здійснюється доступ в масиві до його елементів?

  5. Яким способом можна ініціалізувати масив? Навести приклади.

  6. Чи можна звернутися до неіснуючого елементу масиву? Що при цьому відбувається?

  7. Записати оператор для знаходження суми 2-го та 5-го елементів цілочисельного масиву А з 10 елементів.

  8. Що таке сортування ?

  9. Який алгоритм сортування метод “Вставки” чи метод “Бульбашок” ефективніший щодо використання пам’яті ?

Завдання для практичних робіт

1. Скласти програму, яка в масиві B, отриманому в результаті K–кратного застосування відомої операції до деякого масиву A, обчислить різницю max(A)-min(A).

2. Для натурального числа n>1 і дійсних чисел x1, x2, …, xn обчислити математичне очікування та дисперсію

3. Задано цілочислений масив Х, впорядкований по зростанню. Знайти кількість різних чисел серед елементів цього масиву.

4. В масиві m(10) фіксується десять останніх аварійних ситуацій по напрузі для десяти основних споживачів підприємства. Визначити середнє значення між мінімальним і максимальним значенням для цих споживачів і побудувати матрицю W(10) для споживачів критичні відхилення яких перевищує 20% від середнього.

5. Дано масив цілих чисел x[0]..x[m+n-1], що розглядується як з'єднання двох його відрізків: початку x[0]..x[m-1] довжини m і кінця x[m]..x[m+n-1] довжини n. Не використовуючи додаткових масивів, переставити початок і кінець.

6. З клавіатури вводяться два цілих числа 0 <m, n < 101, а потім m + n елементів цілочислених елементів масиву, кожний з який за модулем не перевищує 32 767. Не використовуючи додаткових масивів, потрібно переставити місцями перші n і наступні m елементів масиву. Вивести на екран отриманий у результаті перестановки масив, розділяючи його елементи пробілами.

7. Коефіцієнти многочлена зберігаються в масиві А[n] (n - натуральне число, степінь многочлена). Обчислити значення цього многочлена в точці x (тобто a[n]*(x у ступені n)+...+a[1]*x+a[0]).

8. Змоделювати етапи гри в “Дурня” з ПК:

а) Тасування колоди та роздача карт, визначення козирю;

б) Визначення гравця з правом першого ходу;

8. Дано масив a[n] і число b. Переставити числа в масиві таким чином, щоб ліворуч від деякої границі стояли числа, менші чи рівні b, а праворуч від границі – більші чи рівні b.

9. Дано дві послідовності x[n] і y[k] цілих чисел. З'ясувати, чи є друга послідовність підпослідовністю першої, тобто чи можна з першої викреслити деякі члени так, щоб залишилася друга. Число дій порядку n+k.

10. Написати функцію, що обчислює визначник квадратної матриці з цілочисленими елементами. В основу обчислювального алгоритму покласти формулу розкладання по рядку

де елемент матриці A, що коштує на перетинанні i-того рядка з j-тим стовпцем матриці, а – його мінор, тобто визначник n–1-го порядку, складений з елементів, що залишилися після викреслювання i-того рядка і j-того стовпця.