Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебная программа ЭТ (дневное).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
144.38 Кб
Скачать

Тема 10. Позичковий капітал. Кредит як економічна категорія. Кредитна система

Лихварський капітал. Генезис та сутність позичкового капіталу, його джерела та рух. Норма відсотку як доход на позичковий капітал. Чинники нор­ми відсотку, закон тенденції норми відсотку до зниження. Ефект Фішера. Зв'язок між нормою процента та підприємницьким доходом. Погляди на при­роду позичкового відсотку (класична політекономія та її варіанти, психологічні концепції, „інноваційна теорія”).

Кредит як економічна категорія. Принципи та функції кредиту. Форми кредиту (грошова і товарна). Види кредиту: комерційний, облігаційний, спожи­вчий, банківський, державний, міжнародний. Кредитний обіг та деякі його ін­струменти (вексель, облігація, чек).

Комерційні банки, їхня сутність та функції. Операції комерційних банків. Простий та складний відсоток. Спеціальні кредитно-фінансові небанківські установи (інвестиційні компанії та фонди, страхові компанії, ощадні каси, пен­сійні фонди, фінансові компанії). Централізація кредитних систем та функції Центральних банків. Кредитна система України. Уявлення про промислово-фінансові групи.

Тема 11. Земля як фактор виробництва. Аграрні відносини

Сільське господарство та особливості функціонування аграрного капіта­лу. Агропромисловий комплекс. Земля як об'єкт економічних відносин воло­діння та користування.

Земельна рента та її історичні форми. Теорії земельної ренти: фізіократів, класичної політичної економії, маржиналістів, марксистська. Диференціальна земельна рента І (внаслідок різниці у родючості та місцезнаходженні землі), диференціальна земельна рента II (внаслідок додаткових капіталовкладень). Абсолютна рента. Монопольна рента. Ціна землі, орендна плата. Еволюція аграрних відносин і аграрна реформа в Україні. Система агро-бізнесу.

Змістовий модуль 12. Закономірності національної та світової економіки

Тема 1. Суспільне відтворення та результативність національної економіки

Суспільне відтворення, його сутність та типи. Етапи розвитку теорії від­творення (Ф.Кене, класична політична економія, марксизм, Дж.М.Кейнс, В.Леонтьєв). Схеми простого та розширеного відтворення К.Маркса. Умови ре­алізації суспільного продукту. Типи розширеного виробництва. Інтенсифікація економіки та її чинники.

Результативні показники національної економіки. Сукупний суспільний продукт та додана вартість. Система національних рахунків та її основні показ­ники (ВВП, ВНП, НД та ін.). Приклади рахунків СНР. Методи обчислення ВВП. Показники ефективності суспільного виробництва.

Розподіл суспільного продукту. Економічний закон розподілу у конкуре­нтній економіці. Функціонально-виробничий розподіл. Принцип соціальної справедливості. Оптимум Парето. Соціальна стратифікація та крива Лоренца. Фінанси як економічна ка­тегорія.

Використання доходу: споживання та нагромадження. Гіпотеза абсолют­ного доходу та перший психологічний закон Дж.М.Кейнса. Інвестиції як еко­номічна категорія. Мультиплікативний та акселеративний ефекти. Парадокс за­ощаджень. Інвестиційний клімат та його чинники.